Becali şi-a găsit şeful: Patru semne arată că antrenorul Edward Iordănescu ia deciziile, la FCSB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Becali

Faptul că noul tehnician şi-a câştigat independenţa e demonstrat de mai multe detalii, după debutul său pe banca FCSB-ului. Rămâne de văzut cât va ţine „minunea“.

FCSB - Sepsi era un meci pe care Edward Iordănescu (43 de ani) era „condamnat“ să-l câştige. Cel puţin, pe hârtie. Pentru că adversara venea după o serie dezolantă, de trei înfrângeri la rând, în Liga I.

Luni seară însă, pe „Arena Naţională“, vicecampioana n-a reuşit să facă ce izbutiseră Mioveni, Farul şi FC Argeş, în precedentele trei runde: să învingă formaţia lui Leo Grozavu. De fapt, FCSB se poate considera norocoasă că a smuls un punct, după o remiză spectaculoasă, scor 1-1. Pentru că oaspeţii au condus cu 1-0 la pauză, au ratat un penalty, în minutul 67, prin Mitrea, şi încă o ocazie monumentală, pe final, în minutul 87, când portarul Andrei Vlad s-a opus la şutul lui Chunchukov. De fapt, goalkeeper-ul roş-albaştrilor a fost omul meciului, ceea ce spune totul despre cum s-a jucat pe „Arena Naţională“.

Dacă n-a câştigat primul meci după 15 zile - ultima victorie datează de la 8 august, 2-1 cu Gaz Metan - în schimb, FCSB a câştigat un antrenor independent. Care nu e „marioneta“ patronului Gigi Becali şi are libertatea de a lua deciziile pe care le crede de cuviinţă. Deocamdată! Rămâne de văzut cum va evolua situaţia în timp. În acest moment însă, partida cu Sepsi a arătat că venirea lui Edward Iordănescu a produs nişte schimbări concrete, la FCSB.

„Renegatul“ Cristea, titularizat

Primul semn că noul antrenor şi-a ales primul „11“, fără vreo presiune din partea patronului a fost includerea lui Iulian Cristea în formula de start. După înfrângerea cu Rapid, din etapa trecută, stoperul căzuse în dizgraţia lui Becali: „Şi pe Creţu şi pe Cristea îi las liberi, gata!“. Dacă Alexandru Creţu a refuzat să revină în lot, „ruptura“ de FCSB fiind definitivă din dorinţa jucătorului, în schimb, Cristea a fost reprimit în echipă de Iordănescu jr. Şi titularizat, în centrul defensivei, chiar în locul lui Creţu. Având încrederea noului antrenor, fundaşul de 27 de ani s-a descurcat chiar bine, având o prestaţie solidă, luni seară.

În rest, faţă de partida cu Rapid, Iordănescu a mai efectuat o schimbare în formula de start. Una forţată, ce-i drept. Radunovici a fost fundaş stânga cu Sepsi, în locul lui Sorin Şerban, eliminat runda trecută.  

Gata cu schimbările ca la hochei

Alt semn, poate cel mai clar, că FCSB a scăpat de sub controlul unui patron-antrenor a fost acela că, după mult timp, nu s-au făcut schimbări şocante, înainte sau imediat după pauză, ca la hochei. 

FCSB ajunsese de râsul fotbalului românesc, cu cele trei schimbări comandate telefonic de Gigi Becali, în acelaşi minut, aproape meci de meci! Luni seară, această nebunie s-a oprit. Edward Iordănescu a efectuat un total de trei schimbări, prima, în minutul 71: Coman, accidentat, a fost înlocuit de croatul Mamut. Apoi, pe final, în minutul 85, au ieşit Cordea şi Ovidiu Popescu şi au intrat Ianis Stoica şi Ovidiu Popescu.   

Discurs schimbat din partea căpitanului

Un alt semn că jucătorii ştiu cine e acum şeful şi au încredere în antrenor a fost discursul pe care l-a avut căpitanul Florin Tănase, la finalul partidei. Dacă runda trecută, după partida cu Rapid, mijlocaşul a avertizat că nu urmează nimic bun pentru FCSB, în cazul în care lucrurile nu se vor schimba radical la club, de această dată, „Tase“ a avut alt ton.

„Nu poţi schimba multe în patru zile. Am avut o atitudine bună, din păcate, ne-au lipsit golurile ca să câştigăm. Avem mult de muncă şi împreună cu mister o vom scoate la capăt. Am mare încredere că vom face o figură frumoasă şi vom câştiga titlul. Va veni pauza competiţională pentru meciurile naţionalei din septembrie şi mister va putea antrena ce doreşte să antreneze“, a spus mijlocaşul de 26 de ani.

Becali: „Nu mă întrebaţi de meci“

În fine, o altă schimbare importantă la FCSB, după venirea lui Edward Iordănescu pe bancă, e că patronul Gigi Becali nu numai că n-a mai comandat schimbările prin telefon, în timpul partidei, dar a şi renunţat la analizele sale tehnico-tactice, după meci. 

„Nu mă întrebaţi de meci (n.r. - 1-1 cu Sepsi). Edi face totul şi cu asta basta! Mi-am dat seama că greşesc că mă bag în toate. M-a luminat Dumnezeu să las idolatria. L-am pus pe Edi să facă ce ştie să facă. Nu vreau să mai comentez“, a spus Becali, la Pro X. 

29 august e data ultimului meci pe care îl va juca FCSB, înainte de întreruperea campionatului: cu CFR, la Cluj.  

Liga I, etapa a 6-a

Vineri

Chindia - Clinceni 2-2

Farul - Dinamo 3-0

Sâmbătă

CS U Craiova - Gaz Metan 1-0

FC Argeş - CFR Cluj 0-1

Duminică

UTA - Voluntari 2-0

Botoşani - Rapid 0-2

Luni

Mioveni - „U“ Craiova 1-0

FCSB - Sepsi 1-1

Clasament

1. CFR Cluj 6 6 0 0 9-3 18

2. Rapid 6 5 1 0 7-0 16

3. Botoşani 6 4 1 1 6-4 13

4. Farul 6 3 2 1 6-1 11

5. UTA 6 3 2 1 6-3 11

6. FCSB 6 2 3 1 8-5 9

7. CS U Craiova 6 3 0 3 7-7 9

8. Mioveni 6 3 0 3 4-5 9

9. „U“ Craiova 6 2 1 3 6-7 7

10. Chindia 6 1 3 2 4-5 6

11. Dinamo 6 2 0 4 6-9 6

12. Voluntari 6 2 0 4 5-10 6

13. Sepsi 6 1 2 3 5-7 5

14. FC Argeş 6 1 1 4 4-6 4

15. Gaz Metan 6 1 1 4 4-8 4

16. Clinceni 6 0 1 5 5-12 0

*Primele şase clasate, la finalul sezonului regulat, merg în play-off, iar locurile 7-16 ajung în play-out.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite