INFOGRAFIE Prezentarea completă a Greciei, adversara României, de la barajul pentru turneul final al CM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se luptă cu naţionala Greciei pentru un loc la Mondialul de anul viitor din Brazilia. „Adevărul“ vă prezintă echipa tip şi cele mai importante amănunte despre naţionala elenă.

Germanul Otto Rehhagel a plecat din 2010 de pe banca Greciei, dar ADN-ul inserat naţionalei elene în nouă ani, nu se poate strica aşa uşor. 

„Alb-albaştrii“ joacă la fel cum au făcut-o şi în 2004, când au luat un European, marchează puţin, dar eficient, şi se bazează pe o defensivă de fier. 

Preliminariile au fost încheiate de Grecia pe locul secund în grupa D, la egalitate de puncte cu Bosnia (25), dar cu golaveraj mult inferior, plus opt faţă de plus 24. Cu doar 13 goluri marcate, Grecia a avut cel mai slab atac dintre echipele calificate la baraj, la egalitate cu Croaţia (România a marcat 19 goluri în grupa D). Apărarea elenă a fost însă „beton“. 

Dacă scoatem din ecuaţie Spania, cu două meciuri mai puţin jucate (din grupă de cinci), Grecia a avut cea mai bună defensivă din Europa, cu doar patru goluri încasate în 10 partide, la egalitate cu Anglia şi Ucraina. 

De remarcat că actuala echipă se află într-o formă bună şi n-a mai pierdut de şapte luni! Iar în nouă din ultimele 10 meciuri n-a încasat gol, singurul care a reuşit să spargă blocada elenă fiind Bosnia, care a surclasat-o cu 3-1 la Zenica (martie 2013). 

Şi ar mai fi de tras un semnal de alarmă, înaintea play-off-ului. Ultimul baraj jucat de eleni, în urmă cu patru ani, pentru CM 2010, a fost câştigat în faţa Ucrainei. După 0-0, acasă, şi 1-0, în deplasare. 

Neînvinşi de şapte luni, fără gol primit în nouă din ultimele 10 partide

Din 2010, Grecia a fost preluată de către portughezul Fernando Santos, pe care federaţia elenă l-a văzut drept înlocuitorul ideal al lui Rehhagel. Santos e la prima aventură pe banca tehnică a unei echipe naţionale, până în 2010 conducând doar echipe de club, ultima fiind PAOK, timp de trei ani. A reuşit să califice Grecia până în sferturile CE din Polonia şi Ucraina. I-a scos pe eleni dintr-o grupă cu Cehia (lider), Rusia şi Polonia, dar a pierdut în faţa Germaniei (2-4). 

„Cred în echipa mea, în jucătorii mei şi sper să obţinem un rezultat bun în primul meci acasă, care să ne asigure calificarea. Aş fi preferat să jucăm primul meci în deplasare. Acum voi studia bine România, voi identifica adversarul şi apoi voi pregăti jocul“, a spus Fernando Santos (59 de ani), imediat după tragerea la sorţi a barajului pentru CM. 

Grecia foloseşte un sistem 4-2-3-1, cu un singur vârf, Mitroglou, de la Olympiakos, Samaras fiind retras la naţională în linia de mijloc. Echipa are în componenţă şi doi veterani, căpitanul Karagounis (36 de ani) şi un alt mijlocaş celebru, Katsouranis (34 de ani). Ambii sunt singuri supravieţuitori din naţionala care triumfa în 2004, la Euro. 

Meciurile de baraj se joacă pe 15 şi 19 noiembrie. România joacă returul pe teren propriu. 

image

Ultimele 10 partide ale Greciei: 

Octombrie 2012 Grecia – Bosnia 0-0

Octombrie 2012 Slovacia – Grecia 0-1

Februarie 2013 Grecia – Elveţia 0-0

Martie 2013 Bosnia – Grecia 3-1

Iunie 2013 Lituania – Grecia 0-1

August 2013 Austria – Grecia 0-2

Septembrie 2013 Liechtenstein – Grecia 0-1

Septembrie 2013 Grecia – Latvia 1-0

Octombrie 2013 Grecia – Slovacia 1-0

Octombrie 2013 Grecia – Liechtenstein 2-0 

Grecia

Culori: alb-albastru

Sistem de joc: 4-2-3-1

Echipa tip: Karnezis (Granada) – Vyntra (Levante), Torosidis (Roma), Papastathoupolus (Dortmund), Holebas (Olympiakos) -  Tziolis (PAOK), Karagounis (Fulham) – Salpingidis (PAOK), Samaras (Celtic), Christodoulopoulos (Bologna) - Mitroglou (Olympiakos) 

Selecţioner: Fernando Santos (59 de ani) - portughez

Locul în clasamentul FIFA: 12

Cel mai valoros jucător: Papastathaoulos (10.000.000 de euro)

Valoare lot: 71.450.000 de euro

Cele mai multe selecţii: Karagounis (129)

Cele mai multe goluri: Gekas (24)

Ultima calificare la CM: 2010

Prezenţe la CM: 2

Performanţe: Locul 1 la CE (2004)

Ultimul baraj jucat: CM 2010, 0-0 şi 1-0 cu Ucraina

Bilanţ în 2013: 8 meciuri, 6 victorii, 1 egal, 1 înfrângere, golaveraj 9-3

Citeşte şi:

Grecii jubilează după ce au picat cu România: „Pregătiţi-vă bagajele pentru Brazilia“. Cu cine au impresia că se vor în întâlni în echipa lui Piţurcă

România şi Grecia se vor duela pentru un loc la Mondialul 2014. Ca o ironie a sorţii, cele două echipe chiar şi-au dorit să joace în meciul direct, în play-off, iar acum ambele sunt în delir. După „dubla“ din 15 şi 19 noiembrie, doar o echipa va sărbători.

România se luptă cu Grecia la baraj! Returul se joacă la Bucureşti. Lista completă a meciurilor şi reacţii

Luni a fost o zi mare pentru România, fiind programată tragerea la sorţi pentru adversara „tricolorilor“, din meciul de baraj care va desemna reprezentanta de la turneul final din 2014: „tricolorii“ se vor duela cu Grecia, iar partidele se vor disputa pe 15 şi 19 noiembrie.

VIDEO Dezbatere Adevărul Live, despre tragerea la sorţi pentru Mondiale: România - Grecia, barajul pentru calificare

Jurnaliştii „Adevărul” Grigore Cartianu, Liviu Iolu şi Matei Udrea au comentat, la Adevărul Live, şansele României la calificare.

Hagi: „Să nu spună lumea că am picat cu Grecia şi, mamă, ce bine e!”

Gică Hagi spune că României îi va fi greu să dea gol Greciei, întrucât elenii se bazezaă pe o apărare de fier şi primesc foarte greu gol.

Piţurcă: „E o tragere bună, chiar dacă mi-aş fi dorit altă echipă”

Selecţionerul echipei naţionale Victor Piţurcă, a comentat de la Zurich tragerea la sorţi, considerând că Grecia e favorită.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite