Cu Rădoi, visăm la Euro 2020 cu noi: Culisele numirii noului selecţioner şi salariul care i se oferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape sigur, România va aborda primul baraj de calificare pentru Campionatul European, cel cu Islanda în deplasare (26 martie), avându-l pe bancă pe actualul selecţioner al naţionalei de tineret.

România a avut noroc la tragerea la sorţi de la Nyon, evitând un traseu care i-ar fi adus o posibilă „finală“ pentru Euro 2020 cu Serbia sau cu Norvegia.

Ajunsă în Divizia A a barajelor Ligii Naţiunilor, România va avea, într-adevăr, un prim meci mai greu, Islanda fiind peste Scoţia, adversara care ne-ar fi ieşit în cale dacă eram plasaţi în Divizia C, însă acest traseu oferă o finală mai accesibilă, fie cu Bulgaria, fie cu Ungaria.

În plus, tricolorii pot beneficia şi de un alt avantaj uriaş. Deşi Islanda e gazda semifinalei cu România şi a anunţat că partida de la 26 martie se va juca la Reykjavík, nimic nu e sigur! Dezvăluirea a fost făcută pentru „Adevărul“ de către jurnalistul islandez, Sindri Sverrisson. „Islanda joacă mereu în deplasare, între noiembrie şi martie. Deocamdată, federaţia noastră n-a confirmat, oficial, că barajul pentru Euro 2020 se va juca pe teren străin. Dar, dacă terenul va fi îngheţat în Islanda, cel mai probabil, meciul din semifinale se va disputa în Danemarca, pe stadionul celor de la Brondby, în Copenhaga. Singurul nostru stadion omologat de UEFA pentru meciurile naţionalei de acasă e Laugardalsvollur. Aici, se joacă pe iarbă, spre deosebire de alte arene care au teren sintetic. Din păcate, Laugardalsvollur n-are instalaţie de încălzire, aşa că, pe durata iernii, terenul e îngheţat. Până la urma, totul ţine de vreme şi de cum va fi această iarnă. Spre exemplu, anul trecut, în martie, se putea juca în Islanda. În schimb, acum doi ani, era, pur şi simplu, imposibil din cauza gerului“, ne-a explicat jurnalistul islandez de la mbl.is.

Iar declaraţiile sale sunt confirmate de istoricul partidelor găzduite de Islanda în ultimii ani. Concret, din 2010 până acum, Islanda are un singur meci jucat acasă în primele trei luni ale anului! Se întâmpla tocmai în 2010, atunci când islandezii au evoluat la Kópavogur, la 21 martie, într-un amical cu Feroe, câştigat cu 2-0. În rest, în primele trei luni ale anului, Islanda a jucat la Marbella (Spania), Abu-Dhabi (Emirate), Nanning (China), New Jersey (SUA) şi Doha (Qatar).

Hagi: „Rădoi va fi selecţioner“

După ce ne-am lămurit cu prima adversară de la baraj, de acum rămâne de văzut cine va fi pe banca naţionalei la meciul de la 26 martie.

Directorul Comisiei Tehnice FRF, Mihai Stoichiţă, a avansat mai multe nume, însă, mai degrabă, pentru a-i mulţumi pe toată lumea. „Nu poţi să-l conteşti pe Hagi, pe Petrescu, pe Şumi (n.r. – Marius Şumudică), pe Boloni, pe Reghe (n.r. – Reghecampf), pe Rădoi. Poate să apară şi variantă Mircea Lucescu, totul e să fie propus de cineva. În două săptămâni, vom avea selecţioner“, a spus Stoichiţă la Digi Sport.

În ciuda acestei declaraţii „comuniste“, menită să nu supere pe nimeni, lucrurile stau cu totul altfel. Mircea Lucescu a spus, răspicat, că nu va prelua naţionala, Boloni, sub contract cu Antwerp, nici n-a fost contactat, iar Şumudică şi Reghecampf nici nu sunt în vizorul celor de la FRF. În aceste condiţii, singurii candidaţi pentru postul de selecţioner au fost Hagi (Viitorul), Petrescu (CFR Cluj) şi Rădoi (România U-21), cu precizarea că aducerea lui Hagi ar crea tot felul de probleme, în condiţiile în care acesta e şi patron la Viitorul şi, oricum, a fost mereu un adversar declarat al celor care conduc acum FRF.

Astfel, adevăratul duel a fost între Petrescu şi Rădoi şi toate indiciile duc spre o iminentă numire a ultimului în funcţia de selecţioner, în locul lui Cosmin Contra. De altfel, inclusiv Hagi a confirmat această variantă, sâmbătă seară, cu ocazia lansării cărţii sale.

„Acum, naţionala are antrenor, cred că Mirel Rădoi va fi“, a spus fostul decar al naţionalei. Iar cumnatul său, Gică Popescu, a întărit această variantă: „Dan Petrescu e un antrenor extraordinar, ştie să pregătească meciurile decisive.  Poate cu un nou selecţioner România va arăta mai bine. Pe cine văd eu, nu va fi selecţioner“.

Barajele de calificare pentru Euro 2020 prin Liga Naţiunilor

Divizia A, semifinale, 26 martie

*Islanda – România

*Bulgaria – Ungaria

Finala de la 31 martie va fi găzduită de învingătoarea meciului Bulgaria – Ungaria.

Divizia B, semifinale, 26 martie

*Bosnia – Irlanda de Nord

*Slovacia – Irlanda

Finala de la 31 martie va fi găzduită de învingătoarea meciului Bosnia – Irlanda de Nord.

Divizia C, semifinale, 26 martie

*Scoţia – Israel

*Norvegia – Serbia

Finala de la 31 martie va fi găzduită de învingătoarea meciului Norvegia – Serbia.

Divizia D, semifinale, 26 martie

*Georgia – Belarus

*Macedonia de Nord – Kosovo

Finala de la 31 martie va fi găzduită de învingătoarea meciului Georgia – Belarus

Ştim 20 din cele 24 de echipe care vor fi la Euro 2020

Belgia

Italia

Anglia

Germania

Spania

Ucraina

Franţa

Polonia

Elveţia

Croaţia

Olanda

Rusia

Portugalia

Turcia

Danemarca

Austria

Suedia

Cehia

Ţara Galilor

Finlanda

Pierde Jocurile Olimpice cu România U-21, dar îşi măreşte salariul

O eventuală promovare a lui Rădoi (38 de ani) la prima reprezentativă are atât plusuri, cât şi minusuri pentru fostul stelist.

După ce a dus României U-21 în semifinalele Europeanului din această vară, Rădoi a rezolvat şi calificarea la Jocurile Olimpice din 2020, care vor avea loc la Tokyo. În plus, în acest moment, România U-21 are şanse mari de a obţine calificarea şi la Euro 2021!

Dacă va face pasul spre prima reprezentativă, Rădoi va rata ambele competiţii. Ce-i drept, din postura de selecţioner la naţionala mare poate ajunge la Euro 2020, însă, deocamdată, acest obiectiv e destul de departe, pe când prezenţa la JO 2020 cu România U-21 e o certitudine. 

Din perspectiva strict financiară, Rădoi ar avea numai de câştigat dacă va accepta să-l înlocuiască pe Cosmin Contra. În acest moment, la tineret, Mirel încasează un salariu lunar de 5.000 de euro. Potrivit informaţiilor obţinute de „Fanatik“, la prima reprezentativă, Rădoi ar urma să primească, lunar, suma de 12.500 de euro. Ar fi o mărire substanţială pentru fostul stelist, însă şi o economie importantă făcută de FRF, în condiţiile în care Contra a avut un salariu lunar de aproximativ 30.000 de euro! 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite