Inedit: La vârsta de 42 de ani şi 195 de zile, Constantina Diţă va alerga distanţa de 42 de km şi 195 de metri  la Olimpiadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Mediafax | Constantina Diţă îşi va apăra la Londra titlu olimpic cucerit la Beijing în proba de maraton
Mediafax | Constantina Diţă îşi va apăra la Londra titlu olimpic cucerit la Beijing în proba de maraton

Campioana olimpică de la Beijing în proba de maraton, Constantina Diţă, va concura şi la Jocurile Olimpice de la Londra la aceeaşi disciplină. Coicidenţa face ca, pe data când va lua startul la maratonul londonez, 5 august, „Puşa” va avea vârsta de 42 de ani şi 195 zile, exact distanţa pe care o va alerga în cadrul probei olimpice, 42 de km şi 195 de metri.

Constantina Diţă a declarat într-un interviu pentru ProSport că ştia acest amănunt interesant încă din luna ianuarie a acestui an. „Cred că se vor alinia stelele pe 5 august pentru că o astfel de coincidenţă în atletism sau în sportul mondial se întâmplă o dată la 100 de ani. Da, ştiam şi eu de această simetrie perfectă încă din luna ianuarie. Pur şi simplu am calculat câte zile voi împlini pe data maratonului din Londra şi nu mi-a venit să cred când ajungeam la aceeaşi sumă! Am mai luat încă o dată zilele şi încă o dată! Abia a treia oară am fost convinsă că n-am sărit vreo zi. Aşa a vrut Dumneazeu!”, spune campioana olimpică despre coincidenţa interesantă legată de vârsta sa şi distanţa pe care o are de parcurs la maraton.

Atleta a vorbit şi despre dificultatea cursei la care va lua startul. „Maratonul debutează cu adevărat în jurul kilometrului 35, greul abia atunci începe. Până la acea bornă vezi un grup destul de compact, dar câştigătorul se conturează abia apoi. În Beijing, ultimii 2000 de metri au fost ca o sabie cu două tăişuri! Eu mi-am zis că voi mânca pământul şi tot voi încheia prima, dar, în acelaşi timp, prin minte îmi fugeau secvenţele unui maraton, din trecut, de la Londra. Ce s-a întâmplat atunci? Conduceam, aveam un avans confortabil, dar m-am tăiat şi nici n-am mai putut merge mai departe”, a mai spus maratonista.
Fostul antrenor şi soţ al Constantinei, Valentin Tomescu, a comentat şi el amănuntul interesant. „Părerea mea este că maratonul face parte din destinul ei şi se confirmă prin această coincidenţă. Nimeni nu o putea calcula cu o asemenea precizie, deci e mâna destinului. A muncit mult să ajungă sus, dar şi destinul a avut importanţa sa”, a spus Tomescu, cel care pregăteşte în prezent lotul olimpic feminin de maraton al Chinei.
Constantina Diţă este stabilită în Colorado, SUA, fiind cea mai vârstincă atletă câştigătoare a unei probe de maraton olimpic (recordul a fost omologat de „Guinness Book”). Românca a ajuns deja în Londra, unde se va acomoda cu fusul orar şi cu clima în vederea cursei de maraton din 5 august.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite