Capcana Euro 2024: Ce s-a întâmplat ultima dată când am dat lovitura înaintea unei trageri la sorți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naționala a dat o lovitură de imagine prin statutul pe care l-a dobândit la tragerea la sorți pentru Euro 2024, fiind plasată imediat după giganții continentului. Acest lucru nu garantează însă succesul. Trecutul nostru recent confirmă această realitate.

Nicolae Stanciu, liderul naționalei, a jucat și la Euro 2016. FOTO: Arhiva Adevărul
Nicolae Stanciu, liderul naționalei, a jucat și la Euro 2016. FOTO: Arhiva Adevărul

Sâmbătă, 2 decembrie, ora 19.00, emoțiile noastre vor atinge cote maxime. Pentru că, la Hamburg, se vor trage la sorți grupele Euro 2024 (Germania, 14 iunie – 14 iulie). Prin câștigarea grupei I, România și-a asigurat locul în urna a doua valorică, trimițând Elveția tocmai în urna a 4-a!

Deși o lovitură de imagine, acest lucru nu ne garantează nimic în privința traseului pe care îl vom avea în Germania. Faptul că suntem în urna a doua înseamnă că evităm „colegele“ noastre de aici. Niciuna nu era însă vreo sperietoare. Așadar, dacă va funcționa, în continuare, norocul proverbial al familiei Iordănescu, putem avea una din următoarele situații după tragerea la sorți:

*Grupă ușoară: Belgia, România, Scoția, o echipă venită din play-off (Luxemburg, Estonia, Kazahstan sau Georgia, de pildă)

*Grupă cu o dificultate medie: Anglia, România, Cehia, Elveția

În schimb, există și varianta unei serii infernale, cum s-a întâmplat la Euro 2008, când România a nimerit lângă Olanda, Italia și Franța. Atunci, am făcut 2 puncte și am părăsit competiția, după faza grupelor, alături de Franța (1p). Acum, putem avea aceeași grupă înfricoșătoare cu Franța, Olanda și Italia!

Vestea bună, indiferent de grupa în care vom pica, e că la Euro 2024 vor avansa, în optimi, primele două clasate din cele șase serii. Iar tabloul celor 16 echipe ajunse în fazele eliminatorii va fi completat de cele mai bune patru echipe de pe locurile 3. Așadar, cu 3 sau 4 puncte, vom avea șanse mari de a ne prelungi șederea în Germania după faza grupelor!

Am ratat CM 2018 din prima urnă!

Înainte de cădea, ca de obicei, în zona exagerărilor, după ce am prins urna a doua valorică, e nevoie să reamintim că acest lucru nu garantează nimic. Și că trebuie să muncim pe rupte ca să reușim la Euro 2024, indiferent de componența grupei în care ne vom afla.

De altfel, chiar recent, am „reușit“ să o dăm în bară, când am fost chiar în prima urnă valorică, înaintea unei trageri la sorți. În preliminariile pentru Mondialul din 2018, România a fost în prima urnă, lângă Germania, Belgia, Olanda, Portugalia, Anglia, Țara Galilor, Spania și Croația. Și a ratat calificarea cu brio, terminând pe 4 din 6 în grupa E! Atunci, după zece etape, clasamentul final a arătat așa: 1. Polonia (25 de puncte), 2. Danemarca (20p), 3. Muntenegru (16p), 4. România (13p), 5. Armenia (7p), 6. Kazahstan (3p).

A fost campania începută cu neamțul Christoph Daum. Acesta a părăsit banca naționalei, după compromiterea șanselor de calificare, după etapa a 8-a, fiind înlocuit de Cosmin Contra.

Euro 2024, urne valorice

*Prima urnă: Germania, Portugalia, Franța, Spania, Belgia, Anglia

*Urna a doua: Ungaria, Turcia, Danemarca, Albania, România, Austria

*Urna a treia: Olanda, Scoția, Slovenia, Slovacia, Cehia, Croația

*Urna a patra: Italia, Serbia, Elveția, cele trei echipe calificate după play-off

Cele trei rute de play-off

Ruta A

*Polonia – Estonia

*Țara Galilor – Finlanda / Ucraina / Islanda

Ruta B

*Israel - Finlanda / Ucraina / Islanda

*Bosnia - Finlanda / Ucraina / Islanda

Ruta C

*Georgia – Luxemburg

*Grecia – Kazahstan

Primele meciuri se vor juca pe 21 martie 2024. Învingătoarele se vor întâlni, în finala pentru Euro 2024, pe 26 martie.

Tragerea la sorți programată pentru astăzi, de la ora 13.00, ora României, va stabili meciurile din play-off pe rutele A și B.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite