Radu Beligan a murit. Actorul avea 97 de ani. Medic: „Maestrul Beligan a murit în urma unui stop cardio-respirator”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Beligan a murit. Actorul s-a stins din viaţă miercuri, 20 iulie, la Spitalul Elias din Capitală, ca urmare a unui stop cardio-respirator. Actorul era internat în unitatea sanitară din 15 iulie. Lumea artistică românească se află în doliu.

Radu Beligan a murit. Actorul a făcut stop cardio-respirator

Potrivit directorului medical al Spitalului Elias, doctorul Dana Safta, Radu Beligan a murit miercuri, în jurul orei 13.00, în urma unui stop cardio-respirator iresuscitabil.

„Maestrul Beligan s-a internat la Spitalul Elias pe data de 15 iulie, fiind într-o stare de degradare biologică avansată, în contextul vârstei înaintate. Pe parcursul internării a beneficiat de monitorizare strictă şi de controlul funcţiei vitale. A murit astăzi (miercuri, 20 iulie - n.r.), în jurul orei 13.00, în urma unui stop cardio-respirator”, a declarat pentru Adevărul doctorul Dana Safta.

Radu Beligan a murit. Cariera celui mai longeviv actor în activitate

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în localitatea Galbeni (Filipeşti), Bacău, şi a fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaş al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a interpretat - în peste şapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.

Radu Beligan a fost în perioada 1969 - 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum şi deputat al Marii Adunări Naţionale (MAN) între anii1961 - 1975.

Radu Beligan, sărbătorit pe scenă la 97 de ani

Citiţi şi:

Amurgul secolului Beligan

Acest articol ar fi trebuit să fie un tribut adus lui Radu Beligan la 95 de ani de viaţă şi 75 de ani de teatru. O incursiune la cele trei spectacole în care joacă în această stagiune a deturnat articolul către o întrebare: care e limita actorilor? Când ar trebui să se oprească?

L-am văzut pe Radu Beligan purtat pe braţe de colegii lui de scenă, apoi incapabil să bea un pahar cu apă, apoi uitând replica pe care i-a şoptit-o sufleorul. Cel mai trist a fost atunci când l-am văzut prizonier într-un colţ al scenei, singur, fără putinţa de a se ridica de pe scaun şi a merge câţiva paşi spre alt decor. E groaznic să fii spectatorul unui astfel de moment.

Secrete din trecutul lui Radu Beligan: maestrul, acuzat de Siguranţa Statului că ar fi fost agent britanic

Maestrul a fost acuzat în tinereţe că a fost membru al unei loji masonice, dar şi agent britanic. Ulterior, a devenit membru PCR. Surse din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii ne-au mărturisit faptul că talentatul actor român nu avea cum să nu intre în atenţia organelor represive din România. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite