ANALIZĂ Fundaşii îi dau mari bătăi de cap lui Iordănescu: “Sunt îngrijorat!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Săpunaru e om de bază la echipa naţională
Cristian Săpunaru e om de bază la echipa naţională

Apărătorii îi dau bătăi de cap lui Iordănescu înaintea Euro 2016, selecţionerul fiind obligat fie să improvizeze, fie să apeleze la jucători fără o prea mare experienţă internaţională.

Posturile de fundaş dreapta, respectiv de fundaş stânga, îi dau cele mai mari bătăi de cap lui Anghel Iordănescu înaintea Campionatului European. În primul său mandat la cârma primei reprezentative, în care i-a calificat pe tricolori la trei turnee finale, Anghel Iordănescu era foarte liniştit în această privinţă, Dan Petrescu şi Tibor Selymeş fiind de neclintit din primul unsprezece. Acum, Răzvan Raţ (35 de ani), senator de drept al postului de fundaş stânga, este accidentat şi n-a mai jucat de mai bine de 120 de zile. 

Iar selecţionerul n-are o soluţie pe măsură. Laszlo Sepsi, care evoluează în acest moment la FC Nürnberg, în liga a doua din Germania, are doar două selecţii la 29 de ani, iar Steliano Filip, de la Dinamo, are 22 de ani, o selecţie, iar în momentul de faţă n-a prea rupt gura târgului nici în competiţia internă. Pe lista “Generalului” ar mai fi Bogdan Vătăjelu, 23 de ani, însă fundaşul celor de la CS Universitatea, pe lângă faptul că evoluează în play-out-ul Ligii I, a mai intrat şi în conflict cu cei din conducerea clubului, fiind exclus temporar din motive de indisciplină.

De partea cealaltă, Cristian Săpunaru (32 de ani), prima opţiune a postului de fundaş dreapta, a revenit la lot abia în 2015, după o pauză de patru ani cauzată de un conflict cu Victor Piţurcă. Pe lângă faptul că are doar 10 selecţii, “Săpun” joacă fundaş central la echipa sa de club, Pandurii Târgu-Jiu. Fiul selecţionerului, Edi Iordănescu, antrenorul gorjenilor, preferă să utilizeze un alt veteran, Bogdan Unguruşan (33 de ani) în banda dreaptă a defensivei. Cealaltă soluţie a lui Anghel Iordănescu, Bogdan Măţel (27 de ani), joacă constant la echipa sa de club, Dinamo Zagreb, dar n-a bifat decât două partide mari şi late în tricoul naţionalei, în ultimii doi ani. Paul Papp (27 de ani), jucător care a fost titularul postului de fundaş dreapta al naţionalei în ultimii doi ani, e rezervă la Steaua, motiv pentru care selecţionerul nici n-a mai apelat la serviciile sale. “Într-adevăr, sunt jucători care au probleme. Pe linia de fund vorbim despre Papp şi despre Raţ. Postul de fundaş stânga nu este acoperit nici acum, nu avem linişte. Sper ca Răzvan Raţ să-şi revină. Papp a jucat bine în preliminarii, dar el trebui să-şi recapete forma, pentru putea a juca la echipa naţională”, a confirmat ieri Anghel Iordănescu.

Nici la nivelul fundaşilor centrali situaţia nu e tocmai ideală. Vlad Chiricheş (27 de ani) e rezervă la Napoli, Dragoş Grigore (30 de ani), care în sezonul trecut evolua totuşi la Toulouse, în Franţa, joacă acum la Al-Sailiya, în Qatar Stars League, un campionat net inferior valoric. Rezervele lor, Valerică Găman (Astra Giurgiu) şi Cosmin Moţi (Ludogoreţ) n-au evoluat decât sporadic în tricoul primei reprezentative în ultima vreme, ambii bifând doar câte un meci în ultimii doi ani.

“Alibec trebuie să mai dea jos nişte kilograme”

Anghel Iordănescu a explicat ieri de ce nu i-a convocat pe atacanţii Denis Alibec (25 de ani) şi Constantin Budescu (27 de ani). “E foarte simplu. Dacă îl luam pe Alibec, m-aţi fi întrebat de ce nu l-am luat pe Hora, golgheterul la zi din Liga I. În plus, am adus şi cei mai buni atacanţi din străinătate. Mi-e frică să nu facem vreo inflaţie de atacanţi în lot. Mai sunt considerente de ordin tehnico-tactic, în ceea ce îl priveşte pe Alibec, dar nu le voi dezvălui. Îl aştept să dea două-trei kilograme jos şi să aibă un volum mai mare de joc. Mai sunt şi alte motive pentru care nu l-am chemat. Pe Budescu încă îl urmărim, încercăm să aflăm toate datele despre el. E greu să vii la echipa naţională când joci în China, la o echipă de liga a doua. Dacă impresionează acolo, nu-l dă nimeni afară de la naţională”, a explicat selecţionerul în vârstă de 66 de ani, care susţine că şi Alexandru Maxim (26 de ani) poate pierde turneul final: “Pe Maxim îl consider un jucător cu potenţial imens. Sunt supărat pe el pentru că se mulţumeşte cu foarte puţin. A îmbrăcat acest statut de rezervă la echipa sa de club. I-am spus că e în mare pericol să piardă lotul pentru Euro. De asemenea, Chipciu. Este un jucător pe care-l apreciez. Lipsa lui de formă îl face să lipsească de la echipa naţională”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite