ANALIZĂ „Generaţia de Aur” sau de conflict? Câţi dintre foştii mari fotbalişti sunt într-un conflict real cu FRF şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naţionala României la Cm din 1994
Naţionala României la Cm din 1994

Numele celei mai bune generaţii din fotbalul românesc e scos tot mai des în faţă într-o dispută cu membrii actualei conduceri a FRF.

În lipsă de performanţe interne şi internaţionale, fotbalul românesc se agaţă de conflicte. Ultimul dintre ele şi unul dintre cele mai jenante este cel dintre Florin Prunea, preşedinte la CSM Iaşi şi fost internaţional în anii 1990 -2000, şi Gabi Bodescu, şeful cancelariei preşedintelui FRF; Răzvan Burleanu.
Conform unor informaţii, Prunea l-ar fi lovit cu capul pe „rivalul” său, cauzându-i o rană deschisă, conform altor informaţii între cei doi n-ar fi avut loc decât o dispută verbală aprinsă. Contează mai puţin care variantă e veridică, deşi a te lua la bătaie la o întâlnire fie ea şi amicală a membrilor Adunării Generale a FRF, reprezintă un gest grotesc şi sălbatic. Cert e că pe fondul venirii la conducerea FRF a lui Răzvan Burleanu şi a staffului său s-a creeat o rană vizavi de cei care au fost în „Generaţia de Aur”, cu siguranţă cea mai bună generaţie din fotbalul românesc la nivel de echipă naţională. Iar pe ruptura creeată se apasă periodic prin incidente, precum cel în care a fost implicat Prunea, scoţându-se în faţă un aşa-zis dispreţ pe care federalii l-ar avea faţă de foştii mari fotbalişti. „Adevărul„  a discutat cu cei mulţi dintre foştii internaţionali şi a constatat că de fapt această prăpastie a fost creeată doar de cei care au avut intereseele lezate, nefiind nicicum vorba de un conflict deschis.
Concret, lucrurile stau astfel. În campania de anul trecut, Burleanu şi-a făcut o echipă în care nu se regăsea niciun nume greu din fotbalul nostru. Situaţia a fost logică, deoarece el era cotat cu şanse minime de a ajunge şef la FRF, iar aproape toţi marii fotbalişti erau în echipa lui Gică Popescu, cel care urma să-i ia locul lui Mircea Sandu  pe scaunul de la FRF. A fost cazul lui Hagi, Stelea, Ilie Dumitrescu, Balint şi al altora. Condamnarea lui Gică Popescu l-a adus pe Burleanu preşedinte şi treptat s-a creeat acest pseudo-conflict, alimentat pe parcurs de intervenţiile lui Mircea Sandu, care s-a văzut scos din cărţi şi tras pe tuşă.


În acest moment, în tabăra lui Burleanu, adică angajaţi ai FRF, sunt trei foşti membri ai Generaţiei de Aur: Belodedici, Vlădoiu şi Moldovan. Primii doi erau la Federaţie, Moldovan a venit în mandatul actualului preşedinte. În relaţii foarte bune cu Federaţia este şi Ionuţ Lupescu, care are o funcţie importantă la UEFA.
Cei mai mari contestatari ai lui Burleanu sunt Prodan, Răducioiu şi Prunea. Probabil şi Gică Popescu, dar el nu poate vorbi de după gratii. Cum eu ajuns ei duşmanii actualei stăpâniri? Prodan a fost dat afară de FRF după un conflict pe baza unor diurne destinate juniorilor, în urma căruia s-a ajuns la vorbe grele, iar oficialii Federaţiei au ajuns la concluzia că fostul internaţional nu poate lucra într-o instituţie pe care o blamează. Răducioiu a intrat şi el în conflict după ce la expirarea contractului pe care-l avea la naţionala de juniori Under 17 nu i s-a propus prelungirea angajamentului în condiţiile precedente, Federaţia intenţionând să intre pe o nouă grilă de salarizare a tehnicienilor ei. Prunea a fost nemulţumit de faptul că FRF nu a dispus retrogradarea echipelor în insolvenţă, ceea ce ar fi oferit clubului la care lucrează, CSMS Iaşi, posibilitatea de scăpa mai uşor de la retrogradare. El a criticat în dese rânduri această măsură şi a ajuns până a-şi ieşi din minţi la întâlnirea de duminică seara când a trecut la jigniri. Trebuie menţionat aici, că deşi a făcut parte din echipa României la CM 1994, Prunea nu a fost ulterior un favorit al grupului principal, dovadă că la meciul din decembrie 2013, Grecia – România, la old-boys, ultima întâlnire a „Generaţiei de Aur”, el a fost unul dintre puţinii care nu au fost chemaţi, în locul său fiind preferat Ştefan Preda. Probabil, „greii” nu l-au iertat nici pentru ieşirea pe sub balon din finalul meciului cu Suedia, dar nici pentru că l-ar fi reclamat pe Gică Popescu la ANAF în cazul transferului lui Florin Bratu, care până la urmă l-a dus pe acesta la închisoare, sau pentru faptul că a criticat în dese rânduri Viitorul lui Hagi, atunci când se bătea cu Iaşiul la retrogradare.

Răzvan Burleanu la Adevarul Live FOTO Dorin Constanda


În grupul contestatarilor pooate fi trecut şi Gică Hagi, care a făcut front comun cu Gică Popescu după ce şi-a văzut cumnatul la închisoare. Hagi a avut atacuri firave la adresa lui Burleanu, ba chiar, prin interpuşi a colaborat cu Federaţia ţinând cont că e cel mai mare rezervor de internaţionali de juniori, dar a răbufnit după ce fiul său, Ianis, a fost ţinut rezervă la Turneul de Elită şi urecheat verbal, poate peste măsură, de Zoltan Kovacs, şeful naţionalelor mici.
Marea majoritate a foştilor internaţionali sunt însă într-un grup neutru şi nu-şi asumă nici poziţie pe „front”. Aici îi găsim pe Sabău, Dorinel Munteanu, Dan Petrescu, Selymes, Panduru, Mihali, Ilie Dumitrescu, Ciobotariu, Craioveanu, Rotariu, Adrian Ilie, Ganea, Filipescu, Doboş, Lăcătuş, Balint, Gâlcă sau Stelea. Ultimii doi au fost antrenori federali în mandatul lui Burleanu, dar au plecat la echipe de club, pentru salarii şi perspective  mult mai bune.

Hagi

Anti Burleanu
Daniel Prodan – fost director sportiv la FRF
Florin Răducioiu – antrenor liber de contract
Florin Prunea – preşedinte CSMS Iaşi
Gheorghe Hagi – patron şi antrenor la Viitorul
Gheorghe Popescu – fost impresar

Neutri
Dan Petrescu – antrenor liber de contract
Ovidiu Sabău – antrenor liber de contract
Dorinel Munteanu – antrenor Astra Giurgiu
Tibor Selymes – antrenor liber de contract
Basarab Panduru – analist Dolcesport
Gabi Balint – analist Digisport
Ilie Dumitrescu – analist Digisport
Liviu Ciobotariu – antrenor ASA Tg. Mureş
Gheorghe Mihali – antrenor liber de contract
Costel Gâlcă – antrenor Steaua
Gheorghe Craioveanu – director imagine CSU Craiova
Iosif Rotariu – antrenor liber de contract
Marius Lăcătuş – antrenor liber de contract
Anton Doboş – patron şcoală de fotbal
Adrian Ilie – fost impresar
Bogdan Stelea – analist Dolcesport

Pro Burleanu
Anghel Iordănescu – antrenor echipa naţională
Viorel Moldovan – antrenor secund echipa naţională
Miodrag Belodedici  - angajat FRF
Ion Vlădoiu – angajat FRF
Ionuţ Lupescu –angajat UEFA

 Gabi Balint explică problemele dintre foştii săi colegi şi conducerea FRF: "Merităm un singur lucru!"

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite