INTERVIU Cornel Dinu, la 65 de ani: „Am ajuns mai rău decât în 1950“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Dinu
Cornel Dinu

Peste o jumătate de secol - ani petrecuţi în fotbal. Cornel Dinu reprezintă una dintre cele mai pertinente voci în materie de analiză a sportului rege. Dinu e în continuare administrator delegat la Dinamo, dar s-a retras din linia întâi, însă nu şi din sufletul dinamoviştilor.

Ce vă doriţi la 65 de ani?
De ziua mea, îmi doresc ca poporul român să iasă din această stare de degradare morală. Este o distrugere programată, care vine din afară, şi pe care noi o întreţinem deliberat. În ziua de astăzi, toată lumea e partizană politic, iar patriotismul a devenit un termen abstract. Am ajuns cu ţara mai rău ca în anii 1950.

Şi totuşi, nu sărbătoriţi în vreun fel?
De la 50 de ani încolo, doar inconştienţii îşi serbează ziua. E bine să te cufunzi într-o tăcere a meditaţiei. Cei mai mulţi dintre prietenii mei sunt sub cruce, mai mă întâlnesc cu copiii lor şi cu câţiva ziarişti talentaţi.

Eraţi mai optimist pe vremuri.
Nu vreau să-l mânâi pe Dumnezeu, am avut o tinereţe fericită. Fericirea a durat până la sfârşitul anilor 80 şi la începutul anilor 90 când societatea a ajuns la un minim al recunoaşterii valorilor naţionale.

Acum?
Acum am ataşamentul familiei, al copilului, al norei şi nu-mi doresc decât să fiu sănătos. Recunosc că mă bucur în continuare de un anumit respect al tinerilor, care nu şi-au pierdut spiritul naţional.

Noul Dinamo cum vi se pare?
Nu pot să comentez foarte mult, aş spune doar că aş merge pe mâna tinerilor. Ca un exemplu, pe Pape Doie, sau cum îl cheamă, l-aş folosi în sezonul de toamnă la culesul nucilor, şi în atac l-aş pune pe Balint. E un copil foarte talentat.

Nu vă mai implicaţi deloc la Dinamo?
Apele sunt în continuare tulburi la Dinamo, eu nu cer decât pace, înţelegere competentă şi respect valoric.

Cu sănătatea cum mai staţi?
Fizic sunt bine, mă duc regulat la control medical. Psihic încep să-mi revin. Din fericire am cunoscut o echipă extraordinară de medicii care se ocupă de îngrijirea mea şi am făcut progrese mari.

Ce faceţi în timpul liber?
Citesc foarte mult, nu mă mai uit la televizor. Mi s-a indicat acest lucru, să las televizorul. Sunt numai crime, nenorociri, moarte...

Nu mai scrieţi nicio carte?
Deocamdată nu am starea necesară, dar când îmi voi reveni complet din depresie voi scrie o nouă carte.

„Nu vreau să mă mai cert cu nimeni. Vorba lui Fănuş Neagu, suntem prea bătrâni să ne mai certăm şi nu mai avem timp să ne împăcăm”


„Cea mai mare bucurie ca antrenor e că am inventat sisteme de joc şi că am descoperit mulţi tineri, pe care i-am crescut şi i-am dus spre o recunoaştere internaţională”
 

36 de ani pentru Dinamo
Cornel Dinu a venit la Dinamo în 1966, de la Metalul Târgovişte echipa oraşului său natal. Până în 1985 a activat în Ştefan cel Mare, 17 ani ca jucător şi 2 ani ca antrenor secund, după care a plecat din club timp de 11 ani. A fost antrenor la CS Târgovişte, ASA Tg Mureş, U Cluj, Oţelul, FC Olt şi la naţionala României. În 1996, cel poreclit Procurorul, pentru că este absolvent de Drept, s-a întors la Dinamo şi de atunci a avut diverse funcţii, de la antrenor la manager, preşedinte şi administrator delegat.


454 de meciuri şi 53 de goluri are Cornel Dinu la Dinamo

75 de meciuri şi 7 goluri a reuşit Cornel Dinu la echipa naţională

Citeşte cele mai tari perle rostite de Cornel Dinu


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite