Cupa Davis: “Racheta numărul 1” a Israelului se trage din România. Părinţii lui Dudi Sela au plecat din Petroşani în 1970

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dudi Sela ştie doar înjurăturile în româneşte FOTO Getty Images
Dudi Sela ştie doar înjurăturile în româneşte FOTO Getty Images

România întâlneşte în acest weekend, la Sibiu, naţionala Israelului. Cel mai bun jucător al adversarilor e Dudi Sela, tenismenul ai cărui părinţi au plecat din Petroşani în 1970. Şi căpitanul-nejucător are origini româneşti.

Părinţii români ai lui Dudi Sela au sosit de miercuri la Sibiu pentru a-şi încuraja fiul şi a-şi revedea rudele rămase în viaţă.

Mircea şi Anca, părinţii lui Dudi Sela, s-au numit Sălăjean şi au locuit în Valea Jiului alături de mii de etnici evrei, industriaşi mai mari sau mai mici. Cei doi au văzut cum îşi pierd afacerea, un restaurant, odată cu naţionalizarea, şi au decis să plece din Petroşani, cu sprijinul autorităţilor israeliene.
Mircea şi Anca s-au mutat în 1970 la Kiyrat Shimona, la graniţa cu Libanul. Sălăjean a devenit Sela şi Mircea s-a transformat în Michael, pentru că era mai uşor de pronunţat pentru israelieni, mărturisea tatăl jucătorului pentru Libertatea. După ce s-au născut cei patru copii, familia Sela a decis să se îndepărteze de Kiyrat Shimona, o zonă permanent ameninţată de conflictele armate, şi au ales capitala Tel-Aviv.
Părinţii şi-au luat slujbe normale, şofer de autobuz şi asistentă medicală, aşa că urcuşul pentru Dudi Sela a început cu turnee mici şi multă alergătură pentru a strânge punctele necesare. “Aveam 19 ani, eram într-un  hotel din Rusia, şi învârteam duşul de pe o parte pe alta ca să mai curgă nişte apă. În astfel de momente mă întrebam <Ce Dumnezeu caut eu aici?>”, spunea Dudi Sela.

Locul 29 în 2009

La 22 de ani, jucătorul israelian a pătruns în Top 100 şi lucrurile s-au simplificat şi s-au aranjat, financiar vorbind. În iulie 2009, pe când avea 24 de ani, Dudi a ajuns pe loocul 29 ATP, cea mai bună clasare a carierei, iar loviturile sale spectaculoase ridicau tribunele în picioare. Israelienii vedeau în el “material de Top 10”, însă Dudi nu a reuşit să facă faţă presiunii şi nici înălţimea, de 1,74 metri, nu l-a ajutat. “Sincer, cred că în câţiva ani toţi jucătorii din Top 100 vor avea peste 1,95 metri şi vor fi atleţi desăvârşiţi. Era jucătorilor scunzi apune cât de curând”, crede Sela.

A plâns pentru Israel

Dudi Sela a recunoscut că singurele momente în care a plâns după un meci pierdut au venit ca urmare a unor eşecuri în Cupa Davis. Îşi reprezintă ţara din 2005, timp în care a strâns 38 de meciuri, 18 victorii şi 20 de înfrângeri. Şapte din ultimele opt sezoane le-a încheiat în Top 100, iar în acest an el a ajuns până în turul trei la Australian Open, învins fiind de Rafael Nadal. A strâns aproape 2,5 milioane de dolari din tenis şi a jucat două finale ATP.

sela familie

Părinţii lui Dudi Sela

Ştie doar înjurăturile

Michael şi Anca au ajuns miercuri la Sibiu pentru a-şi vedea băiatul jucând împotriva ţării pe care au părăsit-o în 1970. “Am câteva rude în România, un văr cu care părinţii mei mai ţin legătura. Vor veni amândoi la meci, aşa că trebuie să joc bine”, a afirmat Sela la conferinţa de presă dinaintea partidei. Dudi Sela a jucat prima dată în România în 2012, la turneul de pe Arenele BNR: “Ai mei nu au vorbit româneşte cu mine pentru că în Israel nu e politicos să vorbeşti altă limbă, dar recunosc că ştiu înjurăturile. Mă gândesc pe viitor să încerc din nou să-mi iau cetăţenia", mărturisea israelianul.

Şi antrenorul Israelului e român

Căpitanul-nejucător al Israelului, Eyal Ran, are şi el origini româneşti. “Cred că echipa care joacă acasă, se simte ca acasă. Din fericire, Dudi este român, la fel şi eu. Părinţii mei sunt români, tata s-a născut la Piatra-Neamţ, mama la Bucureşti. Am fi preferat să jucăm în Israel, dar ne simţim bine aici, atmosfera, oraşul, suprafaţa de joc, toate sunt bune”.

6 etnici evrei mai trăiesc în Petroşani, conform ultimului recensământ

Trei paşi până la elita mondială

Întâlnirea dintre România şi Israel contează pentru turul 1 al Grupei I, Zona Euro-Africană a Cupei Davis.
Meciurile au loc în Sala "Transilvania" din Sibiu. Partida se va desfăşura după sistemul cel mai bun din cinci meciuri.
Dacă va trece de Israel, România va întâlni Slovacia sau Slovenia în luna iulie, meci care va conta pentru turul 2 al Grupei I, iar o nouă victorie ar fi urmată de barajul pentru accederea în Grupa Mondială a Cupei Davis. Aşadar, pentru a se califica în elita mondială, România trebuie să câştige trei jocuri consecutiv.
Dacă românii vor pierde confruntarea cu Israel, vor fi nevoiţi să joace un baraj, cel mai probabil în septembrie, pentru menţinerea în Grupa I a Zonei Euro-Africane (a doua divizie valorică în Cupa Davis).
Pentru meciurile unei zile, biletul costă 40 de lei, iar pentru cele trei zile de partide 100 de lei.

România
Adrian Ungur 159 la simplu
Marius Copil locul 168 la simplu
Horia Tecău 9 la dublu
Florin Mergea 17 la dublu
Căpitan-nejucător: Andrei Pavel

Israel
Dudi Sela locul 108 la simplu
Bar Tzuf Botzer 893 la simplu
Edan Leshem 1372 la dublu
Jonathan Erlich 70 la dublu
Căpitan-nejucător: Eyal Ran

Programul meciurilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite