Idolul din sport al regretatului Radu Beligan: „Am constatat că poate intra pe teren aproape la comandă. M-a impresionat când a plâns ca un băieţel!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit, miercuri, la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator. Longevivul artist a fost totodată şi un mare iubitor de sport.

Într-una din conferinţele pe care le-a susţinut în urmă cu câţiva ani la Teatrul Naţional, Radu Beligan a mărturisit că jucat oină şi fotbal în tinereţe, ulterior s-a îndrăgostit de tenis, iar în ultimii ani l-a admirat pe Roger Federer. “În tinereţea mea, oina era un sport foarte îndrăgit şi cunoscut. Venea din timpurile noastre străbune. Mă întreb însă cum a fost posibil să ne înstrăinăm de el atât de mult, gîndindu-mă, de pildă, că baseball-ul, desprins din esenţa oinei, s-a dezvoltat incredibil tocmai peste Ocean, la o naţiune tânără, devenind sportul cel mai popular în America. În adolescenţă, am jucat mult fotbal în echipe de tineret, extremă dreaptă. Intrând în teatru m-am îndrăgostit de tenis şi am avut norocul să fiu iniţiat de celebrii fraţi Gogu şi Marin Viziru. Mulţi colegi de-ai mei erau pasionaţi de tenis, iar cei cu care mă înfruntam cel mai des erau minunaţii mei prieteni Ion Lucian şi Ion Vova”, a povestit Beligan, citat de “Gazeta Sporturilor”.

“Mi-a rămas în memorie acea finală de la Australian Open, cînd idolul meu, Roger Federer, a plâns ca un băieţel. Succesul uluitor de care se bucură Federer e dovada vie că stă în puterea noastră să ne controlăm gîndirea, emoţiile, şi, de ce nu, frica, acest sentiment asociat deseori pe nedrept cu laşitatea. Am constatat că poate juca orice strategie îşi doreşte şi poate intra pe teren aproape la comandă. Într-o competiţie în care stresul şi spaima înfrîngerii capătă proporţii covîrşitoare, el joacă detaşat, din instinct, cu curaj şi creativitate. În momentul în care loveşte mingea e prezent cu totul şi lovitura e dată cu mintea şi cu trupul, într-o perfectă sincronizare. Mi-ar face mare plăcere să-l cunosc personal pe Federer, dar nici pe Nadal nu mi-ar displăcea să-l întâlnesc şi să-i strâng mâna”, a mai spus Beligan.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite