CM 2014. Brazilia - Olanda, finala mică şi duelul orgoliilor rănite. Toate detaliile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penultima partidă de la acest Mondial se dispută astăzi (ora 23.00, TVR1), între două echipe rănite. Finala mică a turneului le pune faţă în faţă pe Brazilia, care va încerca să mai spele din dezastul pe care i l-a produs Germania, şi Olanda, pe care Argentina a eliminat-o în semifinale la loviturile de departajare.

„Avem de făcut un drum în şapte paşi", spunea Luiz Felipe Scolari, înaintea Mondialului. Din păcate pentru el, dar şi pentru o ţară de 200 de milioane de locuitori, pe al şaselea l-a făcut în direcţia greşită, după ce gazdele au avut un coşmar. 

În loc de finala mult aşteptată de pe Maracana, Brazilia a ajuns în finala mică, un meci de consolare pe care nimeni nu şi-l prea doreşte. Cel puţin Luis Van Gaal, care a declarat sus şi tare că acest meci nu ar trebui să se mai dispute la turneele finale: „Ceea ce îmi displace cel mai mult e că una dintre echipe va pierde meciul pentru locul 3 şi se va întoarce acasă după două înfrângeri consecutive. Iar acest lucru va strica imaginea formaţiei care a terminat pe locul 4, chiar dacă naţionala respectivă a avut, în realitate, un turneu final reuşit, ajungând până în semifinale. Apoi, mai e ceva. Cupa Mondială are un singur trofeu şi acela e pentru locul 1“. Partida face parte însă din tradiţia Mondialului şi a fost introdusă în premieră în 1934, în tentativa de a oferi fanilor fotbalului un „aperitiv“
 pentru marea finală. 

Este ultimul meci al lui Van Gaal pe banca Olandei, acesta urmând să o preia în câteva zile pe Manchester United şi n-ar fi exclus să fie cântecul de lebădă şi al lui Scolari. Munca acestuia va fi analizată de federaţia braziliană la finalul turneului, însă „Big Phil" are o „piatră de moară" agăţată de picior. În ciuda faptului că a condus până în penultimul act o echipă pe care specialiştii au considerat-o drept cea mai slabă din istoria Braziliei, modul în care gazdele au ieşit din scenă, 1-7 cu Germania, nu poate avea decât un singur rezultat: despărţirea de „Felipao".  

Partida de consolare de la Brasilia le va da prilejul celor doi selecţioneri să trimită în teren jucători care au jucat mai puţin. S-ar putea ca Van Gaal să-i facă o surpriză plăcută lui Vorm, al treilea portar, iar Scolari lui Maxwell, singurii jucători din cele două garnituri care n-au fost folosiţi niciun minut la acest turneu.  

Cea mai aureolată selecţionată din lume, cu cinci titluri mondiale, Brazilia a jucat de trei ori finala mică (două victorii, 1938 şi 1978, şi o înfrângere, 1974), Olanda e la a doua prezenţă aici. În 1998, a pierdut în faţa Croaţiei. 

Cele două naţionale s-au întâlnit de 11 ori până acum, iar ambele echipe au câte trei victorii (cinci meciuri s-au încheiat la egalitate) şi al cincilea de la Cupa Mondială. Batavii au însă moralul ultimelor întâlniri directe (două victorii din trei), printre care şi succesul din sferturi, 2-1, la Mondialul precedent. 

Ultima victorie a Braziliei datează din 1999, scor 3-1, o partidă marcată însă de durităţi, cinci jucători fiind eliminaţi (Edgar Davids, Andre Ooijer şi Peter van Vossen de la batavi, Rivaldo şi Amoroso de la sud-americani.

Finala mare, Germania - Argentina, se dispută duminică, de la ora 22.00. 

Vezi şi 

CM 2014 Brazilia - Germania 1-7. Nemţii au „şters pe jos” cu naţionala ţării gazdă, marea favorită

CM 2014. VIDEO Argentina câştigă la loviturile de departajare partida cu Olanda. Romero, eroul echipei lui Messi

Statistica ne garantează spectacol în finala mică a Cupei Mondiale. Vezi pe ce echipă mizează bookmakerii!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite