Ilie Năstase, Ion Ţiriac şi Virginia Ruzici, recompensaţi cu premii de excelenţă la Gala „Aşilor Tenisului Românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poză de grup cu aşii tenisului românesc FOTO Facebook FR de Tenis
Poză de grup cu aşii tenisului românesc FOTO Facebook FR de Tenis

"Trebuie să ne tratăm cum se cuvine valorile, pentru că cine nu-şi respectă trecutul, nu înţelege prezentul şi nu poate să-şi facă planuri de viitor", spunea George Cosac la începutul anului, atunci când candida pentru preşedinţia FR de Tenis. După ce a câştigat alegerile, Cosac şi-a respectat promisiunea, organizând o gală pentru fostele glorii ale sportului alb.

Astfel, în cadrul unei reuniuni fastuoase organizată la Bucureşti, au fost premiate valorile tenisului românesc, atât cele din teren, cât şi cele din afara lui. Gala “Aşilor Tenisului Românesc” a debutat cu intonarea imnului naţional, apoi a continuat cu difuzarea de imagini din perioada de glorie a celor premiaţi: Virginia Ruzici, Ion Ţiriac, Ilie Năstase, Florenţa Mihai, Mariana Simionescu, fostul comentator sportiv Cristian Ţopescu şi a foştilor antrenori Aurel Segărceanu şi Ştefan Georgescu. 

“Cu rachetele de atunci nu poţi decât să aprinzi focul acum”, a spus Năstase. „Ilie, poate câştigi acum finala”, i-a spus în glumă preşedintele Asociaţiei Presei Sportive, Dumitru Graur, în timpul vizionării imaginilor din finala România – SUA, de Cupa Davis, din 1972. 

Diplomă şi plachetă de excelenţă pentru întreaga activitate dedicată sportului de performanţă i s-a acordat lui Ion Ţiriac, care nu a putut fi prezent la gală, deoarece era plecat în SUA. Premiul a fost oferit de George Cosac şi a fost înmânat lui Ilie Năstase. „N-a mai luat Ţiriac diplomă de asta de la şcoală”, a spus în glumă Năstase. 

Fostul preşedinte al FR Tenis, generalul Nicolae Stan, a premiat-o pe Virginia Ruzici. "Îi mulţumesc lui Ion Ţiriac şi lui Ilie Năstase că m-au luat sub aripa lor când eram foarte tânără. Ei au fost modele pentru mine. Primul meu turneu în străinătate l-am jucat datorită lui Ilie, care a cerut o invitaţie pentru mine şi Florenţa Mihai. Îi mulţumesc domnului Lăzărescu care ne-a susţinut mereu şi ne-a reprezentat ţara cu multă eleganţă. Apoi domnului Aurel Segărceanu, care m-a ajutat să fac faţă celor mai mari jucătoare din lume. Sunt foarte fericită că mă aflu aici. Ion Ţiriac m-a susţinut de când aveam 17 ani, a fost managerul meu, deşi l-am făcut să piardă o finală de dublu mixt la Paris", a declarat Virginia Ruzici. 

Mariana Simionescu, o altă premiantă a galei, nu a putut fi prezentă, deoarece mama ei are probleme de sănătate. Premiul i-a fost înmânat Virginiei Ruzici de către directorul de marketing al FRT, Florin Ardelean. “Mariana vă mulţumeşte tuturor şi vă transmite multa sănătate şi dragoste”, a comunicat Virginia Ruzici mesajul Marianei Simionescu. 

Ilie Năstase, un alt premiat al galei, a afirmat că şi-a dorit foarte mult să câştige Cupa Davis: "Aş fi preferat să dau un turneu de Grand Slam pentru Cupa Davis. Din păcate nu s-a întâmplat şi îmi pare rău". 

Secretarul general al MTS, Carmen Tocală i-a înmânat diploma şi placheta de excelenţă Florenţei Mihai. “Este un moment foarte emoţionant pentru mine, mulţumesc că nu aţi uitat valorile sportului românesc. Alegerea mea a fost de a rămâne în România şi a încerca să cresc tinere talente, care îmi doresc să obţină rezultate mai bune decât mine. Mulţumesc tuturor celor care ne apreciază şi nu ne-au uitat. Îi mulţumesc domnului Ţopescu, generalului Stan, care ne-a ajutat să ne realizăm în cariera de sportive, domnului Segărceanu şi domnului Lăzărescu”, a spus Florenţa Mihai. 

„A fost o festivitate extraordinară cum ne-am dori să fie la multe sporturi, ce a marcat momente cu rezultate de excepţie din tenisul românesc. Din păcate, părinţii sunt sponsorii şi susţinătorii principali ai copiilor la tenis în aceasta perioadă”, a spus secretarul de stat în MTS, Carmen Tocală. „Este tatăl biologic al lui Florin Segărceanu, dar profesional are mult mai mulţi copii”, a spus Cristian Ţopescu despre fostul antrenor Aurel Segărceanu, un alt premiant al galei. “Mă bucur nespus că mă aflu aici. Azi este o zi uimitoare pentru mine. Am peste 400 de campioni, naţionali, balcanici, etc. Mie mi se datorează că am muncit mult şi mi-am făcut meseria. Da ar fi bine de s-ar putea să fie aduşi si cei necăjiţi la tenis. Păcat că nu am putut face o sală de tenis în acele vremuri”, a spus fostul antrenor.

Generalul Nicolae Stan l-a premiat pe fostul comentator sportiv Cristian Ţopescu, care a comentat gala şi a povestit întâmplări amuzante despre cei care au fost premiaţi. Florenţa Mihai şi Virginia Ruzici au salutat prezenţa la gală a prinţului Dimitrie Sturdza, fost jucător de tenis, menţionând că familia Sturdza a susţinut dintotdeauna tenisul românesc. Prinţul Dimitrie Sturza a povestit cum i-a ajutat pe Ilie Năstase şi Ion Ţiriac să ajungă la turnee în străinătate, despre aceştia organizatorii spunând “că sunt puţini nebuni, dar extrem de talentaţi”. 

Printre personalităţile prezente la gală s-au mai aflat vicepreşedintele FRT, Răzvan Itu, directorul general al FRT, Mihai Pleşiţă,Viorel Păunescu, Prinţul Dimitrie Sturdza, Alexandru Lăzărescu, Agop Kîrmiziyan, Mircea Pascu, Doru Neagu şi alţii. 

Corneliu Vadim Tudor (membru în comisia de sport din Parlamentul European): ”Felicitări pentru această iniţiativă. Aceste moment de la gală, la care mulţi au lăcrimat, evocă tinereţea noastră. Ei sunt exemple vii, modele demne de urmat pentru tânăra generaţie. Aceşti oameni sunt nişte eroi. Valorile nu mai sunt preţuite în ziua de azi”. La final, Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, i-a înmânat un premiu de excelenţă generalului Nicolae Stan. “Mă bucur enorm şi sunt foarte fericit pentru această gală. Le mulţumesc tuturor celor care au ajutat la organizarea galei şi celor care au participat la ea”, a declarat fostul preşedinte al FRT, generalul Nicolae Stan. 

Preşedintele FR Tenis, George Cosac, a anunţat în premieră că în 2014 vor fi demarate lucrările la Complezul Sportiv “Ilie Năstase”.“La anul o să începem lucrările la Complexul Naţional "Ilie Năstase". Vom moderniza complexul, vom amenaja o sală, vom construi un hotel, dar şi trei terenuri care vor fi acoperite cu un balon de ultimă generaţie pentru ca jucătorii să se poata pregăti normal pe parcursul iernii. De asemenea, vom începe lucrările şi la baza Doherty”, a încheiat preşedintele George Cosac, făcând referire la proiectele Federaţiei Române de Tenis. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite