FOTO Scandal de dopaj la haltere: România, rămasă fără cinci medalii. Povestea lui Răzvan Martin, sportivul care ridica 20 de tone la antrenamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea sportului a fost zguduită după ce Răzvan Martin şi Elena Andrieş au fost prinşi dopaţi la Campionatul European de haltere de anul acesta, „isprava“ consemnând o statistică sumbră: în ultimul deceniu, România numără opt cazuri de dopaj în haltere.

Medaliatul olimpic Răzvan Martin a fost prins dopat cu stanozolol alături de alţi doi sporitiv, notează ediţia online GSP.
După ce la Campionatul European de haltere de la Tirana, organizat în luna aprilie, ţara noastră a cucerit 13 medalii, miercuri seară a venit surpriza neplăcută, când au apărut lista sportivilor dopaţi de pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Haltere şi doi români: Răzvan Martin şi Elena Andrieş.

Prima reacţie a lui Răzvan Martin, halterofilul prins dopat

El cucerise la Europenele din 2013 două medalii la categoria 77 de kilograme, una dintre acestea fiind singurul „aur“ al delegaţiei. Ea câştigase trei medalii, una de argint şi două de bronz, toate cinci retrase de Federaţia Europeană.

Performanţă născută din sărăcie

În luna august a anului trecut, povestea lui Răzvan Martin zguduia publicul amator de sport. Orfan de tată şi anbandonat de mamă, trecutul halterofilului reprezintă o lecţie de viaţă. Copilăria lui Răzvan, departe de a fi fericită, îl înfăţişează pe acesta fără tata la vârsta de trei ani, abandonat de mamă şi crescut din casă în casă şi uneori pe stradă până la nouă ani Situaţia a fost schimbată de Clubul Sportiv Municipal Bistriţa, unde antrenorul Mugur Saranciuc a dat un alt curs vieţii sportivului.

„Îl cunosc pe Răzvan Martin de când avea nouă ani. El e născut la Cluj, dar l-am cunoscut la Bistriţa, la un concurs de haltere pentru copii. L-am adus la club, i-am dat o cameră la căminul nostru şi m-am ocupat de el ca şi de copilul meu, până când l-a luat în custodie o mătuşă de-a lui. A fost un copil scăpat din mână. Mătuşa a vrut de mult să-l adopte, dar procesul de custodie s-a întins pe o perioadă lungă, deoarece mama lui nu se prezenta la termene. Pe ea n-a interesat-o deloc de Răzvan. L-a căutat abia recent, când băiatul a început să câştige medalii“, rememora antrenorul.

Medaliat olimpic la doar 21 de ani

Ascensiunea sportivului şi-a avut începutul în perioada junioratului, după ce în 2008 a devenit campion european şi mondial la juniori, doi ani mai târziu veninând un şir de medalii: a fost campiont european, vicecampion şi bronzul reuşit la Jocurile Olimpice din Londra l-au făcut lider în ierarhia halterofililor europeni, la categoria sa. La acea vreme, sportivul povestea că pregătirea sa de bază presupune trei antrenamente pe zi, fiecare de două ore, în care ridica peste 20 de tone.
Căsătorit în urmă cu trei ani şi fiind tatăl unei fetiţe, visul lui Răzvan era să-şi cumpere un apartament în care să poată locui împreună cu familia. Înre timp, liniştea sportivului a fost zguduită de un scnadal de dopaj care-i va urmări cariera, probabil, toată viaţa.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Prima reacţie a lui Răzvan Martin, halterofilul prins dopat

COSR se delimitează de sportivii români care se dopează: „Este o mare pată pentru sportul românesc, mai bine nu câştigam acele medalii“

Istoria recentă a dopajului în România. Cum s-a remarcat ţara noastră prin „trişare“ în locul performanţei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite