Halep, toate bornele unui sezon ratat: Cifrele arată căderea unei mari campioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

Odată cu înfrângerea suferită în finala de la Transylvania Open, Simona şi-a lungit lista contraperformanţelor din 2021, anul ieşirii sale din elita tenisului feminin.

Sportul de performanţă înseamnă sacrificiu, durere, dezamăgire, satisfacţia unor victorii uriaşe şi uzură. 

Nu neapărat în această ordine, însă etapele enumerate sunt inevitabile, în viaţa oricărui sportiv. Iar de acest lucru se convinge acum şi Simona Halep. Care, la 30 de ani, resimte din plin anii petrecuţi în circuitul feminin. Dintre care ultimii opt au fost la cel mai înalt nivel. Vorbim despre o longevitate rar întâlnită în tenisul feminin, unde fluctuaţiile de formă sunt la ordinea zilei. „Simo“ însă a fost o excepţie de la regulă şi, până în acest an, când problemele medicale au lovit-o din plin, s-a menţinut la un nivel foarte înalt.

Din păcate, acum, când 2021 se apropie de final - Halep va mai juca doar la Linz, în perioada 6-12 noiembrie - se poate spune că acest sezon a fost unul ratat pentru fosta ocupantă a locului 1 WTA. Şi, din păcate, atât eşecul înregistrat în finala Transylvania Open (2-6, 3-6 cu Anett Kontaveit), cât şi ultimul clasament mondial, publicat ieri, au lungit lista contraperformanţelor Simonei, în actuala stagiune.

Iată bornele nedorite pe care Halep le-a tot adunat, în acest an:

*Niciun trofeu câştigat, după ce, între 2013 şi 2020, s-a impus în cel puţin câte o competiţie, în fiecare an. Ultima şansă a Simonei de a evita un sezon fără titlu va fi la Linz, unde e a doua favorită, după Emma Răducanu (21 WTA).

*Prima ieşire din Top 20, după august 2013. În ierarhia publicată ieri, „Simo“ a alunecat până pe locul 22 WTA. Scăderea punctelor acumulate la Turneul Campioanelor din 2019, 500 în total, a cauzat această ultima cădere în ierarhia feminină, de patru locuri.

*Prima ieşire din Top 10, după ianuarie 2014. În august 2021, când era accidentată, constănţeanca a părăsit elita tenisului feminin, după şapte ani şi jumătate fără întrerupere. 

*Cea mai abruptă cădere dintre jucătoarele aflate în Top 10, în sezonul trecut. Halep a fost pe locul 2 mondial, în ultimul clasament din 2020, iar acum a ajuns pe 22. 

*A înregistrat primele înfrângeri din carieră cu Collins (30 WTA), Sasnovich (88 WTA), Sakkari (6 WTA) şi Kontaveit - foto (8 WTA).

Kontaveit

*În acest sezon, Halep are cel mai slab procentaj al meciurilor câştigate din 2012 încoace: 69% (22 de victorii, 10 înfrângeri). Iată cum a stat Simona, la acest capitol, în ultimii ani:

-2020: 88,4% (23 de victorii, 3 înfrângeri)

-2019: 71,6% (43 de victorii, 17 înfrângeri)

-2018: 80,7% (46 de victorii, 11 înfrângeri)

-2017: 73,4% (47 de victorii, 17 înfrângeri)

-2016: 71,4% (45 de victorii, 18 înfrângeri)

*După patru sezoane consecutive în care a atins cel puţin semifinalele unui Grand Slam, în 2021, cel mai bun rezultat la un turneu major a fost calificarea, în sferturi, la Australian Open.

*Cei mai puţini bani câştigaţi din premii, din ultimii ani: 896.380 de dolari. Doar locul 35 în clasamentul banilor, în sezonul în curs.

*Cea mai lungă perioadă de absenţă, cauzată de probleme medicale, de când şi-a început ascensiunea în circuitul feminin: 92 de zile! Simona a absentat de pe teren, între 12 mai şi 12 august.

*Pentru prima dată după şapte ani, Simona a ratat calificarea la Turneul Campioanelor. În clasamentul WTA Race, realizat pe baza punctelor acumulate în fiecare an calendaristic, constănţeanca ocupă doar locul 34. Primele opt jucătoare din acest top prind biletele pentru WTA Finals care, în acest an, se va organiza, la Guadalajara, în perioada 10-17 noiembrie.

O să joc şi la Linz. Nu mă gandesc la rezultat, anul acesta. După săptamâna petrecută la Cluj, am început să simt că mai am şanse să ajung acolo unde-mi doresc, dar trebuie muncă şi sunt decisă să fac treaba asta! Simona Halep 22 WTA  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite