Filme cu şi despre fotbal, programate pe 7 mai la Cinemaraton, pentru a marca împlinirea a 31 de ani de la triumful Stelei în finala Cupei Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Helmuth Duckadam
Helmuth Duckadam

Cinemaraton, canalul dedicat filmelor româneşti, sărbătoreşte alături de microbişti ziua de 7 mai, atunci când Steaua Bucureşti a câştigat, în 1986, Cupa Campionilor Europeni. Postul programează duminică 2 filme de referinţă pentru oricare cinefil îndrăgostit şi de fotbal: “Visul lui Adalbert” (Gabriel Achim) şi “Totul pentru fotbal” (Andrei Blaier).

Visul lui Adalbert ne readuce în ziua 8 Mai 1986, ziua de după “marea victorie de la Sevilla”, când mai mulţi muncitori şi ingineri dintr-o fabrică se pregătesc să retrăiască, în faţa unui video adus “pe şest” la muncă, momentul magic când Duckadam ridică deasupra capului Cupa Campionilor Europeni. 

Un film despre sistemul “noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc” ce se instalase cam peste tot în ultimii ani ai regimului comunist, un film despre micile aranjamente şi ciubucuri făcute “la uzină”, unde oamenii muncii mai făceau, pe ascuns, celebrele cuţite cu mânere de Plexiglas ca să mai scoată un ban sau să le dea cadou la doctor.  Visul lui Adalbert este un film făcut cu mult umor despre o perioadă în care cei mai mulţi români au învăţat să traiască micile bucurii ale vieţii pentru a compensa marile privaţiuni la care erau supuşi.

Totul pentru Fotbal! Nimic nu se compară cu dragostea unor microbişti dintr-un orăşel de provincie pentru echipa locală, iar în devotamentul lor pentru culorile clubului, sunt dispuşi să treacă peste orice pentru a face ca echipa lor de suflet să nu retrogradeze din Divizia C.

Dragostea lor pentru fotbal şi echipă îi impinge pe înfocaţii suporteri să apeleze la mijloce nu tocmai sportive pentru a-şi atinge scopul, dar nu toţi din comunitate sunt de acord că scopul scuză mijloacele. Totul pentru Fotbal este o comedie savuroasă despre nişte vremuri în care unele echipe de fotbal trebuiau să câştige la un scor astronomic şi nimeni nu se mira când acest lucru chiar se şi întâmpla.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite