Bosnia ne-a aruncat colacul de salvare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii federaţiei de la Sarajevo au refuzat, ieri, alinierea la normele impuse de FIFA şi UEFA, iar excluderea naţionalei lui Susici din toate competiţiile e o chestiune de zile. UEFA şi FIFA au dat ultimatum Bosniei până la 31 martie pentru a trece de la un sistem cu trei preşedinţi pe grupuri etnice (sârb, croat şi musulman) la unul convenţional.

Pedeapsa pentru nealiniere ar fi una drastică: excluderea echipei naţionale din toate competiţiile organizate de cele două foruri, precum şi a echipelor de club din cupele europene. Cum era anticipat încă de zilele trecute în presa locală, presiunile FIFA şi UEFA nu i‑au intimidat pe federalii bosniaci, care s-au opus schimbării statutului. Ieri, la Sarajevo, au votat deschis doar 53 dintre cei 54 de delegaţi prezenţi la adunare (deşi trebuiau să fie prezenţi 56), rezultatul scrutinului fiind 28 împotrivă, 22 pentru şi 3 abţineri.

Mizează pe un as din mânecă

Degeaba s-a protestat pentru lipsa unui vot, şedinţa a fost închisă de preşedintele musulman Suleiman Colakovici cu o decizie potenţial istorică, deşi nervii au cedat şi a lipsit puţin ca adunarea să nu se transforme într-o bătaie generală, principalul vizat fiind tocmai Colakovici!

Anticipând rezultatul votului, tabăra musulmană a pregătit însă un plan de avarie, prin care Bosnia să evite suspendarea. Aceştia vor să apeleze la Articolul 7 din Statutul UEFA, prin care forul european va prelua sarcina organizării unei noi federaţii, în cazul excluderii celei vechi. Fosta conducere va fi scoasă din proces, iar Bosnia, deşi în continuare exclusă, va fi reprimită în competiţiile UEFA prin reprezentanţii desemnaţi de noul for. Astfel, se evită depunctarea în preliminariile pentru Euro 2012, deoarece întreg procesul ar dura maximum două luni (după calculele musulmanilor), iar Bosnia va putea juca şi împotriva României la 3 iunie.

Vineri, FIFA şi UEFA vor publica decizia oficială în acest caz delicat, care poate schimba decisiv ierarhia în grupa noastră de calificare.

Clasament cu Bosnia depunctată

1. Franţa    6    5    0    1    12-1  15p
2. Belarus    7    4    2    1    9-1  14p
3. Albania    6    4    1    1    9-3  13p
4. ROMÂNIA    5    2    2    1    7-3  8p
5. Luxemburg    6    2    1    3    6-5  7p
- Am luat în considerare că Bosnia va pierde toate meciurile cu 0-3
- N-a fost luat în calcul rezultatul meciului România-Luxemburg de aseară

Suporterii bosniaci au afişat un banner, la meciul de la Zenica de sâmbătă, prin care sfidează forurile mondiale şi europene  Fotografii: mediafax

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite