Iga Swiatek, declarație incendiară în plin război: Cum vede situația sportivilor din Rusia și Belarus

0
Publicat:

Jucătoarea poloneză Iga Swiatek, liderul clasamentului WTA, consideră că tenisul a ratat ocazia de a transmite un mesaj puternic către Moscova, în urma eşecului de a impune o interdicţie generală pentru jucătorii din Rusia şi Belarus după invazia din Ucraina, informează Reuters.

Iga Swiatek, ocupanta locului 1 WTA. FOTO: Arhiva Adevărul
Iga Swiatek, ocupanta locului 1 WTA. FOTO: Arhiva Adevărul

Organizatorii turneului de Mare Şlem de la Wimbledon au decis să interzică participarea jucătorilor din cele două ţări la ediţia de anul trecut, după invazia pe care Kremlinul o numeşte "operaţiune militară specială", dar au anunţat în luna martie că îi vor accepta anul acesta ca sportivi neutri.

Turneul din 2022 a fost primul la care jucătorii au fost excluşi pe motive de naţionalitate, după perioada imediat următoare celui de-al Doilea Război Mondial, când jucătorii germani şi japonezi au fost interzişi în competiţie, iar Swiatek crede că o decizie similară ar fi fost potrivită şi în cazul ruşilor şi belaruşilor.

"Suntem doar sportivi, o mică bucată din lume, dar sportul este destul de important şi sportul a fost întotdeauna folosit pentru propagandă. Tenisul, de la început, se putea descurca ceva mai bine, arătând tuturor că jucătorii de tenis sunt împotriva războiului", a declarat Swiatek într-un interviu acordat BBC. "Tenisul nu a mers chiar în acest mod, dar acum ar fi destul de nedrept pentru jucătorii ruşi şi belaruşi să facă asta, pentru că această decizie trebuia luată acum un an", a adăugat poloneza.

Aryna Sabalenka, locul 2 în clasamentul mondial, provine din Belarus
Aryna Sabalenka, locul 2 în clasamentul mondial, provine din Belarus

Jucătorii ruşi şi belaruşi au evoluat în turneele din circuitele WTA şi ATP ca sportivi neutri, la fel şi la competiţiile de Mare Şlem. Belarusa Aryna Sabalenka, învingătoare anul acesta la Australian Open, a spus că s-a chinuit să înţeleagă "ura" din vestiar. Swiatek a descris la rândul ei atmosfera din vestiar drept "destul de tensionată".

"Nu este vina lor că au un astfel de paşaport, situaţia lor este destul de complicată şi le este greu să vorbească cu voce tare despre asta", a mai spus numărul unu mondial din tenisul feminin. "Pe de altă parte, toţi avem un anumit de impact şi orice ar ajuta la oprirea agresiunii ruse, ar trebui să mergem în acest sens în ceea ce priveşte deciziile pe care le iau federaţiile", a conchis Iga Swiatek.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite