Anfield, stadionul cu porţile legendelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii „cormoranilor” au creat mereu pe „Anfield Road” o atmosferă unică
Fanii „cormoranilor” au creat mereu pe „Anfield Road” o atmosferă unică

Celebra arenă pe care va juca Unirea Urziceni are două porţi cu numele celor mai titraţi manageri din istoria clubului, Bill Shankley şi Bob Paisley. Din 2012, arena urmează să fie distrusă.

!„This is Anfield" şi „You'll never walk alone". Aşa te întâmpină Anfield Road, arena pe care orice iubitor al fotbalului îşi doreşte să fie prezent măcar o dată. Anfield este mai mult decât un stadion de fotbal. Englezii din Liverpool se mândresc, fără pic de modestie, de două ori: „Am dat lumii cea mai bună trupă rock din istorie (n.r. - Beatles) şi cea mai mare echipă de fotbal!".

image


Când ajungi în templul Anfield şi vezi stadionul gol ai senzaţia că Liverpool este mai mult decât fotbal. Vezi peluza „The Kop" şi-i auzi pe cei care reprezintă inima echipei plângându-şi morţii de pe Heysel şi Hillsborough, suporterii care au plătit cu sânge dragostea pentru „The Reds". The Kop e un nume istoric, luat de la soldaţii din Liverpool care au murit la Spion Kop, un deal aflat lângă Ladysmith, în timpul Războiului din Africa de Sud (1899-1902). Aici „fotbalul nu este o chestiune de viaţă şi de moarte, ci mai mult decât atât", aşa cum spune cel mai titrat manager din istoria clubului, Bill Shankly.

image

Shankly, omul transformării
Statuia lui Bill Shankly te întâmpină în faţa arenei cu mesajul: „Bill Shankly, cel care ne-a făcut fericiţi!". Poarta pe care este înscris titlul imnului „cormoranilor", „You'll never walk alone" îi poartă numele. Shankly a transformat Liverpool dintr-o echipă din liga a doua într-una dintre cele mai titrate din Europa. Câştigă campionatul în 1966 şi 1973, Cupa Angliei în 1965 şi 1974 şi Cupa UEFA în 1973. Uimitor, îşi anunţă retragerea, lăsându-i locul lui Bob Paisley în 1974.

image

21 de trofee în era Paisley
Venit după Shankly, Paisley avea să aducă nu mai puţin de 21 de trofee lui Liverpool, în perioada 1974-1983. La trei ani după moartea lui Paisley, în aprilie 1999, conducerea clubului hotărăşte ca porţile de acces din zona Kop, unde intră galeria lui Liverpool, să-i poarte numele.

Din 2012 se mută pe Stanley Park Stadium
Conducerea echipei a hotărât în 2002 ca Liverpool să aibă un stadion nou, cu o capacitate de 73.000 de locuri, faţă de 45.362, cât are acum Anfield. Construcţia trebuia să înceapă în 2008, însă din cauza crizei financiare nu s-a construit deocamdată nimic, totul rămânând la stadiul de proiect. În cazul în care noua arenă va fi construită, ea va fi inaugurată în 2012. Costurile noii arene sunt estimate la circa 400 de milioane de lire sterline, iar vechea arenă, Anfield, urmează să fie doborâtă, iar în acel loc va fi construit Anfield Plaza, care va include un hotel, restaurante şi birouri.

 

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite