Horia Păun, preşedinte FR Baschet: „Sunt şanse mari ca Vlad Moldoveanu să ajungă în NBA în această vară!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Păun conduce FR Baschet de aproape o jumătate de an FOTO Eduard Enea
Horia Păun conduce FR Baschet de aproape o jumătate de an FOTO Eduard Enea

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, a discutat în studioul emisiunii "Adevarul Live" despre baschetul românesc, dar şi despre alegerile de la COSR, în urma cărora Alin Petrache a fost desemnat preşedinte al olimpismului românesc. Potrivit lui Păun, Vlad Moldoveanu ar putea deveni al doilea român care joacă în NBA, după Ghiţă Mureşan.

Declaraţii făcute de Horia Păun la „Adevărul live“:

*În ultimii 8 ani, baschetul a crescut foarte mult. Apariţia jucătorilor străini a dat culoare spectacolului şi jucăm cu sălile pline. Tinerii vin la baschet, iar premisele viitorului sunt bune.

*Economic, e mai uşor să finanţezi o echipă de baschet decât una de fotbal. 

*Avem trei meciuri transmise pe etapă, ceea ce spune multe despre nivelul baschetului românesc.

*Apariţia străinilor a fost benefică, însă a limitat un pic posibilitatea românilor de a juca. Ne-am dori ca, pe viitor, să le facem loc jucătorilor români astfel încât ei să joace mai mult.

*Campionatul românesc de baschet e printre primele 15 din Europa.

Horia Păun la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

FOTO: Eduard Enea

*Provincia domină baschetul românesc. Ne-am dori ca, pe viitor, Dinamo să revină pe prima scenă a baschetului românesc, aşa cum a făcut-o şi Steaua. Bucureştiul ar trebui să fie locomotiva baschetului românesc, fiindcă e un oraş cu două milioane de locuitori. E nevoie şi de susţinerea Primăriilor.

*Avem un baschet curat, ferit de scandaluri şi ne-am dori ca sponsorii să vină alături de noi.

*După fotbal, ca număr de practicanţi suntem pe locul 2. Avem 3.500 de tineri, care practică baschetul, însă rata de abandon e destul de mare.

*Vlad Moldoveanu a fost declarat, săptămâna trecută, MVP-ul campionatului Estoniei. Punem mari speranţe că ne va ajuta şi la echipa naţională. Avem un  puşti, Emmanuel Câţă, care joacă la Real Madrid. Avem şi mulţi puşti care joacă la Universităţile din America, printre ei se află şi Alexandru Olah.

*Ne punem mari speranţe în Câţă să ajungă în NBA, la fel şi în Vlad Moldoveanu. În cazul lui Moldoveanu, e posibil să avem o surpriză chiar în această vară. El e monitorizat de două, trei echipe din NBA.

* În campionatele din Europa avem câţiva sportivi buni care ne reprizintă cu succes. Vlad Moldoveanu a câştigat campionatul Estoniei şi a fost declarat MVP-ul finalei. Vlad e un jucător de certă valoare.

* Nu există un plafon salarial impus pentru străinii care joacă în Liga Naţională de Baschet. Contractele lor sunt negociate de cluburi şi jucători. Aceste contracte sunt confidenţiale, iar federaţia nu se amestecă.

* Avem nevoie de modele pentru copii noştri. Baschetbalişti precum Ghiţă sau Vlad Moldoveanu sunt nişte branduri, care atrag copii în sălile de baschet.

* În 5-7 septembrie, la Bucureşti, se va organiza Campionatul European de baschet 3X3. E o premieră pentru România, deoarece aceasta este prima ediţie a acestui turneu final. Baschetul 3X3 s-a dezvoltat foarte mult, România e pe locul 3 la băieţi, iar la fete pe locul 5. Acest sport s-a răspândit foarte repede, deoarece sunt puţine reguli, se poate juca şi pe stradă (iniţial s-a numit streetball) şi sunt şanse mari de a devenit sport olimpic. Cred că în 2020, la Tokyo, baschetul 3X3 va fi disciplină olimpică.

* Am o relaţie foarte bună cu doamna Tocală. Dumneaei a fost realeasă în board-ul FIBA şi asta e un lucru bun pentru România, deoarece va ajuta baschetul românesc. Din această postură, dânsa va milita pentru dezvoltarea acestui sport.


Horia Păun a devenit în 2013 preşedintele Federaţiei Române de Baschet, preluând mandatul de la Carmen Tocală, actualmente secretar de stat în MTS. Şeful baschetului românesc va vorbi în cadrul emisiunii "Adevarul Live" despre campionatul intern de baschet feminin şi masculin, despre evoluţia echipelor româneşti în sezonul trecut al cupelor europene, dar şi despre viitorul echipelor naţionale ale României.

Un alt subiect abordat de moderatori va fi scrutinul de joi, 29 mai, de la COSR, în urma căruia Alin Petrache a fost ales preşedinte al olimismului românesc.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite