Rușii revin, treptat, în sportul mondial: Federația care a anunțat, oficial, reintegrarea lor

0
Publicat:

Federaţia internaţională de tenis de masă (ITTF) a anunţat că jucătorii din Rusia şi Belarus pot reveni în competiţiile sale cu statutul de neutri, fără însemne naţionale şi fără imn, la îndrumarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), transmite Reuters.

Rusia jpg

CIO a emis, marţi, un set de recomandări pentru federaţiile sportive internaţionale care să permită reintegrarea în competiţii a sportivilor ruşi şi belaruşi, după excluderea lor din februarie 2022, ca urmare a invaziei din Ucraina.

IITF a precizat că sportivii din Rusia şi Belarus pot participa la competiţiile internaţionale cel mai devreme din luna mai, dar nu pot concura la Campionatele Mondiale (20-28 mai), pentru că au ratat calificările.

''Tenisul de masă are o istorie lungă de a aduce oamenii împreună, chiar şi atunci când relaţiile politice au fost încordate. Poate construi punţi, ducând la o mai bună înţelegere între popoare şi deschide uşa pentru consolidarea păcii în moduri în care excluderea şi diviziunea nu o pot face. ITTF îşi reiterează apelul pentru pace şi fără echivoc condamnă războiul din Ucraina. Este solidar cu poporul ucrainean şi va continua să sprijine comunitatea de tenis de masă din Ucraina'', se arată în comunicatul ITTF.

A fost reamintit exemplul ''diplomaţiei ping-pong'' din 1971, când jucători de tenis de masă americani au călătorit în China pentru o serie de meciuri demonstrative care ai ajutat la relaxarea relaţiilor dintre cele două ţări.

O decizie similară a Federaţiei internaţionale de scrimă (FIE) a provocat numeroase proteste, iar federaţia din Ucraina a anunţat că va boicota competiţiile în care participă sportivi ruşi şi belaruşi. Ţări ca Germania şi Danemarca şi au anulat anumite competiţii, pentru a evita participarea sportivilor din Rusia şi Belarus.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite