Golgheter fără vârstă. Fostul coleg de atac al lui Mutu a fost, la 38 de ani, cel mai bun marcator din campionatul Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luca Toni
Luca Toni

Cu 22 de goluri marcate în 38 de meciuri, fostul coleg al lui Adrian Mutu din avanposturile Fiorentinei este, la 38 de ani, cel mai vârstnic golgheter din istoria campionatului italian.

Scriitorul francez Jules Renard, creatorul lui „Morcoveaţă”, avea o vorbă: “Îţi dai seama că ai îmbătrânit când începi să îţi spui: Niciodata nu m-am simţit atât de tânăr!”. Cuvintele i se potrivesc perfect lui Luca Toni. Fostul coechipier al lui Adrian Mutu din avanposturile Fiorentinei  a împlinit 38 de ani pe 26 mai şi este încă om de bază în Serie A, la Hellas Verona, o altă echipă pe la care a trecut şi „Briliantul” nostru. Mai mult decât atât, la o vârstă la care cei mai mulţi din generaţia sa au deja la activ câţiva ani buni de antrenorat, „bătrânul” Toni a reuşit să marcheze 22 de goluri în sezonul recent încheiat, reuşind astfel să obţină mult râvnitul titlu de „Capocannoniere”, cel mai bun marcator din Serie A, trofeu pe care îl împarte cu mult mai tânărul Mauro Icardi (22 de ani), atacantul lui Internazionale Milano. Toni a câştigat cel de-al doilea său titlu de golgheter, după cel obţinut în sezonul 2005-2006, când a marcat 31 de goluri pentru Fiorentina.


Ar putea juca în Australia din vară
Fostul internaţional italian, care şi-a început cariera în 1994, în Serie C, la Modena, a mai jucat de-a lungul carierei şi la alte echipe modeste, Empoli, Fiorenzuola, Cisco Lodigiani şi Treviso, până când a făcut saltul în Serie A, în sezonul 2000-2001, când a îmbrăcat tricoul echipei Vicenza. Au urmat Brescia, Palermo, Fiorentina, Bayern München, AS Roma, Genoa, Juventus, Al-Nasr Dubai şi Hellas Verona, pentru care evoluează din vara lui 2013. În sezonul trecut a marcat 20 de goluri în 34 de meciuri şi s-a clasat pe poziţia secundă în clasamentul marcatorilor, după Ciro Immobile, actualul vârf al Borussiei Dortmund, care juca atunci la Torino. Toni a doborât şi un alt record în fotbalul italian, acela al celui mai vârstnic jucător care câştigă titlul de golgheter. Cel care a fost detronat este Dario Hubner,  care a fost cel mai bun marcator din Serie A în sezonul 2001-2002, la 35 de ani. Adelaide United, echipa din Australia care l-a transferat şi pe Romário, pe vremea când brazilianul avea 40 de ani, îl curtează deja foarte insistent pe Toni, care poate semna însă şi o nouă prelungire a înţelegerii cu Hellas.

mutu

Alţi atacanţi veterani din fotbalul mondial
Kazuyoshi Miura (Japonia, 48 de ani) – Yokohama FC, Japonia Meciuri/goluri în acest sezon: 9/2
Cuauhtémoc Blanco (Mexic, 42) – Puebla FC, Mexic 19/3
Francesco Totti (Italia, 39) – AS Roma, Italia 27/8
Antonio Di Natale (Italia, 38) – Udinese, Italia 33/14
Raúl González (Spania, 38) – Cosmos New York, SUA 9/4
Daniel Pancu (România, 38) – Rapid, România 18/2

Golgheterii altor campionate
Spania: Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 30 de ani) - 48 de goluri
Anglia: Sergio Agüero (Manchester City, 27) – 26
Franţa: Alexandre Lacazette (Olympique Lyonnais, 24) – 27
Germania: Alexander Meier (Eintracht Frankfurt, 32) – 19

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite