Drama lui Mihai Leu. Boala cumplită pe care a învins-o campionul: „Acum, dacă am 100 de lei sunt fericit!”

0
Publicat:

Primul român campion mondial la box profesionist, Mihai Leu împlinește astăzi 54 de ani. Povestea de succes a început în 1987, an în care devenise campion mondial de box la juniori. În viață însă nu l-a însoțit doar succesul, ci și o mare dramă.

Mihai Leu, un campion fericit FOTO Adevărul
Mihai Leu, un campion fericit FOTO Adevărul

Tot atunci, la 19 ani, Mihai Leu a fugit în Germania, ascuns într-un camion, sub scaunul şoferului. S-a reîntors în ţară după Revoluţia din 1989 şi s-a stabilit, împreună cu familia, la Hunedoara. În urmă cu câțiva ani însă, sportivul a fost diagnosticat cu o boală cumplită. A reușit să învingă cancerul și spune că este un om fericit.

A început să boxeze în 1977

Mihai Leu a început să boxeze în 1977, iar în 1997 a devenit campion mondial. A debutat în 1994 şi în automobilismul sportiv. De-a lungul timpului a participat la numeroase raliuri unde a urcat pe podium. Este căsătorit şi are un fiu.  

 Mihai Leu a fost primul român care şi-a trecut numele pe lista campionilor mondiali la box profesionist. În 1997, sportivul din Hunedoara a cucerit centura mondială la categoria semi-mijlocie a versiunii World Box Organization (WBO), după ce l-a învins la capătul a 12 reprize pe panamezul Santiago Samaniego. La scurt timp după ce a obţinut cea mai importantă performanţă din cariera sa, Mihai Leu a fost nevoit să se retragă din ring, ca urmare a unei accidentări la braţ, însă s-a relansat în raliuri, devenind campion naţional în 2003.

În 1987, atunci când a devenit campion mondial de box la juniori, Mihai Leu a fugit în Germania, ascuns într-un camion, sub scaunul şoferului. S-a reîntors în ţară după Revoluţia din 1989 şi s-a stabilit, împreună cu familia, la Hunedoara.

Despre acest episod, campionul a vorbit în urmă cu câțiva ani, într-un interviu pentru Adevărul.

"La Campionatul Mondial din 1987, de la Havana, am mers împreună cu Feri (n.r. – Francisc) Vaştag şi Nicolae Aliuţă. Până a ajunge în Cuba, am făcut o escală în Montreal. Noaptea, în aşteptarea următorului avion, am ieşit să ne plimbăm prin aeroport. Ne-am trezit pe străzile din jurul acestuia şi cred că Feri a spus atunci: Hai să rămânem aici!“. Am hotărât să mergem întâi în Cuba, iar pe drumul de întoarcere să rămânem în Montreal, să ne pierdem acolo urma. Eu şi Feri am devenit campioni mondiali la acel turneu. Din păcate, Aliuţă a pierdut titlul, deşi era un boxer foarte bun. Atunci însă eram atât de fericiţi, încât am lăsat deoparte ideea de a fugi din ţară. Mi-a revenit în minte la întoarcerea în România, iar câteva luni mai târziu, în noiembrie, când am plecat la Balcaniada din Grecia, ştiam că nu mă voi mai întoarce cu lotul de boxeri”, a povestit sportivul.

La 19 ani a fugit în Germania

Spune că la baza acestei decizii a stat situația din România acelor vremuri, când te simțeai tot timpul controlat, mai ales ca sportiv de performanţă.

"M-a deranjat această dorinţă a regimului de a ne izola de ceilalţi, de a ne răpi libertatea. Poate dacă lucrurile ar fi stat altfel, dacă societatea era mai deschisă, iar oamenilor li se dădea posibilitatea de a pleca şi de a munci în afara ţării, puţini ar fi părăsit-o definitiv", spunea Mihai Leu.

Mihai Leu spune că, în viaţă, e important să ai puterea să mergi înainte. În Germania, deși era campion mondial de juniori, nu i s-a oferit nimic pe tavă. Au fost şi zile în care nu avea ce să mănânce.

"Când am ajuns în Germania, aveam 19 ani. Locuiam cu chirie într-un apartament cu două camere, mobilat cu un pat cu arcuri vechi şi stricat şi cu un dulap cu o uşă. Eram singur, iar uneori, când ajungeam acolo după antrenamente, mă puneam în pat şi plângeam de dorul celor de acasă, din România. O perioadă, aproape toţi banii pe care îi câştigam, nu erau mulţi, îi cheltuiam pe convorbirile telefonice. Treptat, situaţia mea s-a schimbat în bine. Am reuşit, ajutat şi de performanţele mele în sport şi de faptul că învăţasem repede limba germană, să obţin mai uşor cetăţenia germană. Apoi, în septembrie 1989, tatăl meu a reuşit să ajungă în Ungaria, trecând ilegal frontiera, iar de acolo l-am adus şi pe el în Germania", a explicat sportivul în urmă cu câțiva ani.

Un diagnostic grav

În urmă cu câțiva ani, Mihai Leu a fost diagnosticat cu o boală cumplită. Campionul mondial la box însă s-a refăcut complet după ce a învins cancerul la colon.

Mihai Leu, primul român campion mondial la box, a fost diagnosticat în 2014 cu o maladie teribilă: cancer. În urma unui control amănunțit într-o clinică din Viena, pugilistul a aflat că are cancer de colon, moment în care i s-au tăiat picioarele.

Mihai Leu a petrecut două luni în spital, a trecut prin două operații, a făcut chimioterapie, a urmat un tratament la Viena și a cunoscut suferința sub toate formele, reușind să învingă teribila boală.

Soția sa, Ana, a dezvăluit la acel moment că pugilistul avea un stil de viață cât se poate de sănătos, însă se pare că, în cazul lui, cancerul a fost ereditar, tatăl său suferind, în trecut, de aceeași maladie.

„Nu sunt bogat, sunt fericit!”

Am avut multe momente grele în viață, dar cred că întotdeauna este cel mai important să înveți din greșeli, să fii optimist, să ai puterea să treci peste ele. Sportul m-a ajutat foarte mult, pentru că în ringul de box iei lovituri. Trebuie să fii în stare să rămâi în picioare, să-ți păstrezi calmul. Tot ce am făcut în sport m-a influențat și în viața de zi cu zi.

Sunt bine, sunt chiar foarte bine, mă simt bine, mă pregătesc de cursă. E totul în regulă. Cel mai important lucru este că am o familie minunată și mă înțeleg foarte bine și cu soția și cu băiatul. În rest, sincer acum, dacă am 100 de lei în buzunar sunt fericit, dacă am numai cinci, sunt la fel de fericit!, spunea Mihai Leu în 2022, pentru click.ro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite