„Gheata de Aur” a României, salvată de Mircea Lucescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Il Luce” i-a întins o mână de ajutor lui Dorin Mateuţ, pe care l-a luat în stafful său de la Şahtior Doneţk. Pentru început, doar "de probă".

Mircea Lucescu a avut dintotdeauna o slăbiciune pentru Dorin Mateuţ. Il Luce este cel care i-a oferit şansa debutului în Divizia A, în 1981, când a ieşit de pe teren pentru a-i face loc tocmai lui „Mateo”. Lucescu era antrenor-jucător la Corvinul Hunedoara, iar Mateuţ un puşti de 16 ani care lovea mingea cu dreptul neaşteptat de bine.
La echipa naţională, la Dinamo şi la Brescia, Mircea Lucescu l-a „tras” după el pe Mateuţ, devenindu-i un al doilea părinte, cel care a umplut golul lăsat de dispariţia tatălui lui Dorin, pe vremea când acesta avea doar 13 ani.
În anii în care a jucat în străinătate, la Zaragoza, Brescia şi Regianna, Mateuţ a reuşit să strângă o „brumă” de bani. Nu suficienţi pentru a-şi asigura o bătrâneţe liniştită, pentru că salariile de la începutul anilor 90 nu erau atât de generoase. În plus, o investiţie neinspirată, într-o cofetărie, şi întreţinerea familiei, l-au lăsat pe Mateuţ fără confortul financiar.
După mai multe experienţe ca secund al lui Andone, Mateo n-a mai fost cooptat în stafful „Fălcosului” la ultima experienţă a acestuia, la CFR Cluj. „Salvarea” a venit tot de la Mircea Lucescu, antrenorul lui Şahtior oferindu-i un post în stafful tehnic al lui Şahtior Doneţk. Pentru început, de probă. Pentru a evita acest termen, Mateuţ spune că este deocamdată „invitatul” lui Mircea Lucescu în cantonamentul din Austria. „Peste două săptămâni putem vorbi mai multe. Sunt în aşteptări, sper să merg la Doneţk. Şahtior este o echipă imensă”, spune Dorin Mateuţ, Gheata de Aur a Europei în sezonul 1988-1989, când a marcat 43 de goluri pentru Dinamo.
Sezonul 10 pentru Mircea Lucescu
De câteva zile, Mircea Lucescu a început al 10-lea său sezon pe banca echipei ucrainene Şahtior Doneţk. Până la 10 iulie, data primului meci oficial, „minerii” îşi încarcă bateriile în munţii din Austria, mai exact în staţiunea Going. Ca de obicei, „Il Luce” nu şi-a luat prea tare elevii, primele şedinţe de pregătire fiind unele de dezmorţire după vacanţa de vară. Mai mult, luni, după antrenamentul de seară, tehnicianul român şi-a convocat colaboratorii la o partidă amicală inedită, pe teren redus. În ciuda vârstei (67 de ani), Lucescu s-a numărat printre marcatorii meciului pierdut de echipa sa cu scorul de 3-2. În formaţia lui „Il Luce” a jucat şi Dorin Mateuţ, iar din stafful lui „nea Mircea” mai fac parte doi români: Marian Ioniţă, antrenor cu portarii, şi Victor Hexan, maseur.

Dorin Mateuţ

Data naşterii: 5 august 1965
Locul naşterii: Bogata-Curtuiuş, Cluj
Înălţime: 1,69 m
Post: mijlocaş ofensiv
Echipe de club
- Corvinul Hunedoara (1981-1986) 132 meciuri / 36 de goluri
- Dinamo (1986-1990, 1994-1995) 146 meciuri / 88 de goluri
- Real Zaragoza (1990-1992) 64 meciuri / 10 goluri
- Brescia (1992-1993) 4 meciuri / 0 goluri
- Reggiana (1993-1994) 25 meciuri / 3 goluri
- Sportul (1995-1996) 3 meciuri / 0 goluri
Echipa naţională
- 56 de meciuri / 10 goluri
- Golgheter al României şi Gheata de Aur a Europei în 1988-1989, cu 43 de goluri

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite