EXCLUSIV Florin Gardoş a ajuns în Anglia pe „filiera” Cristi Chivu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Gardos FOTO Rpressport.ro
Florin Gardos FOTO Rpressport.ro

Southampton îi va plăti Stelei 7,5 milioane de euro pentru transferul fundaşului central. Un cuvânt greu în realizarea tranzacţiei l-a avut Cristi Chivu, bun prieten cu antrenorul olandez Ronald Koeman.

Florin Gardoş s-a îmbarcat joi dimineaţa în avionul de Anglia pentru a semna un contract pe trei sezoane cu Southampton. Afacerea n-ar fi fost posibilă fără implicarea lui Cristi Chivu, care i-a garantat lui Koeman că nu dă greş cu fotbalistul român.

Gardoş e al 13-lea jucător român care va evolua în Premier League, cel mai puternic şi spectaculos campionat din Europa, la „bătaie” cu liga spaniolă. Incertitudinea ce plutea asupra transferului s-a risipit joi dimineaţă, când fundaşul central a plecat în Anglia pentru a semna cu Southampton, echipă care a încheiat pe locul 8 în sezonul trecut.

Jocul frumos al „sfinţilor” din campionatul precedent l-a propulsat pe antrenorul argentinian Mauricio Pochettino la Tottenham, iar în locul său a fost chemat Ronald Koeman. Aici este şi „cheia” transferului lui Gardoş, pentru că tehnicianul olandez este cel care a insistat pentru român, în virtutea referinţelor excelente primite de la Cristi Chivu. Koeman şi fostul căpitan al naţionalei tricolore au colaborat perfect la Ajax Amsterdam, la începutul anilor 2000, iar antrenorul batav i-a pus banderola de căpitan pe braţ tânărului român. Relaţia de prietenie şi de încredere s-a menţinut peste ani şi s-a concretizat acum în primul „transfer” al lui Cristi Chivu.

Ronald Koeman, antrenor Southampton


 

ronald koeman foto gulliver getty images
tabel romani anglia

Gardoş n-a vrut să semneze cu Anamaria

Retras definitiv din fotbal la începutul acestui an, Chivu a refuzat propuenrea lui Burleanu de a se alătura Federaţiei şi preferă să-l ajute, deocamdată din „umbră”, pe Piotr Chiodi. Impresarul italian este continuatorul afacerilor fraţilor Becali, aflaţi acum după gratii. Profitând de situaţia acestora, Anamaria Prodan a încercat să-l „racoleze” şi pe Florin Gardoş, însă fotbalistul a ales să rămână cu „urmaşii” fraţilor, adică Piotr Chiodi şi Cristi Chivu.

Debut cu Liverpool?

La Southampton. Florin Gardoş va avea misiunea de a acoperi plecarea croatului Dejan Lovren la Liverpool. Cotidianul englez Daily Echo, care apare în oraşul situat pe coasta sudică a Angliei, scrie că Gardoş ar putea apărea în echipa „sfinţilor” chiar în meciul cu Liverpool de duminică (ora 15.30, DolceSport), din prima etapă a campionatului. Ar fi totuşi un pariu riscant al lui Koeman, pentru că Gardoş vine după o perioadă mai lungă de inactivitate, cauzată de o accidentare tratată inadecvat de stafful medical al Stelei.

„Sfinţii” au patron o femeie

Club înfiinţat în 1885, Southampton nu a reuşit, în istoria de 129 de ani, să câştige vreun campionat în Anglia, cea mai bună performanţă fiind un loc doi la finalul sezonului ’83-’84. Jucători sunt porecliţi „sfinţii” întrucât stadionul a fost ridicat în apropierea bisericii Saint Mary. De altfel, arena lui Southampton e denumită tot Saint Mary şi are o capacitate de aproape 33.000 de locuri. Proprietarul clubului este Katharina Liebherr, fiica unui miliardar elveţian care a preluat clubul în vara lui 2009, dar a murit un an mai târziu. Marea rivală a lui Southampton este echipa din oraşul maritim vecin – Portsmouth.

Au vândut de peste 100 de milioane de euro

A fost o lungă vară fierbinte pentru echipa „sfinţilor”, care a înregistrat vânzări-record în această fereastră de transferuri. Printre alţii, Southampton i-a cedat pe Luke Shaw (Manchester United), Lallana, Lovren şi Lambert (toţi la Liverpool), Calum Chambers (Arsenal), încasând mai mult de 100 de milioane de euro. Koeman a cheltuit cam jumătate din această sumă pe achiziţii, venind Fraser Foster (Celtic), Graziano Pelle (Feyenoord), Dusan Tadic (Twente) şi Florin Gardoş (Steaua). Fără să implice şi bani, echipa engleză a făcut o tranzacţie cu Inter Milano, cedându-l pe Osvaldo şi primindu-l la schimb pe Taider. Mi s-a îndeplinit un vis, e ceva extraordinar să joci în Premier League Florin Gardoş, fundaş Southampton
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite