Imagini emoționante după Iran – Țara Galilor cu trimisul „Adevărul“:„Sunt lacrimi de bucurie!“ VIDEO

0
Publicat:

Un meci aparent banal, ce-i drept, primul din a doua etapă din grupele Mondialului din Qatar, Iran – Țara Galilor (2-0), a sfârșit prin a emoționa planeta fotbalului. Din mai multe motive! În primul rând, a fost dramatismul sufocant al întâlnirii, după ce golurile perșilor au venit în minutele 90+8 și 90+11. Apoi, imaginile cu fanii iranieni din tribune, furnizate de „Adevărul“ aici, au făcut înconjurul lumii, dată fiind situația politică a țării.

Imediat după ce a punctat pentru 2-0, Ramin Rezaeian (32 de ani) a izbucnit în plâns de bucurie. N-a fost singurul! În tribunele arenei „Ahmed Bin Ali“, au curs lacrimile, sentimentele fiind mixte: de extaz după un succes istoric, primul pentru Iran în fața unei naționale europene la Mondiale, dar și de tristețe pentru că iranienii, inclusiv cei de afară, suferă din cauza crimelor regimului islamic.

Amir Kiarash, lacrimi de bucurie la masa presei.
Amir Kiarash, lacrimi de bucurie la masa presei.

De altfel, pentru a-și exprima dezaprobarea față de acest regim, fanii prezenți la Mondialul din Qatar refuză să cânte imnul național, înainte de meciuri. În semn de solidaritate cu suporterii, și jucătorii lui Carlos Queiroz au refuzat să fredoneze imnul, în prima partidă de la acest Mondial, 2-6 cu Anglia. Astăzi însă, după ce au fost supuși unei presiuni sufocante de trimișii Guvernului de la Teheran, jucătorii iranieni au cântat imnul, înainte de confruntarea cu Țara Galilor.

Revenind la imaginile emoționante de la finalul întâlnirii, ele au ajuns în presa internațională și au inclus unele secvențe cu trimisul „Adevărul“ la Doha, Amir Kiarash (41 de ani). Născut în Iran, dar ajuns în România în 1992, pe când avea doar 11 ani, jurnalistul „Adevărul“ are o poveste de viață inedită, pe care o puteți citi aici.

La finalul victoriei din meciul cu Țara Galilor, Amir Kiarash a fost intervievat de televiziunea braziliană și de jurnaliștii chinezi, datorită modului intens în care a trăit succesul perșilor la masa presei. Copleșit de lacrimi, la fel ca mulți dintre conaționalii săi, Amir a explicat pe scurt: „Sunt lacrimi de bucurie!“.

Mai departe, colegul nostru ne-a explicat: „Naționala Iranului e sfântă pentru mine. Așa a fost de când mă cunosc. Pentru că mă leagă de țara în care m-am născut. Nu e naționala acestui regim! Imnul e al regimului și noi nu-l cântăm. Naționala însă e a iranienilor. Jucătorii care sunt acum în Qatar sunt supuși unei presiuni fantastice, din partea regimului. Chiar și așa, ne-au oferit, astăzi, un moment rar de bucurie, după tot ce s-a întâmplat în Iran, în ultima perioadă“.

Întrebat dacă printre jucătorii din lotul actual se află și susținători ai regimului, Amir ne-a explicat: „În mod cert, da! Mereu când vorbim despre un grup de 20 și ceva de oameni, există păreri diferite, opțiuni politice diferite. Pentru mine însă, tricoul naționalei e ceva sfânt. Oamenii care pun acest tricou pe ei se schimbă, periodic, dar tricoul rămâne și ne mândrim cu această echipă națională. Nu pot să nu recunosc că sunt și iranieni care susțin că această echipă e a regimului și sunt împotriva ei. E o părere cu care, personal, nu sunt de acord“.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite