Proteste în Iran. Studenții de la mai multe universități au manifestat față de represaliile poliției

0
Publicat:

Forțele de securitate iraniene au intrat în conflict cu studenții de la o universitate importantă din Teheran, a relatat presa de stat. Studenții au denunţat represaliile asupra mişcării de protest declanşată de moartea lui Mahsa Amini arestată de poliţia morală în urmă cu 16 zile.

Protestele în Iran continuă. Numărul morților este în creștere / Foto Arhivă / EPA-EFE
Protestele în Iran continuă. Numărul morților este în creștere / Foto Arhivă / EPA-EFE

Protestele au început în ziua funeraliilor fetei de 22 de ani, pe 17 septembrie, și s-au transformat în cea mai mare manifestare de opoziție față de autoritățile iraniene din ultimii ani, mulți dintre manifestanți cerând sfârșitul a peste patru decenii de guvernare clericală islamică.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini de la protestele de duminică, unde studenții de la Universitatea Sharif au fost înconjurați de polițiști iranieni.

Unul dintre videoclipuri arată cum forțele de securitate trag cu gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe studenți din campus și se aud sunete de împușcături.

O altă înregistrare video surprinde polițiștii care urmăresc zeci de studenți prinși în parcarea subterană a universității. Zeci de tineri au fost arestați.

„Studenţii au manifestat sâmbătă în universităţi pentru a denunţa acţiunile poliţiei împotriva protestatarilor”, a declarat agenţia iraniană de presă Fars, fără a preciza unde au avut loc aceste demonstraţii şi nici amploarea lor.

Agenţia a indicat însă că mitinguri „au fost organizate şi în piaţa Enghelab („Revoluţia” în persană, n.red.) lângă Universitatea din Teheran, în centrul capitalei, unde au izbucnit ciocniri între poliţie şi manifestanţi, dintre care unii au fost arestaţi”.

Reuters nu a putut verifica în mod independent evenimentele de la universitate.

Protestele nu s-au potolit în ciuda numărului tot mai mare de morți și a represiunii forțelor de securitate care au folosit gaze lacrimogene, bâte și, în unele cazuri, potrivit videoclipurilor de pe rețelele de socializare și grupurilor de apărare a drepturilor, muniție reală.

Numărul morților este în creștere

Iran Human Rights, un ONG cu sediul în Norvegia, a afirmat într-o declarație că „până în prezent 133 de persoane au fost ucise în Iran", inclusiv peste 40 de persoane care, potrivit ONG-ului, au murit în confruntările de săptămâna trecută în Zahedan, capitala provinciei Sistan-Balucistan din sud-estul țării.

Autoritățile iraniene nu au oferit un bilanț al morților, afirmând în același timp că mulți membri ai forțelor de securitate au fost uciși de „protestatari și huligani susținuți de dușmani străini". Săptămâna trecută, televiziunea de stat a declarat că au murit 41 de persoane, inclusiv membri ai forțelor de securitate.

Autoritatea supremă a Iranului, liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei, nu a comentat protestele la nivel național, care s-au extins în cele 31 de provincii iraniene și la care au participat toate straturile societății, inclusiv minoritățile etnice și religioase.

A fost deschisă o anchetă privind moartea lui Amini. Vineri, Amnesty International a raportat că sute de persoane au fost rănite și mii au fost arestate în timpul protestelor.

Presa de stat a declarat că cel puțin 20 de persoane au fost ucise în confruntările din Zahedan, acuzând un grup separatist al minorității Baluchi că a declanșat un schimb de focuri în oraș.

Autoritățile din Iran susțin că SUA este vinovată

Moartea lui Mahsa Amini și represiunea protestelor au atras critici internaționale la adresa conducătorilor iranieni, care, la rândul lor, acuză SUA și unele țări europene că exploatează tulburările pentru a încerca să destabilizeze Republica Islamică.

Presa de stat iraniană a difuzat o înregistrare video cu studenți pro-guvernamentali, care s-au adunat la universitatea Ferdowsi din Mashhad, scandând „Republica Islamică este linia noastră roșie".

Mahsa Amini, o tânără nevinovată

Mahsa Amini a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran de cître poliția morală pentru că purta o „ținută nepotrivită". Ea a murit trei zile mai târziu la spital, după ce a intrat în comă.

Avocatul familiei Amini, Saleh Nikbakht, a declarat pentru site-ul semioficial de știri Etemadonline că „medicii respectabili" cred că aceasta a fost bătută în arest. Raportul autopsiei lui Amini și alte detalii medicale nu au fost făcute publice, dar tatăl ei a declarat că a văzut vânătăi pe piciorul ei și că alte femei reținute împreună cu ea au spus că a fost bătută.

Autoritățile polițienești iraniene spun că Mahsa Amini a murit din cauza unui atac de cord și neagă că a fost maltarată până la moarte în arest.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite