INTERVIU EXCLUSIV cu Cristian Gaţu, preşedintele FR de Handbal: „Am obosit să tot alerg după bani. Nu mai pot să dorm noaptea“
0Încercările, de multe ori eşuate, de a găsi finanţare pentru handbalul românesc în fiecare an din 1996 încoace, l-au stors de energie pe Cristian Gaţu, care va preda în decembrie ştafeta de preşedinte.
Discuţia cu Cristian Gaţu (68 de ani), actualul şef al handbalului românesc, a fost una savuroasă. Din spatele biroului de la Sala Floreasca din Bucureşti, Gaţu a vorbit fără ocolişuri despre problemele grave cu care se confruntă sportul românesc şi, în special, handbalul autohton. Preşedintele FR Handbal nu s-a sfiit să-i conteste pe cei care au putere de decizie în România, asumându-şi deopotrivă greşelile comise în cei 17 ani cât a condus forul handbalistic român.
Ce părere aveţi despre modul în care a fost împărţit bugetul federaţiilor din România? Dumneavoastră aţi dezaprobat criteriul în funcţie de care s-au acordat banii...
Ne-am reunit de vreo patru ori până să se împartă banii. Am solicitat chiar eu să se facă nişte criterii de finanţare serioase, aşa încât nu toate cele 63 de federaţii din România să primească bani. Unul dintre criterii este cel de performanţă, al doilea este cel legat de cât este de popular şi de răspândit sportul respectiv. Am propus ca primele 15 discipline să fie finanţate integral, deoarece au şanse să obţină mari performanţe şi trebuie sprijinite. Următoarele 20 sunt de perspectivă şi ar merita şi ele ajutate, iar cele care nu au viitor, să se autofinanţeze. Acum este exact pe dos: toate federaţiile primesc bani.
Dumneavoastră aţi primit un buget egal cu cel de anul trecut, 3.5 milioane de lei. Cât aţi solicitat să primiţi?
Am înţeles că bugetul alocat de Guvern Ministerului Tineretului şi Sportului e acelaşi cu cel de anul trecut şi probabil din acest motiv am primit aceeaşi sumă. L-am contestat în 2012 şi îl contest şi acum. Am cerut 13 milioane de lei şi am primit doar 25% din această sumă. Nu înţeleg de ce s-a luat anul 2012 trecut ca reper pentru împărţirea bugetului din 2013. Mi-au băgat nişte hârtii în faţă cu un punctaj mic pentru handbal şi nu am mai putut să face nimic. Ne-au spus că vom mai primi bani la rectificări bugetare. Anul trecut, spre exemplu, au fost patru rectificări. În niciuna din acestea, sportul nu a primit un leu. Nu înţeleg de ce ne-au mai promis. Eu sunt 100% convins că nu vom mai vedea nimic în plus.
De unde faceţi rost de ceilalţi bani necesari federaţiei pentru un an competiţional?
Diferenţa până la 13 milioane, adică 9.5 milioane, cât avem nevoie pentru a sprijini handbalul, trebuie să o aduc din sponsorizări şi am obosit să fac asta. Am reuşit să aduc sponsori până anul trecut, când am clacat. Acum am datorii de 200.000 de euro la centrele de excelenţă şi vreau să le achit până când termin mandatul. Anul trecut, fiindcă a fost an electoral, toţi sponsorii au cotizat cu bani la toate partidele politice şi au neglijat sportul. De fiecare dată când e an electoral, sponsorizările în sport dispar.
Cum aveţi de gând să faceţi rost de sponsorizări anul acesta?
Acum alerg pentru a face rost de bani. Nu pot dormi noaptea când ştiu că am datorii. Am vrut să mă retrag mai demult, dar vreau să sting datoriile înainte de a pleca de la conducerea federaţiei. În niciun an nu m-am confruntat cu probleme atât de mari legate de sponsorizare. Ministrul Bănicioiu spunea că se va promulga cât de curând o nouă lege a sponsorizării şi asta ar ajuta sportul. Aceasta stipulează că cine va investi în sport, va primi deduceri de impozite. Eu am propus să existe această lege a sponsorizării şi să nu mai primim bani de la bugetul statului.
Să lăsăm bugetul la o parte şi să vorbim puţin despre dumneavoastră. Aţi spus în repetate rânduri că vreţi să plecaţi de la conducerea federaţiei?De ce faceţi pasul acesta?
Am senzaţia că sunt unul contra tuturor. Mi se închid toate uşile. Până îmi vine o hârtie durează o veşnicie. Nu mai pot şi din cauza asta vreau să mă retrag la finalul anului. Sportul nostru nu se poate dezvolta din cauză că e încorsetat de nivelul societăţii, unde să se ducă mai sus decât se află socitatea acum? Obiectivul meu a fost să aduc un Campionat Mondial de băieţi în România, să ofer publicului posibilitatea de a vedea pe viu o fostă campioană mondială la ea acasă. Totul s-a deteriorat în sport din cauza banului, pe vremuri handbalul se juca cu pasiune, acum nu se mai face nimic fără bani.
Sunt tot mai mulţi cei care vă contestă că nu aţi făcut nimic pentru handbal, mai ales pentru naţionala masculină. Ce le răspundeţi tuturor contestatarilor?
Sunt de acord. De naţionala masculină s-a ales praful încă de pe vremea când am preluat conducerea federaţiei. Ce puteam să fac în condiţiile în care jucătorii vin nepregătiţi la echipa naţională? Antrenorii de la cluburi nu lucrează cu jucătorii, nu se ocupă de psihicul lor şi din cauza asta clachează. Mi-aduc aminte meciuri pe care le-am pierdut, deşi am jucat de nenumărate ori în superioritate numerică. Asta înseamnă ca jucătorii să nu fie pregătiţi psihic.
Cine va veni în locul dumneavoastră la conducerea federaţiei?
Noi, fosilele, trebuie să dispărem complet din sport. Nu am pe cine să las, nu ştiu cine va veni în locul meu. Din 2009 am vrut să mă las, dar din ambiţie am candidat pentru încă un mandat. Radu Voina, Vasile Stângă nu vor să candideze şi nu prea înţeleg de ce. Chiar dacă voi fi propus pentru încă un mandat de cluburi, nu îmi voi mai depune candidatura.
Cu ce rămâneţi după cei 17 ani în care aţi fost preşedintele FR Handbal?
Rămân cu amintiri plăcute şi cu sentimenul că mi-am făcut datoria. Nu am fost omul banului, spre exemplu, am angajaţi în federaţie care au salarii mai mari decât mine. Am şi eu greşelile mele, pe care le rescunosc, dar pot să vă spun că nu am omorât în viaţa mea nici măcar o muscă. De la federaţie, de când am venit preşedinte, nu am dat afară pe nimeni, deşi poate ar fi trebuit să fac acest lucru. Oamenii pe care i-am găsit aici, cu ei am lucrat din 1997 încoace. Sunt sufletist de felul meu.
Care este cea mai plăcută amintire?
Medalia de argint câştigată de România la Campionatul Mondial din 2005 şi aducerea Campionatului European feminin în anul 2000. Şi pe ăla l-am adus pentru că i-am minţit oficialii care au venit în inspecţie la Bucureşti să vadă Polivalenta. Le-am spus că are 6.000 de locuri, dar sala are 3.800 de fapt.
Vă reproşaţi că aţi minţit pentru a aduce Europeanul de handbal în România?
Nu, deloc chiar. Am minţit în interes naţional. A fost foarte bine organizată acea competiţie. Mi-amintesc că nu am dormit 14 nopţi atunci.
Care sunt regretele dumeavoastră în toată această perioadă?
Am multe regrete. Cel mai mare e că nu am reuşit să determin statul român să facă o Sală Polivalentă de 15.000 de locuri. Au fost trei promisiuni, de la Videanu, de la Oprescu pentru o sală, dar nu s-a concretizat nimic. Dacă aveam o astfel de sală, puteam să aduce Campionatul Mondial masculin în România. Ăsta e un alt mare regret al meu. Îmi pare rău că nu m-am putut opune evoluţiei importanţei banilor în handbal. Sunt jucători care primesc şi câte 7.000 de euro lunar şi ei joacă doar de 100 de euro. Nu mă pot băga la cluburile private, ele decid ce salarii oferă jucătorilor. Conducătorii cluburilor au ridicat nejustificat ştacheta salariilor.
Credeţi că Oltchimul are mari probleme financiare din cauza salariilor foarte mari ale jucătoarelor?
E greu de rezolvat situaţia de la Vâlcea. Salariile nu au fost negociate când au venit jucătoarele străine şi din cauza asta au rămas fără finanţare. Petrom a dat Oltchimului 500.000 de euro, iar Primăria, deşi a promis public că dă un milion de euro, a dat doar 250.000. Din cauza asta nu au mai fost plătite salariile jucătoarelor în ultimele luni, nu au mai avut de unde. Dacă Oprescu şi-ar fi respectat promisiunea, Oltchimul nu mai era în asemenea situaţie acum. Acum nici nu îmi mai răspunde la telefon, am încercat să iau legătura cu el, dar degeaba.
Ce se va întâmpla cu Oltchim în continuare? Deşi mulţi credeau că nu se va califica în semifinale, acum are mari şanse să ajungă acolo chiar de pe primul loc în grupă...
Oltchim 100% se califică şi sunt sunt convins că au puterea de a termina grupa pe locul 1. Ai văzut cum au jucat la Ferencvaros... dacă jucau aşa şi în meciul tur (n.r. pierdut de Vâlcea la un gol diferenţă, pe teren propriu, scor 22-23), erau calificate acum. Nu trebuie să-şi mai facă probleme pentru calificare, victoria de la Budapesta a contat mult pentru psihicul jucătoarelor.
Care a fost cauza pentru care Oltchimul a pierdut primele două meciuri din grupele principale?
Categoric jucătoarele nu au jucat în primele meciuri din cauză că nu şi-au primit salariile. Acum, că sunt cu salariile la zi, ai văzut cum au jucat la Budapesta.
În intervalul 22-24 martie, la Craiova, va avea loc Trofeul Carpaţi la feminin, unde vor participa două echipe ale României, alături de reprezentativele Germaniei şi Spaniei.
CV Cristian Gaţu: s-a născut pe 20 august 1945 în Bucureşti.
Medaliat cu bronz cu naţionala României la CM din 1967 din Suedia.
Dublu campion mondial cu naţionala României în 1970 la CM din Franţa şi în 1974 la CM din Republica Democrată Germană.
Medaliat cu bronz cu naţionala României la Jocurile Olimpice din 1972 de la Munchen şi vicecampion olimpic cu naţionala României la Jocurile din 1976 găzduite de Montreal.
Câştigător al Cupei EHF cu Steaua în 1977.
În 1996, Cristian Gaţu a devenit preşedinte al Federaţiei Române de Handbal.
Între 1997-1998, Gaţu a fost totodată preşedinte al CSA Steaua Bucureşti.
În septembrie 2007, colonelul în retragere Cristian Gaţu a fost înaintat la gradul de general de brigadă în retragere, în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, de către preşedintele Traian Băsescu.
Gaţu a fost numit de Federaţia Internaţională de Handbal, înainte de CM 2013 din Spania, “micuţul dirijor al orchestrei simfonice de aur a României care a controlat handbalul în anii ‘70”.