Guvernul lui Viktor Orbán investeşte în fotbalul românesc: „În ţara mamă academia de fotbal din secuime este tratată cu maximă seriozitate. O adevarată misiune. Cumva o datorie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FK
Csíkszereda, liderul Seriei I din Liga a III-a
FK Csíkszereda, liderul Seriei I din Liga a III-a

FK Csíkszereda, liderul Seriei I din Liga a III-a, echipă pregătită de fostul rapidist Róbert Ilyés (42 de ani), este finanţată de către statul maghiar, care şi-a făcut o academie de fotbal de toată frumuseţea în Harghita şi Covasna, Székelyföldi Labdarúgó Akadémia.

„Miercurea Ciuc, un oras de 38.000 de locuitori din estul Transilvaniei, este faimos pentru trei lucruri: statutul de cel mai friguros loc din România; fabrica de bere unde se produce berea Ciuc şi echipa de hochei care a câştigat 15 titluri naţionale“.

Aşa începea un articol găzduit în urmă cu trei ani de paginile prestigiosului „New York Times“. Între timp, pe listă s-a mai adăugat şi un alt patrulea punct: fotbalul. 

Echipa locală, Futball Klub Csíkszereda, înfiinţată încă din 1904, este pe primul loc în Seria I din Liga a III-a şi are şansa istorică să acceadă în premieră în eşalonul secund. Formaţia harghiteană este pregătită de fostul rapidist Róbert Ilyés care, în ciuda faptului că va împlini 43 de ani pe 4 februarie, continuă să şi joace. Deşi are dublul vârstei multora dintre coechipieri, acest lucru nu se cunoaşte deloc în momentele în care Ilyés intră pe gazon îmbrăcat în tricoul cu numărul 10 al „ciucanilor“. Născut chiar la Miercurea Ciuc, el joacă la Csíkszereda din 2012, de când a plecat de la actuala prim-divizionară ASA Târgu-Mureş.

Cinci milioane de euro investiţi de maghiari

La nivel de infrastructură, Futball Klub Csíkszereda depăşeşte chiar multe dintre cluburile din prima divizie. Ineditul, pentru cei mai mulţi, îl constituie doar sursa finanţărilor. Pentru că grosul banilor investiţi la Miercurea Ciuc provin din bugetul statului maghiar.

Paradoxal, deşi Harghita este pepiniera sporturilor de iarnă din România, chiar şi Ilyés practicând mai întâi hocheiul şi abia apoi fotbalul, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a considerat că regiunea poate fi valorificată şi din punct de vedere fotbalistic. Astfel s-a născut parteneriatul dintre Puskás Akadémia şi FK Csíkszereda, în urma căruia s-a creat Székelyföldi Labdarúgó Akadémia, adică Academia de Fotbal a Ţinutului Secuiesc.

Pe scurt, peste 700 de juniori de perspectivă sunt antrenaţi la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Baraolt, Odorheiu Secuiesc şi Gheorghieni, obiectivul fiind ca cei mai talentaţi dintre ei să ajungă la Puskás Akadémia şi ulterior în echipele naţionale ale ţării vecine. Banii investitiţi de Ungaria, în special prin intermediul fondului „Gábor Bethlen“, menit să asigure prosperitatea individuală şi colectivă a maghiarilor de peste hotare, nu sunt deloc puţini.

„Este adevărat că academia noastră primeşte fonduri din partea guvernului maghiar, dar şi din partea Primăriei Miercurea Ciuc. Vorbim despre o investiţie de circa cinci milioane de euro. Funcţionăm cu un buget anual de 500.000 de euro, din care majoritatea banilor sunt pentru academie. În baza colabărării cu statul maghiar, acesta susţine două treimi din buget“, explica recent preşedintele Szondy Zoltán.

Varga Károly: „Orbán m-a recomandat“

De altfel, site-ul oficial al clubului şi pagina de Facebook oferă exclusiv informaţii în limba maghiară. Toate antrenamentele din cadrul academiei se desfăşoară după un program stabilit de cei de la Puskás Akadémia. În România au ajuns şi câţiva specialişti din Ungaria, precum Lengyel Roland sau Varga Károly. Acesta din urmă a explicat, într-o conferinţă de presă citată de szekelyhon.ro: „Viktor Orbán m-a recomandat. În ţara mamă academia de fotbal din secuime este tratată cu maximă seriozitate. Faptul că am fost solicitat mi se pare o adevarată misiune. Cumva o datorie“.

Eu de vreo zece ani tot zic că mă retrag, dar nu mă lasă alţii. Cred că acest an va fi ultimul, e suficient până la 43 de ani. Deşi acum joc în fiecare meci. Fizic mă simt bine, să vedem ce mai apare! Róbert Ilyés antrenor-jucător FK Csíkszereda


26 de ani are Ilyés de când evoluează la seniori, el debutând tot în tricoul actualei echipe, care se numea atunci Rapid Miercurea Ciuc

33 de puncte a adunat în clasament FK Csíkszereda, cu şapte mai multe decât AFC Hărman (locul doi)

Se luptă la promovare cu echipa lui Mugurel Buga

Principala contracandidată a celor de la FK Csíkszereda este AFC Hărman, echipă la care evoluează alţi veterani cu state vechi în prima divizie, Mugurel Buga (39 de ani), Florin Stângă (38 de ani) şi Rareş Forika (34 de ani). „Aş fi dorit să mai joc încă un an la FC Braşov, dar asta e viaţa, mă bucur de fotbal cât încă mai pot, am găsit un grup extraordinar la Hărman. Este incredibil că Róbert mai joacă, la aproape 43 de ani. Am fost colegi mulţi ani, e un caracter deosebit, un adevărat lider. Uşor, uşor, ne vom retrage şi noi, pentru că timpul nu iartă pe nimeni“, a comentat „Pele“ Buga.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite