Ce urmează pentru Spania. Trei fraţi, dintre care doi gemeni, şi un văr: „coloana vertebrală“ a selecţionatei din Tahiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Belo Horizonte, Tahiti a pierdut clar, luni seară, în faţa Nigeriei, 1-6, la debutul în Cupa Confederaţiilor, dar a avut şi motive de mândrie. Cel mai fericit a fost fundaşul Jonathan, unul dintre membrii „clanului“ Tehau, coloana vertebrală a selecţionatei din Pacificul de Sud

Pe 10 iunie 2012, Tahiti realiza o performanţă istorică. Învingea Noua Caledonie în finala Cupei Oceaniei, scor 1-0, şi se califica în premieră la Cupa Confederaţiilor. 

Devenea prima naţională din Confederaţia Oceania, în afară de Australia şi Noua Zeelandă, care ajungea la competiţie. 

Un an mai târziu, pe 17 iunie 2013, insularii din Polinezia Franceză, din Pacificul de Sud, dau marea lovitură: marchează un gol la Cupa Confederaţiilor. Ceva normal, pentru multe echipe, o veritabilă reuşită pentru Tahiti. 

O naţională aflată pe locul 138 în lume, formată din amatori, cu o singură excepţie, veteranul Vahirua (33 de ani), de la Nancy. De altfel, fostul coleg al lui Viorel Moldovan la Nantes a fost cel care a centrat perfect, în minutul 54, dintr-o lovitură de colţ, la golul istoric al lui Jonathan Tehau (25 de ani). 

Unul dintre cei trei fraţi Tehau prezenţi în naţionala antrenată de Eddy Etaeta (43 de ani), selecţioner câteva meciuri pe an, profesor la o şcoală din, în cea mai mare parte a timpului. 

Cu Nigeria, pe teren s-au aflat doar Jonathan (fundaş) şi fratele Alvin (mijlocaş), în timp ce Lorenzo (mijlocaş) şi vărul Teaonui (atacant) au rămas pe bancă. 

În minutul 68, Jonathan Tehau a mai intrat o dată în istorie, după ce-a devenit primul jucător care înscrie în ambele porţi, într-un meci la Cupa Confederaţiilor! Autogolul, care a scris pe tabelă 4-1 pentru Nigeria, n-a influenţat însă prea mult soarta partidei, una controlată cu autoritate de africani. 

S-a încheiat 6-1, dar aplauzele celor 20.000 de fani de pe arena din Belo Horizonte s-au îndreptat spre insulari. 

Aproape că am plâns. De obicei urmărim competiţiile la televizor. Acum, noi am fost actorii. Ne-a felicitat şi preşedintele, care a suspendat o şedinţă de cabinet pentru a putea urmări meciul“, a dezvăluit după meci selecţionerul Etaeta. 

Pentru Tahiti, urmează joi (ora 22.00, TVR 1) meciul cu Spania ! 

Adică un alt meci în care insularii ar putea scrie istorie. Dacă Spania, campioană mondială şi europeană en-titre, are chef de joacă, Tahiti ar putea bifa cel mai dur eşec („recordul“ în acest moment este un 0-10 în faţa Noii Zeelande, în 2004).

Jonathan Tehau, marcatorul golului din meciul cu Nigeria, are 25 de ani. Gemenii Alvin şi Lorenzo Tehau sunt cu un an mai tineri, iar vărul Teaonui are doar 20 de ani

 

În drumul spre câştigarea Cupei Oceaniei, în 2012, Tahiri a marcat 20 de goluri, în faţa unor echipe precum Samoa Americană (10-0), Vanuatu, Insulele Solomon sau Noua Caledonie. 15 din cele 20 de goluri au fost reuşite de „clanul“ Tehau

 

Cel mai bun membru al „clanului“ Tehau e considerat mijlocaşul Alvin, angajat al Poştei din Tahiti. Specialitatea sa este repararea cutiilor poştale din Tahiti.

Citeşte şi 

Cupa Confederaţiilor: toate detaliile, programul şi rezultatele de până acum

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite