Dan Petrescu „tremură“ deja: CFR dă de un alt „colos“ în Conference League. Ce sumă e în joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrescu

Dacă Dan Petrescu a vorbit despre primele două adversare europene din acest sezon, Pyunik Erevan şi Inter d’Escaldes, ca despre două forţe fotbalistice, doar ne putem imagina cum va descrie următoarea formaţie care le va ieşi în calea clujenilor: Şahtior Soligorsk, campioana din Belarus, în sezonul trecut.

La fel ca CFR, Şahtior Soligorsk şi-a început aventura europeană din această stagiune, în turul I preliminar al Ligii Campionilor. Unde a fost eliminată de Maribor, campioana Sloveniei, după 0-0 în deplasare şi 0-2 în partida considerată de pe teren propriu. Iar aici e nevoie de o precizare: din cauza sancţiunilor impuse de UEFA după declanşarea războiului din Ucraina, formaţiile din Belarus nu pot evolua pe teren propriu în cupele europene (formaţiile din Rusia au fost excluse de tot!). De aceea, Şahtior Soligorsk a jucat returul cu Maribor în Turcia. Şi, probabil, la fel va proceda şi în meciul tur, cu CFR Cluj, programat pentru data de 4 august. Ceea ce va fi un avantaj important pentru trupa pregătită de Dan Petrescu. 

De remarcat că, după eliminarea cu Maribor, Şahtior Soligorsk a fost scutită de o „dublă“ confruntare în turul II preliminar al Conference League, fază în care a „aterizat“ CFR Cluj, după eşecul cu Pyunik Erevan. Pentru că formaţia din Belarus a beneficiat de statut de lucky-loser şi a avansat direct în turul III preliminar al Conference League.

Bieloruşii sunt în plin sezon

Şahtior Soligorsk e privată de avantajul terenului propriu, însă formaţia antrenată de rusul Sergey Tashuev (63 de ani) are şi un as în mânecă. Dacă în România, campionatul abia ajunge la a 3-a etapă, în Belarus, se merge pe sistemul competiţional primăvară – toamnă. De aceea, bieloruşii sunt în plin sezon acum, iar Şahtior Soligorsk a disputat deja 14 meciuri în prima ligă. Viitoarea adversară a CFR-ului ocupă locul 4 din 16, cu 27 de puncte. Lider e BATE Borisov, cu 29 de puncte strânse din 15 meciuri. 

550.000 de euro va primi CFR Cluj pentru prezenţa în turul III preliminar din Conference League. Dacă trece de această fază, campioana va primi 750.000 de euro pentru accederea în play-off.  

Cine a eliminat formaţiile româneşti în Europa, în ultimele sezoane

*2021-2022: Şahtior Karagandy (Kazahstan), Laçi (Albania), Spartak Trnava (Slovacia)

*2020-2021: Lokomotiv Tbilisi (Georgia), Shkëndija (Macedonia de Nord), Slovan Liberec (Cehia)

*2019-2020: Gent (Belgia), AEK Atena (Grecia), Vitória de Guimarães (Portugalia)

România, în turul II preliminar din Conference League

Miercuri

Inter Club d'Escaldes – CFR Cluj 1-1 (0-3 în tur)

Joi

FCSB – Saburtalo 4-2 (0-1) 

CS U Craiova - Vllaznia Shkodër 3-0 (1-1)

Olimpija Ljubljana – Sepsi 2-0, 2-4 după loviturile de departajare (1-3 în tur)

România, în turul III preliminar din Conference League

Miercuri, 3 august

*Dunajska Streda (Slovacia) – FCSB 21.30

Joi, 4 august

*Şahtior Soligorsk (Belarus) - CFR Cluj 20.00

Se va juca în Turcia, a Adapazan, cu porţile închise din cauza sancţiunilor impuse de UEFA formaţiilor din Belarus după declanşarea războiului din Ucraina.

*Zorya Luhansk (Ucraina) - CS U Craiova 20.30

Partida se va juca la Lublin (Polonia) pentru că formaţiile ucrainene nu pot evolua acasă din cauza războiului.

*Sepsi - Djurgården (Suedia) 21.00

Partidele din a doua manşă sunt programate pentru 11 august. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite