Campioanele din sporturile de echipă. Cine a luat titlurile la fotbal, handbal, rugby, baschet, hochei şi polo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltchim, HCM Constanţa, Mircurea Ciuc şi Digi Oradea au rămas stăpâne peste handbal, hochei, respectiv polo, în timp ce la celelalte sporturi au ieşit campioane alte echipe decât cele din anii precedenţi.

La fotbal, Steaua nu a avut adversar în actuala ediţie de campionat. Trupa lui Reghecampf s-a instalat pe prima poziţie a clasamentului încă din tur şi nu a mai coborât din vâful ierarhiei Ligii 1. Cu cinci etape înainte de finalul stagiunii 2012/2013, Steaua a câştigat matematic al 24-lea titlul de campioană din istorie. Marea provocare pentru echipa roş-albastră o reprezintă acum calificarea în grupele Ligii Campionilor. Steaua trebuie să treacă de două tururi preliminare, plus play-off-ul pentru a juca la masa bogaţilor, având avantajul de a fi cap de serie la tragerile la sorţi.

La fotbal feminin, jucătoarele de la Olimpia Cluj au câştigat pentru a treia oară consecutiv campionatul în Româia. Înfiinţată în 2010, echipa ardeleană a reuşit în ultimii doi ani eventul (Cupa şi campionatul), având mari şanse să obţină o aceeaşi performanţă şi în acest an. Deşi este o echipă tânără, Olimpia Cluj a ajuns la maturitatea necesară pentru a juca în cupele europene. Anul trecut, ardelencele s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor, aceasta fiind cea mai importantă performanţă din istoria fotbalului feminin românesc.

Oltchim Râmnicu Vâcea a câştigat pentru a şaptea oară consecutiv campionatul în acest sezon, neavând practic un rival pe măsură în Liga Naţională de handbal feminin. Titlul cucerit de vâlcence a fost al 19-lea din istorie, Oltchim intrând în categoria de elită a cluburilor cu cele mai multe titluri câştigate la sporturile de echipă, alături de CS Dinamo şi CSA Steaua. Totuşi, pe final de sezon, Corona Braşov a pus capăt supremaţiei grupării vâlcene, eliminâd pe Oltchim din sferturile Cupei României.

La handbal masculin, performera campionatului a fost HCM Constanţa. Marinarii au câştigat titlul de campioni pentru a cinea oară consecutiv şi pentru a opta oară în ultimii zece ani. HCM nu s-a mulţumit doar cu titlul de campioană, câştigând totodată şi Cupa României. Astfel, constănţenii au făcut pentru a patra oară în istorie eventul. Dacă pe plan intern lucrurile au mers ca la carte pentru HCM Constanţa, în Liga Campionilor situaţia nu a mai fost atât de roză. Campionii României au evoluat în grupe, dar nu au reuşit să se califice în fazele superioare ale competiţiei.

CSM Digi Oradea a cucerit al şaptelea titlu consecutiv la polo, condusă de antrenorul maghiar Laszlo Toth. Meciul în urma căruia orădenii au îmbrăcat tricourile de campioni a fost cel împotriva lui Dinamo Bucureşti, în faţa căreia au câştigat cu scorul de 4-0 la general. Bronzul a revenit formaţiei Steaua Bucureşti, care a trecut în semifinala mică de Amefa Arad, cu acelaşi scor general, 4-0.

HSC Miercurea Ciuc şi-a adjudecat titlul naţional la hochei pentru a şaptea oară consecutiv, graţie victoriei din finala disputată împotriva echipei Corona Fe nestela Braşov. Campioana a fost decisă după disputarea ultimului act pe sistemul cel mai bun din şapte, însă victoria ciucanilor a fost umbrită de un scandal: după disputarea unuia dintre meciuri, un jucător legitimat la formaţia adversă şi originar din Miercurea Ciuc a fost ţinta unui atac din partea spectatorilor.

Cinci etape au mai rămas de disputat din campionatul de rugby până la deciderea campioanei naţionale. În acest moment, CSA Steaua este lider în clasament (32p), fiind urmată de Baia Mare (31p) şi Timişoara (25), echipe împotriva cărora „mlitarii“ duc lupta pentru supremaţie. Roş-albaştrii au pierdut ultimul meci disputat cu una dintre contracandidate, Timişoara, însă păstrează prima şansă pentru cucerirea campionatului. Steaua va întâlni Baia Mare în următorul meci pe teren propriu.

CVM Tomis Constanţa şi-a adjudecat titlul la volei masculin pentru a patra oară, la o distanţă de 12 puncte faţă de următoarea clasată, SCMU Craiova. Constănţenii şi-au confirmat statutul de favoriţi şi au devenit campioni după o pauză de patru ani, graţie victoriei în faţa Craiova din ultimul act al competiţiei.

Ştiinţa Bacău este campioana ţării la volei feminin, după ce a învins Dinamo Romprest Bucureşti în cel de-al treilea meci al finalei din Divizia A1. Printre jucătoarele care s-au remarcat pozitiv se numără argentinianca Sousa şi ridicătoarea olandeză Kim Steelens. Echipa lui Florin Groapă a cucerit anul acesta cel de-al treilea titlu din istorie, după reuşitele din 1998 şi 2005.

ICIM Arad a devenit noua campioană a ţării la baschet feminin în urma victoriei reuşite în deplasare cu fosta deţinătoare a titlului, CS Municipal Târgovişte, cu scorul general de 3-2. Echipa din Arad a cucerit astfel cel de-al nouălea titlu al său, după cele din 1998, 2000, 2001, 2006, 2008 şi 2011.

Lupta pentru supremaţie în baschetul masculin se dă între BC Mureş Tg. Mureş şi CSU Ploieşti, care îşi dispută trofeul Ligii Naţionale. În primul meci, BC Mureş s-a impus pe teren propriu cu scorul de 91-81, însă CSU Ploieşti şi-a luat revanşa în cel de-al doilea meci, scor 78-83. Următoarele partide din totalul celor şapte vor avea loc la Ploieşti, în 25 şi 26 mai, urmând ca titlul să revină echipei care va obţine prima patru victorii. CSU Ploieşti este campioană en-titre, în timp ce ardelenii joacă finala în premieră.

Fotbal ・Steaua

Fotbal feminin ・Olimpia Cluj

Handbal feminin ・Oltchim

Handbal masculin ・HCM Constanţa

Baschet masculin ・BCM Târgu Mureş sau CSU Ploieşti

Baschet feminin ・ ICIM Arad

Volei feminin ・Ştiinţa Bacău

Volei masculin ・Tomis Constanţa

Rugby ・Steaua / Baia Mare / Timişoara 

Hochei ・Miercurea Ciuc (campioană a şaptea oară)

Polo CSM Digi Oradea

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite