Germania, zguduită după Mondialul din Qatar: Declarațiile vicepreședintelui federației aruncă naționala în aer

0
Publicat:

Mondialul din Qatar a oferit un fotbal spectaculos, totul culminând cu cea mai frumoasă finală din istoria competiției, Argentina – Franța 2-2 (3-3 după prelungiri, 4-2 după loviturile de departajare).

Așa au stat nemții la poza de grup, făcută înaintea meciului cu Japonia. FOTO: Facebook
Așa au stat nemții la poza de grup, făcută înaintea meciului cu Japonia. FOTO: Facebook

Totuși, pentru ca fotbalul să rămână în prim-plan, organizatorii, dar și oficialii FIFA au fost nevoiți să ducă niște lupte grele, aproape fără precedent. Iar asta pentru că trăim niște vremuri în care diverși oameni vor să se folosească de evenimentele de mare amploare, pentru a-și promova propria agendă sau pentru a-și exprima nemulțumirea vizavi de diverse situații, fără nicio legătură cu sportul! Din acest punct de vedere, CM 2022 a atins apogeul. Pentru că în Qatar, au existat fel și fel de intenții bizare. Iată doar câteva exemple:

*Suporterii Iranului au vrut să vină în tribune cu bannere, cu mesaje politice împotriva regimului criminal islamic.

*Nemții au vrut să joace cu banderola „One Love“ pe brațe, pentru a susține drepturile comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuale și transgen).

*Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vrut să susțină un discurs politic pe stadionul Lusail, chiar înaintea finalei Argentina – Franța.

Emirul din Qatar, alături de președintele FIFA, Gianni Infantino.
Emirul din Qatar, alături de președintele FIFA, Gianni Infantino.

FIFA a oprit însă toate aceste inițiative. Probabil, în caz contrar, turneul ar fi trebuit prelungit cu vreo săptămână, astfel încât toți să aibă ocazia să-și susțină cauza înainte, în timpul și după finalul meciurilor!

În mjilocul acestei nebunii, naționala Germaniei a reușit, totuși, să se facă remarcată. Nu din punct de vedere fotbalistic, căci nemții au fost o dezamăgire cruntă, ci printr-un gest teatral. Concret, înaintea primului meci, pierdut cu Japonia (1-2), nemții și-au dus mâinile la gură, la poza de grup. Semnificația gestului? Un atac la adresa FIFA, care a interzis purtarea banderolei „One Love“, în culorile curcubeului.

Ralph-Uwe Schaffert, vicepreședinte DFB
Ralph-Uwe Schaffert, vicepreședinte DFB

Preocupați de astfel de gesturi și mai puțin de fotbal, nemții au părăsit competiția, după 1-2 cu Japonia, 1-1 cu Spania și o victorie, 4-2 cu Costa Rica. Acum, vicepreședintele federației, Ralph-Uwe Schaffert, a pus eșecul din Qatar pe seama atitudinii jucătorilor pe durata turneului final.

Ce a făcut naționala la Cupa Mondială a fost o rușine! Când jucătorii germani se comportă ca niște maimuțe, ducându-și mâinile la gură, sau când își cheamă la hotel frizerii, când competiția e în plină desfășurare, nu trebuie să ne mirăm că pierdem cu Japonia“, și-a început Schaffert discursul acid.

Oficialul federației germane (DFB) a fost vehement și la adresa celor care au criticat organizarea Mondialului într-o țară, precum Qatar, cu multe probleme privind drepturile omului. „Firmele germane, implicate cu diverse proiecte la Cupa Mondială, au făcut miliarde de dolari în Qatar. N-am auzit nicio critică despre acest aspect. Dacă vrem ca Mondialul să fie organizat doar de țările în care totul ne convine nouă, nu vom rămâne cu multe variante. Eventual, doar Luxemburg și Elveția se califică pentru organizarea unui astfel de eveniment“, a adăugat Ralph-Uwe Schaffert.

Federația și-a cerut scuze

Declarațiile virulente ale lui Schaffert, mai ales remarca sa la adresa jucătorilor, au fost dezaprobate de DFB. Printr-un comunicat oficial, vicepreședintele Ronny Zimmermann a precizat că forul de la Frankfurt se dezice de afirmațiile lui Schaffert: „Când dăm de situații controversate, trebuie să ne purtăm corect unii cu alții. Când îi acuzi pe jucătorii naționalei că <<și-au dus mâinile la gură, precum niște maimuțe>>, nu dai dovadă de corectitudine. Asemenea declarații sunt inacceptabile“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite