Costel Gâlcă în istorie. E al zecelea antrenor debutant care câştigă titlul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costel Gâlcă a cucerit titlul cu Steaua la chiar primul lui sezon ca antrenor principal, performanţă pe care destul de puţini au reuşit-o.

El însă nu este primul asemenea tehnician care a reuşit să se încoroneze într-un asemenea context, ci al 10-lea în total, al şaselea pentru Steaua/CCA. Ultimul care s-a aflat într-o asemenea ipostază fusese Mihai Stoichiţă, tot cu Steaua, în urmă cu 17 ani, şi tot cu o izbândă chinuită, când a depins de asemenea de jocul rezultatelor. Ne-amintim, atunci Rapid a fost „căpăcită” neaşteptat de Universitatea la Craiova şi astfel titlul rămânea în Ghencea.

De altfel proporţia titlurilor chinuite cu cele câştigate detaşat este jumi-juma pentru aceşti antrenori precoci. În afara amintiţilor Gâlcă şi Stoichiţă, şi alţi trei au avut de suferit până la victoria finală: Francisc Dvorzsák s-a impus cu Flamura Roşie ITA la egalitate de puncte cu CCA, Gheorghe Popescu s-a impus cu CCA la egalitate de puncte cu Dinamo şi Ion Nunweiller s-a impus cu Dinamo la egalitate de puncte cu Univ. Craiova. Dinspre partea cealaltă, a „relaxaţilor”: Ştefan Onisie s-a impus cu Steaua având 5 puncte mai mult ca Dinamo, Florian Halagian s-a impus cu FC Argeş având 4 puncte mai mult ca UTA, Emerich Jenei s-a impus cu Steaua având 7 puncte mai mult ca Dinamo, Ion Oblemenco s-a impus cu Univ. Craiova având 3 puncte mai mult ca Dinamo şi Anghel Iordănescu s-a impus cu Steaua având 15 puncte mai mult ca Dinamo.

Aceasta este lista antrenorilor autohtoni care la primul lor sezon ca „principal” la nivelul primului eşalon au câştigat titlul

Francisc DVORZSÁK cu Flamura Roşie ITA Arad în 1950

Gheorghe POPESCU cu CCA în 1951

Ştefan ONISIE cu CCA în 1960/61

Florian HALAGIAN cu FC Argeş în 1971/72 (fără primele 8 etape)

Ion NUNWEILLER cu Dinamo în 1972/73

Emerich JENEI cu Steaua în 1975/76

Ion OBLEMENCO cu Univ. Craiova în 1980/81

Anghel IORDĂNESCU cu Steaua în 1986/87 (fără primele 8 etape)

Mihai STOICHIŢĂ cu Steaua în 1997/98

Constantin GÂLCĂ cu Steaua în 2014/15

Pe-aproape au fost Augustin Juhász (cu ITA în 1946/47 doar ultimele 7 etape) şi Nicolae Dumitru „Nicuşor” (cu Dinamo în 1961/62 doar ultimele 6 etape), însă ambii au stat pe băncile echipelor lor în mai puţin de jumătate din partidele jucate.

 Sursa: romaniastats.wordpress.com

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite