Cornel Dinu, exploziv: „Când francezii ne fac ţigani, nu e rasism?!“. Cum a catalogat incidentul de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Dinu
Cornel Dinu

Fostul mare internaţional a comentat episodul care a isterizat planeta fotbalului şi a cauzat abandonarea meciului PSG - Istanbul Başakşehir.

Ceea ce s-a întâmplat, marţi seară, pe „Parc des Princes“ a intrat în istoria grupelor Ligii Campionilor, fiind, practic, un episod fără precedent în această competiţie.

Iar asta în condiţiile în care, chiar dacă e clar că Sebastian Colţescu a greşit, folosind neinspirat apelativul de „negru“, gestul său n-a fost, totuşi, cea mai scandaloasă dovadă de rasism văzută vreodată pe un stadion de fotbal. Probabil, de aceea, Cornel Dinu s-a arătat indignat de modul în care povestea s-a transformat într-un scandal internaţional. În dialog cu „Fanatik“, site pentru care scrie, periodic, şi texte de opinie, „Procurorul“ a avut un discurs dur, în stilul său caracteristic.

Ce a spus Cornel Dinu?

*O idioţenie! O mare idioţenie! (n.r. - ce s-a întâmplat la Paris). Pe noi ne fac unii şi alţii „ţigani” şi nu mai zice nimeni nimic. Nu mai sare UEFA în sus, nu mai zice ultra-democrata Turcie nimic, de francezi nu mai amintesc că ei sunt printre cei dintâi care ne-au gratulat cu drăgălaşul apelativ „gitan”…

*Vă amintesc că în 1994, la Campionatul Mondial din SUA, presa democrată din Franţa democrată se declara uimită de minunile făcute de „ţiganii din România”. Auoleu, „ţiganii din România”? Ăsta nu-i rarsism? Ei au voie?! Nu-mi amintesc de proteste ale autorităţilor române…

*Apoi, în 2002, un afiş de prezentare a meciului dintre Franţa şi România îi avea la ei pe Zinedine Zidane, Thierry Henry sau Robert Pires, iar la noi imaginea era a unui ţigan lăutar care cânta la vioară, „une gitane vertueuse”. Cu George Enescu la vioară nu puteau pune?! Motto-ul afişului era: „Ciocnirea dintre culturi”. Merci beaucoup, soeur française!

*Mizeria aia a provocat nemulţumirea fotbaliştilor noştri, ştiu că au propus chiar boicotarea meciului, în semn de protest, dar li s-a transmis de la Bucureşti că nu e momentul să se dea… cocoşi şi, în consecinţă, să pună batista pe… vioară! Despre ce vorbim noi aici?!

*Propun, pentru evitarea… chiar pentru combaterea totală a oricărei discriminări, ca, în primul rând, televiziunea Antena 1 să nu-şi permită cumva să anunţe şi să-şi facă reclamă că face Revelionul cu Dan Negru… ca să nu atragă vreo penalizare a ţării din partea Comunităţii Europene sau a Turciei, ferească Allah! Să respectăm democraţia şi egalitatea a la turca, bre!

*Apoi mai propun FRF ca numele fotbalistului Ţigănaşu de la FC Botoşani să se pronunţe de acum Drăgălaşu, iar lui Ţigankov de la Dinamno Kiev să i se spună Vodkaciov.

*Lumea nu mai trăieşte de mult în normalitate, se hrăneşte numai din excese, care sunt teribil de depărtate de logică şi de adevăr. Indiferent de faptul că pentru Colţescu a ajungă la nivelul ăsta e mult prea mult…

*Prezenţa lui Colţescu acolo dovedeşte încă o dată subiectivismul şi felul în care contribuie la distrugerea legalităţii pe terenuri Comisia Centrală a Arbitrilor. A anumitor arbitri…

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite