ANALIZĂ Secretele şi rezultatele investiţiei lui Hagi. Puştii Academiei au câştigat, în ultimii ani, aproape jumătate din titlurile naţionale disputate la juniori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar patru ani de la înfiinţare, Academia lui Gheorghe Hagi a ajuns să domine fotbalul românesc la nivel de copii şi juniori.

Gheorghe Hagi a dat drumul Academiei care îi poartă numele în 2009. Ideea îi venise cu mulţi ani înainte, pe când juca la Galatasaray. În 2000 lui Gică i-a picat fisa înfiinţării unei şcoli de fotbal, dar fiind încă jucător n-avea timp de aşa ceva. S-a ţinut însă de proiect după terminarea activităţii şi iniţial a vrut să cumpere o afacere deja demarată. N-a găsit nimic pe placul lui, drept pentru care a decis să facă o şcoală de la zero. În 2009, grupele Academiei de fotbal Gheorghe Hagi au debutat în campionatele naţionale şi în cei patru ani care au urmat au câştigat aproape jumătate din titlurile puse în joc. Iar sezonul recent încheiat a fost cel mai prolific de până acum, puştii lui Hagi obţinând trei medalii de aur şi un de bronz.
Politica Academiei e făcută şi controlată în totalitate de Hagi. „Eu am scris până şi punctul şi virgula la proiect. M-am ocupat de toate aspectele. Nu există copil în Academie pe care eu să nu-l fi văzut înainte de a fi cooptat aici”, a povestit Regele. Deşi promovarea în prima ligă a echipei Viitorul l-a forţat să se ocupe mai mult de această echipă, Hagi spune că proiectul său principal rămâne Academia. Adică, selectarea, creşterea, promovarea şi vânzarea tinerilor fotbalişti. Cum au fost cazurile lui Gabriel Iancu şi Aurelian Chiţu, vânduţi anul acesta pentru 500.000 de euro, respectiv 700.000 de euro la Steaua şi Valenciennes. 
Contracte de la 16 ani 
Academia lui Hagi e deja un brand important în sectorul juvenil. Dacă la început, oamenii Regelui căutau copii în toată ţara, acum mulţi sunt cei care vor să-şi aducă copiii la Constanţa. Sunt atraşi de faptul că proiectul a dat rezultate, dar şi de condiţiile oferite. Puştii beneficiază de cazare într-unul dintre corpurile hotelului Iaki, au mese asigurate, sunt şcolarizaţi şi au cele mai bune condiţii de pregătire, beneficiind de opt terenuri de antrenament şi de echipament sportiv de calitate. Mai mult decât atât, pentru cei trecuţi de 16 ani există şi contracte în virtutea cărora câştigă în jur de 350 de euro lunar. Există şi angajamente mai bănoase pentru vârfurile de generaţie, de la care se aşteaptă să „explodeze” într-un viitor apropiat.
Rezultate slabe la lot
Dominaţia clară a echipelor lui Hagi la nivel de juniori e reflectată şi de prezenţa masivă a fotbaliştilor la loturile naţionale, Academia având peste 25 de internaţionali la diverse grupe de vârstă. Din păcate, naţionalele României s-au făcut de râs anul acesta la diverse meciuri, 1-10 cu Germania sau 0-5 cu Belgia, la Under 16, partide în care jumătate dintre titulari au fost de la Hagi. Una dintre explicaţiile acestor eşecuri  poate fi şi lipsa meciurilor tari, aspect la care Gheorghe Hagi lucrează din plin, trimiţându-şi echipele la diverse turnee internaţionale, pentru a avea jocuri tari în picioare.
Vrea naţionala anului 2020
Visul declarat al lui Gheorghe Hagi este acela de a forma la Constanţa naţionala viitorului. Concret, el speră ca în 2020 prima reprezentativă a României să fie alcătuită din fotbalişti crescuţi de Viitorul. Între ei s-ar putea număra şi fiul său Ianis, acum în vârstă de 14 ani, considerat un mijlocaş foarte promiţător. Chiar săptămâna aceasta cotidianul spaniol El Mundo Deportivo i-a deedicat lui Ianis o pagină, în care acesta era descris ca „o clonă perfectă a tatălui său, un fenomen în ascensiune, iar toată România vibrează la evoluţiile şi execuţiile lui”. Hagi a avut şi el cuvinte frumoase la adresa copilului său, care a marcat două goluri în finala campionatului de juniori D. „Ianis e un puşti de viitor. Nu o spun cu pasiunea unui tată, ci obiectiv. E foarte tehnic, un playmaker clasic, care pasează şi şutează la fel de bine cu ambele picioare. Singura lui problemă e că e cam subţirel pentru vârsta lui, dar muncim ca să-i ameliorăm fizicul. Oricum, are suficient timp să crească şi să ia în greutate”, a declarat Hagi ziarului catalan.

A schimbat obiectivul primei echipe
Dacă în primul sezon, obiectivul Viitorului Constanţa a fost menţinerea în prima ligă, acum lucrurile s-au schimbat. Pentru campionatul 2013-2014,  Hagi a cerut o clasare în primele opt locuri ale clasamentului şi a întărit lotul aducând un veteran, pe Sorin Ghionea (34 de ani), fost timp de opt ani la Steaua. Ghionea a jucat ultima dată la Chiajna.  


10 milioane de euro a investit Hagi în Academie, bugetul anual fiind de un milion de euro
300 de copii are Academia Hagi, împărţiţi în 14 echipe, de la 7 la 19 ani

Titlurile juniorilor Academiei 


2009-2010
campioană juniori C
vice-campioană juniori B
locul 3 juniori A
locul 3 juniori D

2010-2011
campioană juniori D
vice-campioană juniori A

2011-2012
campioană juniori A
campioană juniori D

2012-2013
campioană juniori A
campioană juniori B
campioană juniori C
locul 3 juniori D

juniori A – sub 19 ani, juniori B- sub 17 ani, juniori C – sub 15 ani, juniori D- sub 13 ani

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite