Cartea dedicată lui Nicolae Manea apare pe 9 martie şi cuprinde capitole savuroase din viaţa unui personaj unic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Zâmbetul legendei", cartea dedicată lui Nicolae Manea, va fi lansată pe 9 martie la Sala Sporturilor Rapid şi va costa 19 lei.

La lansare vor participa foşti colegi, membri ai familiei şi apropiaţi de-ai lui Nicolae Manea, un personaj absolut savuros pe care l-a avut fotbalul românesc. 

"Mi-am propus ca această lucrare să transmită emoţie şi să îl transpună pe cititor chiar în pielea personajului. Nu poate fi o carte tristă, pentru că, în întreaga viaţă, indiferent de situaţie, Nicolae Manea a fost ca o sticlă cu şampanie căreia tocmai i-a sărit dopul. Zâmbetul acela, permanent întipărit în colţul gurii, trebuie să rămână ca o amprentă, pe fiecare filă. Am încercat să respect datele exacte şi locurile unor întâmplări, dar din ele să extrag esenţa, pentru că sunt poveşti şi amintiri neştiute, pe care publicul larg n-avea de unde să le afle şi nici cum să le observe din înaltul tribunei. Păcat că această carte n-a apucat să fie povestită chiar de către personaj, ci a trebuit să o <<construim>> noi, cei care am rămas în urma lui!”, a spus Lucian Ionescu, autorul cărţii.

Jucător emblematic al Rapidului, club pe care l-a reprezentat şi ca antrenor sau conducător, Nicolae Manea a murit în decembrie 2014, la vârsta de 60 de ani. 


Dintre capitolele cărţii
“Vise împlinite: jucător la Rapid, ciocolată cu rom gratuită şi nota 5 la istorie!”
“Tribuna prăbuşită, spiritul din tricourile transpirate, valiza din lemn şi şutul în noada adversarului”.
“Cojocul <<Alain Delon>> împărţit la patru, debutul oficial la Rapid şi pauza de odihnă din vestiarul adversarilor”.
“Fuga nebunului peste gardul de la spital, lacrimile lui Motroc şi penaltyul la care a renunţat Popică. Aşa arăta o semifinală cu Steaua”.
“Nae Manea l-a refuzat pe Dobrin, a driblat-o pe Dinamo şi a confiscat un frigider trimis de Nicu Ceauşescu“.
“Soţia Vicky bate spectatorii, iar Nae e depăşit în cursa pe şine de antrenorul Bazil Marian”.
“După doar şase luni a evadat de la Steaua, chiar în timpul unui meci, iar la restaurant şi-e transformat şoseta în evantai”.
“Giuleştenii omoară statistica în meciul cu Dinamo Victoria. <<Da, da, da, Rapidul e în A!>> Promovare cu 16 goluri înscrise de Nae Manea”.
“Feroviarii îşi rescriu istoria încasând 9 goluri la Hunedoara, apoi întorc scorul de la 0-2 cu echipa familiei Ceauşescu. <<Ăsta e Rapidul!>>”.
“Arestări înaintea unui meci cu Dinamo, ca în vremea lui Baratki şi cum l-a păcălit Jean Păduranu să se transfere la Gloria Bistriţa”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite