Ca pe vremea lui Ceauşescu: Fotbalul, pe mâna unor aşi ai vorbelor goale, fără rezultate, dar cu „spate“ politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Burleanu, mereu vesel, fără presiunea rezultatelor naţionalei
Răzvan Burleanu, mereu vesel, fără presiunea rezultatelor naţionalei

Fotbalul românesc a ajuns să fie condus de nişte oameni fără contracandidaţi la alegeri, susţinuţi politic, absolviţi de presiunea rezultatelor şi cu un limbaj de lemn, care l-ar face invidios şi pe cel mai talentat ambalator de vorbe goale.

Într-o perioadă în care Gino Iorgulescu, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal, e criticat pentru situaţia din campionat, cu echipe falimentare, precum Clinceni şi Gaz Metan, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a reuşit să „fure“ prim-planul, cu ultima sa apariţie publică.

Şi, parcurgând discursul omului numărul 1 de la „Casa Fotbalului“, se întâmplă, inevitabil, două lucruri:

1. Rămâi cu gura căscată că şeful unui for fotbalistic, cu o primă reprezentativă care a ratat toate calificările posibile din ultimii ani, la Mondialul din 2018, Euro 2020 şi Mondialul din 2022, poate vorbi cu atâta nonoşalanţă.

2. Te convingi că Răzvan Burleanu îşi merită, totuşi, toţi banii pentru talentul său extraordinar de a vorbi minute în şir despre... Campionatul de Tineret, de pildă!

Lipsa rivalului înseamnă unitate!

În primul rând, cu ocazia dialogului cu presa, Răzvan Burleanu a făcut un anunţ important: Comitetul Executiv al FRF, întrunit marţi, a stabilit pentru data de 12 aprilie organizarea alegerilor pentru şefia federaţiei. Până în acest moment, singurul candidat e Răzvan Burleanu. Situaţie care pare că îl amuză pe omul aflat în funcţie din 2014, după ce l-a înlocuit pe Mircea Sandu.

Burleanu

Fără rival la următoarele alegeri, Răzvan Burleanu are motive să râdă cu gura până la urechi

„Mi-aş fi dorit un contracandidat, poate chiar dumneavoastră (n.r. - presa) să mai produceţi contracandidaţi, în perioada următoare. Există termen suficient de înscriere. Probabil, cel mai important mesaj pe care fotbalul românesc vrea să-l transmită este unul de unitate. Deşi am fost criticaţi, membrii afiliaţi acordă o susţinere foarte mare“, a precizat Burleanu.

Deşi a fost acuzat, în mod repetat, că a ajuns la FRF datorită susţinerii politicului, actualul preşedinte a lăsat de înţeles că, de fapt, rivalul său la precedentele alegeri, Ionuţ Lupescu, a beneficiat de o astfel de susţinere, în culise.

„În 2018, am avut partide politice împotriva noastră, ca administraţie, lucru care ne plasa, la vremea respectivă, într-o situaţie pe care astăzi o întâlnim prin Pakistan, Kenya, mă refer la ţări care, astăzi, sunt în pericol de suspendare, li s-au ridicat toate drepturile“, a continuat şeful de la „Casa Fotbalului“.

Burleanu a lăsat de înţeles că statutul FRF se poate schimba, pe viitor, astfel încât să aibă şi al patrulea mandat, lucru imposibil acum, când un preşedinte poate rămâne în funcţie maxim 12 ani. „Statutul FRF poate fi schimbat doar cu acordul membrilor afiliaţi. Pentru mine, este cel de-al treilea mandat, conform statutului. Dacă membrii afiliaţi vor considera cu totul altceva, atunci, practic, va trebui să stăm de vorba“, a spus Burleanu.

iordanescu

Edward Iordănescu, selecţionerul pe care FRF l-a ales, după ratarea calificării la Mondialul din 2022 

S-a spălat pe mâini pentru toate rateurile

În continuarea discursului său fascinant, şeful de la „Casa Fotbalului“ a explicat, în detaliu, de ce nu poate fi tras la răspundere pentru calificările pe care prima reprezentativă le-a ratat pe bandă.

„Niciun preşedinte de federaţie nu poate să influenţeze performanţele unei echipe de club sau unei echipe naţionale. Un preşedinte de federaţie poate să-ţi asigure un mediu de integritate, în ceea ce priveşte selecţia, în ceea ce priveşte numirea unui selecţioner şi, în acelaşi timp, tot suportul financiar. Dumneavoastră vă doriţi un preşedinte de federaţie care să antreneze echipa, să intre în teren şi poate chiar şi să înscrie. Nu poţi influenţa însă performanţa unui jucător de pe o zi pe alta“, a afirmat Burleanu.

Ianis

Ianis Hagi, când se va reface după accidentare, trebuie să ducă noua generaţie la un turneu final

Somn uşor! Treziţi-vă peste doi ani

Aflat în funcţie 8 ani, preşedintele FRF a lăsat de înţeles că rodul muncii sale, în materie de calificări, se poate vedea abia peste doi ani. Altfel spus, mesajul lui Burleanu pentru suporterii naţionalei poate fi următorul: „Somn uşor! Treziţi-vă peste doi ani“.

„Actuala generaţie de jucători, tineri de altfel, va ajunge la vârful performanţei, în următorii doi ani. Asta înseamnă că rezultatele la nivel de echipă naţională nu pot fi mai bune decât în următorii doi ani“, a spus Burleanu. 

CITEŞTE ŞI:

Prăbuşire totală: Naţionala României se apropie de un minim istoric în clasamentul mondial

Îmi doresc ca, la finalul celui de-al treilea mandat, să avem o federaţie în spate, care să reprezinte un model nu numai pentru alte federaţii sportive din România, aşa cum este astăzi, ci şi un model pentru alte federaţii din Europa Centrală şi de Est.   Dacă am fi participat la Cupa Mondială, am fi avut un preşedinte perfect? Nicidecum. Gândiţi-vă că, în spatele unor calificări, se pot ascunde fapte de corupţie, lipsă de integritate. Răzvan Burleanu preşedinte FRF  
Lupescu

Remember

Răzvan Burleanu a câştigat alegerile FRF din aprilie 2018, zdrobindu-l pe Ionuţ Lupescu (foto), scor 168-78. Înainte de această victorie categorică, s-a impus la alegerile din 2014. Atunci, i-a avut contracandidaţi pe Vasile Avram, Gheorghe Chivorchian şi Marcel Puşcaş, în condiţiile în care Gică Popescu a fost condamnat la închisoare, în „Dosarul Transferurilor“. În turul II al alegerilor din martie 2014, Burleanu l-a învins pe Avram, scor 113-58.

Ce urmează pentru echipa naţională

*25 martie: România - Grecia (amical)

*29 martie: Israel - România (amical)

Liga Naţiunilor, ediţia 2022-2023

*4 iunie: Muntenegru – România

*7 iunie: Bosnia – România

*11 iunie: România – Finlanda

*14 iunie: România – Muntenegru 

*23 septembrie: Finlanda – România

*26 septembrie: România – Bosnia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite