Istoria recentă a dopajului în România. Cum s-a remarcat ţara noastră prin „trişare“ în locul performanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul dopajului în lumea halterelor nu face decât să aducă aminte de episoade mai vechi în care sportivii români au recurs la „practici neortodoxe“ pentru obţinerea performanţei.

Roxana Bîrcă, medaliată cu aur la Universiada din Kazan, este suspectă de dopaj. Cu toate că verdictul final nu a fost făcut public, atleta se disculpă şi îşi susţine nevinovăţia. Rezultatul pozitiv este explicat de româcă: „De patru, cinci ani, iau un medicament, Duphaston, indicat pentru reglarea menstruaţiei. Este un medicament care conţine o substanţă care nu este interzisă, dar care trebuie declarată. Înainte de fiecare concurs, am informat despre acest lucru agenţii care recoltează probele, dar la Kazan am uitat s-o fac“.

În ciuda acestei explicaţii, ANAD a emis un comunicat care contrazice spusele româncei: „Duphaston-ul este un medicament care nu conţine substanţe cuprinse în Lista Interzisă, prin urmare administrarea lui nu poate conduce la un rezultat pozitiv“.

Estera Dobre, medaliată de cinci ori la Campionatele Europene de luptă, a fost suspendată doi ani pentru dopaj. Sportiva a fost depistată pozitiv după ce a obţinut medalia de argint la Campionatul European de lupte, descoperindu-se substanţa interzisă furosemid. Răzvan Pârcălabu, preşedintele Federaţiei Române de Lupte a asigurat-o pe Estera de sprijinul instituţiei, astfel încât sportiva are şanse să revină până la Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

Nicolae Grigore a fost primul fotbalist român suspendat pentru dopaj, acesta lipsind şase luni din peisajul fotbalistic, după ce a fost depistat pozitiv cu norandrosteron in urma unui test antidoping efectuat dupa meciul de campionat Dinamo-FC Brasov disputat pe data de 1 mai 2004. 

Adrian Mutu a fost prins dopat cu sibutramină, caz pentru care a fost audiat de procurori în repetate rânduri. Cel poreclit „Briliantul“ a fost suspendat timp de nouă luni, dar s-a bucurat de susţinerea clubului său de pe atunci, ACF Fiorentina.

Andreea Răducan a fost personajul celui mai zguduitor scandal de dopaj din istoria gimnasticii româneşti, sportiva fiind depistată pozitiv la probele antidoping din anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Sportivei i-a fost retrasă medalia de aur obţinută la proba de individual compus, din pricina unei pastile de nurofen administrate de medicul echipei.

Ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Scandal de dopaj la haltere: România, rămasă fără cinci medalii. Povestea lui Răzvan Martin, sportivul care ridica 20 de tone la antrenamente

Prima reacţie a lui Răzvan Martin, halterofilul prins dopat

COSR se delimitează de sportivii români care se dopează: „Este o mare pată pentru sportul românesc, mai bine nu câştigam acele medalii“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite