ANALIZĂ Campionatul European de fotbal: ce jucători români şi-au asigurat prezenţa în Franţa, ce dileme mai are Iordănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Tătăruşanu va fi titular în poartă FOTO AP
Ciprian Tătăruşanu va fi titular în poartă FOTO AP

Cu două luni şi cinci zile rămase până la meciul cu Franţa, Anghel Iordănescu ştie 19 din cei 23 de jucători pe care se va baza la Campionatul European. Bătaia pe ultimele locuri e mare.

Selecţionerul Anghel Iordănescu trebuie să se decidă asupra lotului cu care va merge la Campionatul European până pe 1 iunie. După această dată, se pot face doar modificări de urgenţă, pricinuite de accidentări.
Amicalele cu Lituania şi cu Spania au clarificat o parte dintre necunoscutele lui Iordănescu. Marele câştig al meciurilor rămâne Nicolae Stanciu, care a confirmat şi în evoluţiile ulterioare de la Steaua şi nu mai poate rata în mod normal trenul de Franţa. Pe banda stângă, Steliano Filip a jucat de asemenea în ambele partide de verificare şi a dovedit contra ibericilor o stăpânire de sine remarcabilă în faţa unor adversari de clasă. Per total, apărarea şi mijlocul au funcţionat fără rateuri, şi singurii care au rămas cu restanţă sunt jucătorii de atac. "Lista rămâne deschisă, atât pentru jucătorii din competiţia internă, cât şi pentru jucătorii care activează în străinătate. Cu siguranţă, vor fi foarte multe surprize la lista finală. Îi atenţionez pe jucători, sunt într-o competiţie deschisă şi ei trebuie să dovedească faptul că merită să urce în avionul pentru Paris", atenţionează selecţionerul.

Ce posturi sunt neacoperite

image

Un stoper. Pe lângă Chiricheş, Grigore şi Moţi, prezenţe constante la toate acţiunile naţioanlei din ultima vreme, Iordănescu mai caută un fundaş central, iar candidaţii principali sunt Găman, Tamaş (foto) şi Papp. Dacă fotbalistul Astrei a fost şi el mai mereu convocat, dar prea puţin folosit, Tamaş are avantajul de a fi jucat ireproşabil în ultimele partide ale Stelei şi, mai mult, e o soluţie şi pentru postul de fundaş dreapta. Eroul din partida cu Irlanda de Nord, Paul Papp, are tot mai puţine şanse de a se mai regăsi printre tricolori şi în Franţa.

Un închizător. Pintilii şi Hoban n-au în acest moment o rezervă de aceeaşi valoare. În cărţi ar fi Ropotan, Prepeliţă sau Anton, dar niciunul dintre ei nu oferă garanţii solide.

image

Un mijlocaş stânga. Alex Maxim a fost avertizat deja că poate pierde Euro, Florin Tănase încă nu l-a convins pe selecţioner, iar stelistul Chipciu (foto) rămâne o enigmă. E un post pe care ar putea juca Bogdan Stancu sau Gabriel Torje, dar sunt soluţii de avarie, de cârpeală. 

image

Un atacant. E compartimentul cel mai şubred al echipei naţionale, cu cele mai puţine realizări în cont. Deocamdată, Claudiu Keşeru, Florin Andone şi Bogdan Stancu par să fie siguri de un loc la Euro, ultimul fiind şi o variantă de mijlocaş stânga. Ar mai rămâne un loc, iar concurenţa e dură: Alibec, Marica, Rusescu, Grozav, Ivan şi Hora. Vârfurile care au luat ochii în ultimul timp sunt Denis Alibec şi, surpriză!, Gicu Grozav. 

Dacă despre atacantul Astrei s-au umplut pagini de ziar şi ore de emisie, fotbalistul de la Terek Groznîi a revenit timid în prim-plan.  Titular în ultimele meciuri ale echipei ruse, Grozav a marcat două goluri în ultima rundă, 3-2 cu Anji Machacikala, iar formaţia cecenă pe care o reprezintă e pe locul cinci în campionatul Rusiei. În urmă a rămas Marica, atacantul Stelei îndepărtându-se cu zi ce trece de şansa de a face parte din lotul pentru EURO 2016.


Ce jucători sunt siguri de EURO
Portari: Tătăruşanu, Pantilimon, Lung

Fundaşi: Săpunaru, Măţel, Chiricheş, Grigore, Moţi, Raţ, St. Filip

Mijlocaşi: Torje, Popa, Pintilii, Hoban, Sânmărtean, Stanciu

Atacanţi: Andone, Keşeru, Stancu
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite