FOTO Banatul Sârbesc, galeria României la EURO 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Banatul Sârbesc n-au ratat niciun meci al
tricolorelor la Vrşeţ FOTO Ştefan Both
Românii din Banatul Sârbesc n-au ratat niciun meci al tricolorelor la Vrşeţ FOTO Ştefan Both

În Vrşeţ şi în satele din jur trăiesc aproape 10.000 de români, mulţi dintre ei venind la meciurile naţionalei lui Tadici. În această seară (ora 21.15), România întâlneşte Muntenegru

Naţionala României a jucat ca pe teren propriu meciurile din Grupa D a Campionatului European de handbal feminin, din Serbia. Jucătoarele lui Gheorghe Tadici şi-au disputat meciurile din prima fază a competiţiei la Vrşeţ, un oraş cu peste 6.000 de români, care reprezintă 11 la sută din populaţia lui. Aşa se face că pe lângă românii care au făcut drumul în Banatul Sârbesc, având în vedere că Vrşeţ se află la doar 15 kilometri de graniţă, galeria tricolorelor a fost întărită masiv şi de localnici. 
 

Nu au venit români doar de la Vrşeţ. Cred că majoritatea a fost chiar din satele din jur. Sunt 12 comune care au populaţie română, cum ar fi Stragia, Voivoduţ, Coştei, Vlaicovaţ sau Râtişor“, a povestit Ioan Cizmaş, preşedintele Comunităţii Române din Banatul Sârbesc. „Nu a fost nimic organizat, oamenii s-au adunat spontan pentru că joacă România. Este vorba de sentiment şi ataşament. Ştiţi cum e, sângele apă nu se face“, a mai spus Cizmaş.


La primele două meciuri, cu Rusia şi Islanda, naţionala României a jucat ca acasă. Toate sectoarele au fost ocupate de români, ba de cei veniţi din ţară, ba de cei din rândul băştinaşilor. Cei din Banatul Sârbesc spun că la fiecare meci au fost în jur de 400 de români din Serbia. 


„Noi toţi de aici ţinem cu neamul nostru. Români suntem. Eu am făcut facultatea la Timişoara, în 1985. Atunci m-am şi căsătorit cu o sârboaică din Socol, satul lui Belodedici“, a declarat Ion Cioloca, unul din numeroşii români care trăiesc la Vrşeţ. 


Criza îi apasă şi pe românii din Serbia


Bănăţeanul susţine că, din nefericire, criza economică este resimţită din plin în Serbia, astfel că nu toată lumea îşi permită să cumpere bilete pentru Campionatul European de Handbal, chiar dacă preţurile pornesc de la şase euro.

„Am fost mulţi la meciurile cu Rusia şi Islanda, iar atmosfera va fi la fel de călduroasă şi la meciul cu Muntenegru. Fetele se simt aici ca acasă“, a mai spus Cioloca. Acesta are un copil student la Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara. 


„Am doi copii, unul la liceu aici la Vrşeţ şi unul la Timişoara, la facultate. Amândoi au şi cetăţenia română. Pot să vă spun că simţim sprijin de la Departamentul Diasporă al Guvernului României. Primim finanţări, ne susţin ziarele, copiii pot merge să înveţe în România pe gratis“, a mai declarat Ion Cioloca. 


Invitaţie de la Comunitatea română


În 2005, România a deschis un consulat general la Vrşeţ, iar principalele drumuri europene care fac legătura între Belgrad şi Timişoara trec prin oraşul aflat la 15 kilometri de graniţă. 

Naţionala României a primit o invitaţie din partea comunităţii româneşti de la Vrşeţ, pentru a le vizita sediul, înaintea meciului cu Muntenegru. Acesta se află chiar în complexul sălii de sport 

Millenium. 
 

Urmează meciurile de la Novi Sad, oraşul Ungariei


România mai are un singur meci de jucat la Vrşeţ, cel cu Muntenegru din această seară. Oraşul de la poalele Culei va ieşi apoi din competiţie. jucătoarele lui Gheorghe Tadici şi-au asigurat calificarea în faza următoare, care se va disputa la Novi Sad. Dacă Vrşeţ a fost oraşul românilor, Novi Sad este fieful naţionalei Ungariei, cu care tricolorele se vor întâlni sigur în grupele principale. 


La Novi Sad ungurii sunt acasă. Dar să ştiţi că şi acolo vor merge mulţi români. Şi în Voivodina există localităţi româneşti. La o distanţă de 50 de kilometri se află Uzdinul, un oraş aproape sută la sută românesc. Vor veni mulţi de la Zrenjanin şi la Novi Sad, sunt peste o mie de români“, a mai spus Ioan Cizmaş.


Sperietoarea Bulatovici


Victoria chinuită obţinută miercuri cu Islanda (22-19) va conta în faza următoare a competiţiei doar dacă nordicele vor bate astăzi, printr-o minune, Rusia. Astfel, mai mult ca sigur că fetele antrenate de Gheorghe Tadici vor intra în etapa grupelor principale cu punctul din egalul cu rusoaicele şi cu zestrea din partida de astăzi cu Muntenegru. 


Cu un eşec diseară, drumul spre medalii al tricolorelor se împotmoleşte, şansele la semifinale rămânând doar teoretice: vom avea nevoie de punctaj maxim din partidele cu calificatele din Grupa C (Spania, Ungaria şi una dintre Croaţia sau Germania), dar şi de jocul rezultatelor. 


Zece jucătoare de la Oltchim pe teren


Paradoxal, handbalistele tricolore, cu opt jucătoare de la Oltchim în lot (Paula Ungureanu, Ada Nechita, Iulia Curea, Ionela Stanca, Oana Manea, Cristina Neagu, Adina Meiroşu şi Aurelia Brădeanu), îşi vor juca viitorul la Euro 2012 împotriva altor două componente ale formaţiei vâlcene, Katarina Bulatovici şi Marija Jovanovici. 

Prima e principala marcatoare de până acum a Muntenegrului, cu 13 reuşite, anihilarea lui Bulatovici de către apărarea noastră fiind cheia partidei de astăzi.  


Paula Ungureanu, portăriţa titulară a naţionalei României, s-a alăturat lotului condus de Gheorghe Tadici mai repede decât era aşteptat. Astfel, deşi marţi şi-a înmormântat tatăl la Braşov, Paula s-a întors imediat în Serbia şi a jucat miercuri seară în repriza secundă a meciului cu Islanda. Iniţial, revenirea lui Ungureanu fusese anunţată abia pentru disputa de azi cu Muntenegru.


Cristina Neagu, gol după doi ani


Întâlnirea cu Islanda a consemnat şi primul gol al Cristinei Neagu sub tricolor după o pauză de aproape doi ani cauzată de o accidentare de coşmar. Din păcate, Cristina a marcat o singură dată contra nordicelor din şase încercări, având şi ghinion la câteva aruncări care au nimerit bara.


Grupa D

Azi

Rusia – Islanda 19.00, TVR 2

România – Muntenegru 21.15, TVR 2

Clasament: 

1. Muntenegru 4p, 

2. România 3p, 

3. Rusia 1p, 

4. Islanda 0p.

S-au jucat până acum

Muntenegru – Islanda 26-16

România – Rusia 21-21

Rusia – Muntenegru 27-30

România – Islanda 22-19

*Primele trei clasate se califică în faza grupelor principale, rezultatele consemnate între ele urmând să fie păstrate.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite