Cupa Mondială la rugby: România - Canada 17-15! Stejarii au revenit de la 0-15 şi au câştigat dramatic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanul Mihai Macovei a reuşit două eseuri. Aceasta este faza celui de-al doilea eseu FOTO Getty Images
Căpitanul Mihai Macovei a reuşit două eseuri. Aceasta este faza celui de-al doilea eseu FOTO Getty Images

România a revenit de la 0-15 pentru a câştiga cu 17-15  meciul contra Canadei de la Cupa Mondială. Stejarii vor întâlni duminică Italia într-un meci ca o finală.

România a câştigat la Leicester în faţa Canadei, reuşind punctele victorioase cu doar două minute înainte de final. Căpitanul Macovei, cu două eseuri, şi Florin Vlaicu au adus punctele noastre.

În prima repriză, Canada a pus toate întrebările. Cu o posesie de 80 la sută şi cu multe atacuri rapide pe treisferturi, nord-americanii au reuşit să şi culce o dată balonul în terenul nostru de ţintă prin maşina de eseuri Van der Merwe, jucătorul care a reuşit să puncteze în toate partidele de la Cupa Mondială. Scorul pauzei a fost 8-0, iar partea a doua a debutat cu un nou eseu al Frunzei de Arţar. Canada prelua conducerea cu 15-0, moment în care România s-a trezit la viaţă.
Stejarii au rupt ritmul prin câteva acţiuni ale lui Fercu, cel mai rapid jucător român, iar căpitanul Macovei a marcat un eseu pentru România în minutul 53. Forţa pachetului de înaintare al României a presat vreme de 20 de minute, iar defensiva candiană a cedat a doua oară în minutul 73, când tot căpitanul Macovei a mai reuşit un eseu.
Cu trei minute rămase până la final, Canada ne conducea cu 15-14, dar România evolua în superioritateÎn minutul 78,  „Americanul” Florin Vlaicu a reuşit lovitura de pedeapsă care ne-a mai adus trei puncte şi victoria: 17-15!

Victoria stejarilor e una preţioasă, pentru că România nu mai reuşise să câştige din 2007 un meci la o Cupă Mondială la rugby. Duminică, împotriva Squadrei Azzurra, tricolorii vora încerca marea cu degetul: o victorie cu Italia ne-ar califica automat la Mondialul din 2019 şi ar pune România pe harta forţelor importante de pe planeta ovală!

Tot duminică, Franţa şi Irlanda, calificate în sferturi, vor juca pentru a ocupa primul loc în grupă şi a evita astfel un meci cu Noua Zeelandă în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. 

8 ani trecuseră de la ultima victorie a României la Cupa Mondială de rugby. În 2011 am încheiat turneul final fără succes

VIDEO Rezumatul partidei de la Leicester dintre România şi Canada

VIDEO Imagini cu bucuria românlior şi recordul istoric pe care l-au stabilit Stejarii

Clasamentul Grupei D

1. Irlanda 3 jocuri    14 puncte

2. Franţa 3 jocuri      14 puncte

3. Italia    3 jocuri      5 puncte

4. România 3 jocuri     4 puncte

5. Canada 4 jocuri     2 puncte

Mai sunt de jucat (duminică): România - Italia şi Irlanda - Franţa

Desfăşurarea livetext a partidei

Fluier final! 17-15 pentru România! 

Min 78: 17-15 pentru România, stejarii trec în avantaj chiar înaintea finalului partidei. Vlaicu transformă o lovitură de pedeapsă!

Min 73. Eseu România!!!!! Mihai Macovei marchează şi al doilea eseu al României, e 15-12! Vlaicu ne poate apropia la un singur punct!

Min. 53 Eseu România!!!!!! Mihai Macovei fructifică un mol al României şi aduce primele puncte. Vlaicu găseşte buturile şi ne apropiem, e 15-7 pentru Canada. 

Min 44. Eseu Canada, marchează şi Hassler, iar Hirayama transformă. 15-0 pentru Canada

Pauză: 8-0 pentru Canada

Min. 39 Vlaicu mai ratează o lovitură de penalitate. 

Min 33, eseu pentru Canada, înscrie van der Merwe. Nord-americanii au spart barajul apărării şi au culcat balonul în terneul nostru. 8-0 pentru Canada, McRorie a irosit încercarea de transformare. 

Min 27, Ne-am apropiat la 5 metri de terenul de ţintă şi am încercat eseul prin forţa pachetului de înaintare, dar am ratat şansa eseului. 

Min, 22 McRorie mai ratează o dată buturile şi scăpăm nepedepsiţi. Vali Calafeteanu intră pe teren în locul lui Surugiu. 

Minutul 19, cartonaş galben Fercu pentru un placaj periculos, în aer. Vom juca în inferioritate vreme de 10 minute. 

Minutul 15: România a preluat controlul jocului, suntem mult mai puternici în grămadă. Vlaicu a avut şansa egalării de la aproximativ 55 de metri, dar mingea nu a ajuns până la buturi.  

Minutul 14: Lucaci scapă o minge înainte, în momentul în care am intrat din nou în 22-ul advers. 

Minutul 12: 84 la sută posesie pentru Canada

Minutul 11: 3-0 pentru Canada, McRorie nu mai ratează buturile, am fost penalizaţi pentru un ofsaid. Canadienii au avut posesia în primele 10 minute, cu excepţia unei singure faze în care stejarii s-au apropiat de linia de 22 de metri a adversarilor.

Minutul 8: Gordon McRorie ratează o lovitură de pedeapsă, scăpăm din nou. 

Min 7. Scorul e 0-0, România a scăpat dintr-un moment delicat, când canadienii au ajuns aproape de terenul nostru de ţintă. 

Echipa României contra Canadei
1. Mihăiţă Lazăr, 2. Otar Turashvili, 3. Paulică Ion, 4. Valentin Popârlan, 5. Johannes Van Heerden, 6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci, 8. Mihai Macovei (căpitan), 9. Florin Surugiu, 10. Michael Wiringi, 11. Ionuţ Botezatu, 12. Florin Vlaicu, 13. Paula Kinikinilau, 14. Mădălin Lemnaru, 15. Cătălin Fercu.
Rezerve: 16. Andrei Rădoi, 17. Andrei Ursache, 18. Alexandru Ţăruş, 19. Daniel Carpo, 20. Stelian Burcea, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Adrian Apostol, 23. Csaba Gal.

După două eşecuri scontate, în faţa Franţei şi Irlandei, pentru România a sosit momentul adevărului la Cupa Mondială de Rugby. Stejarii şi-au propus să bată Canada şi Italia, iar primul obstacol de depăşit e naţionala Frunzei de Arţar.
Având ca obiectiv câştigarea a două partide în Grupa D, „stejarii” se află azi în faţa “semifinalei”, după cum au prefaţat chiar ei meciul de azi contra Canadei, urmând ca un succes să-i trimită în “finala” cu Italia de duminică. Ar fi cu adevărat o performanţă uriaşă pentru România, mai ales că două victorii la Cupa Mondială din acest an te califică automat la turneul final de peste patru ani din Japonia.
Rugbyştii români şi cei canadieni sunt cam de acelaşi nivel, cu un mic plus pentru ai noştri, care au câştigat meciurile de pregătire cu nord-americanii disputate la Bucureşti: 21-20 (2013) şi 18-9 (2014). Şi în casamentul mondial, România ocupă locul 17, o poziţie mai sus faţă de adversarul de astăzi. Însă Canada a arătat bine până acum la Cupa Mondială, a pierdut la doar 5 puncte partida cu Italia şi, aflându-se în faţa ultimei partide pe tărâm englez, nu mai are nimic de pierdut.

Încă doi ani cu antrenorul galez Lynn Howells

Înaintea partidei de azi, antrenorul galez Lynn Howells şi-a prelungit pe doi ani contractul cu Stejarii. Tehnicianului îi expira angajamentul la finalul acestei Cupe Mondiale. "Am semnat pentru alţi doi ani. Am rezolvat problema în ultimele două zile. Sunt bucuros pentru mine, dar şi fericit că pot duce România la nivelul următor, va fi interesant", a afirmat Howells.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite