FCSB – Rapid, derby marcat de rasism și xenofobie: Csaba Asztalos face praf cele două galerii

0
Publicat:

A devenit deja ceva obișnuit ca marile meciuri din România, fie că vorbim despre cele ale naționalei sau partidele cu miză din campionat, să fie marcate de incidente grave în tribune, plus scandări rasiste și xenofobe.

Huliganii își fac de cap pe stadioanele din România. FOTO: Arhiva Adevărul
Huliganii își fac de cap pe stadioanele din România. FOTO: Arhiva Adevărul

S-a ajuns aici pentru că, atât Federația Română de Fotbal, cât și Liga Profesionistă de Fotbal preferă soluția ascunderii mizeriei sub preș. Pe scurt, se dau niște amenzi după fiecare astfel de caz și apoi totul e dat uitării. De identificarea huliganilor și interzicerea lor pe stadioane nici nu se pune problema!

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a condamnat, în mod repetat, ce se întâmplă pe arenele sportive din țară. La fel a procedat și acum, după meciul FCSB – Rapid (3-1) la care a și asistat de pe „Arena Națională“. În dialog cu gsp.ro, Asztalos s-a arătat oripilat de ce văzut pe stadion, duminică seară.

Csaba Asztalos, îngrozit de ce se întâmplă la un meci de fotbal din campionatul intern.
Csaba Asztalos, îngrozit de ce se întâmplă la un meci de fotbal din campionatul intern.

Ce a spus Csaba Asztalos?

*Chiar nu înțeleg de ce se întâmplă aceste lucruri. Vă spun sincer, am ajuns cu 45 de minute mai devreme, abia ce intrasem pe stadion și scandările erau deja prezente.

*Niciuna dintre galerii nu a avut un comportament de salon. Departe de mine să justific comportamentul vreunei galerii, dar s-au provocat reciproc, asta este adevărat. Nici galeria Rapidului n-a avut un comportament corect. Dincolo, sincer, chiar nu înțeleg niște comportamente, mai ales când se știe că lucrurile sunt clare, sancționabile.

*Sancțiunile sunt prea blânde, cu siguranță. Ar trebui să ajungem la situația în care meciurile să se joace fără spectatori, altă soluție nu există! Știu că sună foarte dur, cluburile ar suferi, dar, efectiv, nu poți să ieși pe stadion cu familia, cu copiii și să vezi aceste scandări sau să vezi un copil de 10 ani care să strige aceste lozinci într-o exuberanță din aceasta inconștientă! Cred că lucrurile n-o iau într-o direcție într-o bună.

*Noi am pierdut foarte mult, atât la nivel de club, cât și la nivel de echipă națională din cauza scandărilor discriminatorii și rasiste.

*Înainte de meci, au fost intervenții ale crainicului care a făcut apel la un comportament civilizat. Și în timpul meciului s-au repetat aceste apeluri. După ce domnul Colțescu (n.r. – arbitrul Sebastian Colțescu) a oprit meciul timp de cinci minute (n.r. - partida a fost oprită în minutul 34), galeria FCSB s-a potolit, după care a apărut acel banner rasist. Au mai fost și apoi scandări, dar nu de intensitatea și de durata celor care au fost înainte de oprirea meciului.

*Lucrurile sunt simple. Să existe un sistem prin care să identificăm aceste comportamente, iar persoanele identificate care au astfel de scandări să fie excluse de pe stadioane un an, doi, altfel vom rămâne tot aici și nu vom avea doar violență verbală, ci și violență fizică!

*Trebuie spus că și galeria Rapidului a avut scandări de violență verbală inacceptabile. La fel cum galeria FCSB-istă a avut clasicele scandări rasiste și banner-ul acela rasist.

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri