Ce trebuie să faci ca să ajungi la petrodolarii arabilor: culisele numirii lui Boloni la clubul ruinat de Piţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boloni va antrena pentru al patrulea sezon consecutiv în fotbalul arab
Boloni va antrena pentru al patrulea sezon consecutiv în fotbalul arab

După ce, ani de zile, brazilienii au dominat fotbalul din zona Golfului Persic, acum ei riscă să fie detronaţi în top-ul preferinţelor arabilor de jucătorii şi antrenorii aduşi din România.

Această deschidere a şeicilor către fotbalul românesc s-a datorat, la început, rezultatelor excelente obţinute de antrenori, precum Cosmin Olăroiu, Florin Motroc, Ion Marin sau Valeriu Tiţa. 

În stagiunea recent încheiată însă, mai toate echipele conduse de români au dezamăgit, cele mai mari rateuri fiind date de Laurenţiu Reghecampf la Al-Hilal şi de Victor Piţurcă la Al-Ittihad.

Surprinzător însă, cota românilor a rămas la un nivel ridicat. Al-Ahli Dubai i-a oferit un nou contract lui Cosmin Olăroiu până în 2018, cu un salariu stagional de patru milioane de dolari. Iar Al-Ittihad, echipă unde Piţurcă şi-a pus jumătate din club în cap prin stilul său dictatorial şi lipsa rezultatelor, tocmai a bătut palma cu un alt român.

Formaţia din Jeddah a anunţat, marţi, semnarea unui contract valabil pe un sezon cu Ladislau Boloni. Potrivit site-ului alkhaleej.ae, tehnicianul de 62 de ani a fost ales dintr-o listă cu 30 de antrenori pe care s-au aflat nume mari din Europa şi din Argentina. 

De ce Boloni?

Într-o declaraţie scurtă oferită site-ului clubului, preşedintele Ibrahim Al-Balawi a explicat ce l-a îndemnat să meargă pe mâna unui alt român, după experienţa ratată cu Piţurcă.

„Boloni are o vastă experienţă în fotbalul internaţional, unde a dovedit că e un antrenor valoros. A câştigat trofee în Portugalia şi în Belgia şi CV-ul lui spune totul despre el. În plus, are avantajul că e familiarizat cu fotbalul arab, după ce a lucrat în Emirate şi în Qatar“, a spus Al-Balawi.

Şi presa saudită a fost impresionată de alegerea şefilor clubului care, cu Piţurcă pe bancă, n-a obţinut o clasare mai bună de locul 4 în nicio competiţie. „Al-Ittihad l-a adus pe descoperitorul lui Cristiano Ronaldo“, au notat jurnaliştii arabi, făcând referire la faptul că actualul star al Realului a fost promovat la prima echipă a celor de la Sporting Lisabona de Boloni.

Va lucra cu Sânmărtean şi Szukala

Pregătirile celor de la Al-Ittihad pentru noul sezon au fost date peste cap de Victor Piţurcă. Acesta n-a acceptat să-şi rezilieze contractul până n-a luat despăgubiri de 900.000 de euro. Drept urmare, saudiţii au amânat reunirea lotului şi plecarea în cantonamentul din Italia, deoarece nu puteau angaja un alt tehnician până nu încheiau conturile cu Piţi. 

Într-un final, jucătorii, în frunte cu Sânmărtean şi Szukala, au plecat la Milano, acolo unde va ajunge şi Boloni astăzi. El şi-a trimis deja asistentul francez în cantonamentul echipei. După ce se va întâlni cu preşedintele Al-Balawi în Italia, Boloni va lămuri situaţia jucătorilor străini din lot. 

În acest moment, Al-Ittihad are un român, un polonez şi doi venezueleni în echipă, însă o decizie finală în privinţa lor va fi luată de Loţi, împreună cu şefii clubului.

Va antrena, în premieră, în Liga Campionilor

Boloni a pregătit până acum Al-Jazira (Emirate), Al-Wahda (Emirate) şi Al-Khor (Qatar). Cu prima echipă a cucerit Cupa Cluburilor Golfului Persic şi cu Al-Khor a jucat finala acestei competiţii. Acum, cu Al-Ittihad, Boloni va bifa prima sa participare în Liga Campionilor Asiei, competiţie care va începe în februarie 2016. Până atunci, debutul oficial al românului la formaţia din Jeddah va fi cu divizionara secundă, Ohod, în Cupa Prinţului, la 15 august. Cinci zile mai târziu, Al-Ittihad va juca, în deplasare, în prima etapă din campionat, cu Al-Najran.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite