ANALIZĂ "Adevărul" a radiografiat mijlocaşii din Liga I. Bourceanu e neobosit, Antal are mare poftă de gol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bourceanu FOTO Răzvan Păsărică

Alexandru Bourceanu este socotit cel mai valoros mijlocaş din fotbalul românesc şi an de an demonstrează că este un fotbalist vital atât la club cât şi la naţională.

Aflat acum la deplină maturitate, Alexandru Bourcean u (28 de ani) a avut o explozie târzie în fotbal. A debutat în Liga I abia la 23 de ani, când a trecut de la Dunărea Galaţi la Oţelul. Cu un an înainte ratase transferul la Gloria Bistriţa, după care a vrut să se lase de fotbal, deoarece Dunărea a retrogradat în liga a III-a, iar fotbalistul o ducea rău cu banii. „Câştigam zece milioane de lei pe lună şi m-am gândit că e mai bine să mă angajez undeva pe un salariu normal”, a povestit el.
La Oţelul şi-a arătat însă adevăratul potenţial, sub comanda lui Petre Grigoraş, iar de acolo a fost vândut Timişoarei, care în 2009 visa la titlu. După doi ani a ajuns la Steaua şi din 2011 a ratat doar cinci meciuri în campionat pentru „roş-albaştrii”. Tot de atunci a devenit titular la naţională, strângînd 23 de meciuri pentru prima reprezentativă. Bourceanu este fotbalistul din Liga I cu cea mai bună cotă de piaţă în acest moment, fiind evaluat la 4 milioane de euro. El termină în vară contractul cu Steaua şi poate pleca liber, aceasta fiind şi intenţia sa.
Antal şi-a descoperit pofta de gol


Cel mai bun marcator din campionatul intern este un mijlocaş. Surpriza e mare, mai ales că cel în cauză, Liviu Antal (24 de ani), de la FC Vaslui, nu a arătat până în acest sezon veleităţi de golgheter. Era un fotbalist care înscria de regulă, 5-6 goluri pe campionat, astfel că cele 12 reuşite în toamna lui 2013 reprezintă o ascensiune fulminantă pentru acest jucător.
A apărut Hoban
Un alt fotbalist care a avut o creştere semnificativă, din punct de vedere valoric, este Ovidiu Hoban. Mijlocaşul Petrolului a devenit o certitudine şi la naţională, nu doar la echipa de club. Şi Hoban a avut un traseu încâlcit în carieră. A debutat în Liga I după ce a jucat doi ani în liga a cincea din Germania, la o formaţie obscură FK Clausen, unde ajunsese prin intermediul unui impresar. În adolescenţă, Hoban a avut mari probleme de sănătate, din cauza unor infecţii repetate în organism, şi la un moment dat nu visa decât să poată avea o viaţă normală, nicidecum să ajungă la un club mare sau la echipa naţională.
Gazul merge pe bătrâni
Gaz Metan Mediaş este echipa din Liga I cu cea mai bătrână linie de mijloc. Todea (35 de ani), Fl. Dan (34 de ani) şi C. Petre (33 de ani) joacă însă aproape meci de meci şi experienţa lor se cunoaşte, ţinând cont că echipa din Mediaş iernează pe locul 8, după ce a avut un început de sezon catastrofal. La polul opus ardelenilor sunt cei de la Viitorul Constanţa, care au numai puşti în linia mediană, cel mai bâtrân mijlocaş al echipei patronate de Gică Hagi fiind Alexandru Lazăr, care are 22 de ani.
Fără integralişti
Nu există niciun mijlocaş care să fi jucat toate meciurile în sezonul de toamnă. Teixeira (Petrolul), Boudjema (Petrolul), Anton (Pandurii), Caue (Vaslui), Tahar (Gaz Metan), C.Petre (Gaz Metan), Achim (Ceahlăul), Vaşvari (FC Botoşani), Iorga (Oţelul), Lazăr(Viitorul) au prins câte 18 partide în cele 19 disputate în Liga I.

Filipe Teixeira, de la Petrolul, a jucat trei sezoane la PSG, unde a fost coleg cu Ronaldinho

liviu antal foto razvan pasarica


1,68 metri măsoară argentinianul Lucas Garcia, de la Ceahlăul, cel mai mic mijlocaş din Liga I


Cei mai bătrâni mijlocaşi
Stere (Corona) 38 ani
Stângă (Corona) 35 ani
Todea (Gaz Metan) 35 ani

Cei mai prolifici mijlocaşi
Antal (FC Vaslui) 12 goluri
Cristescu (Astra) 5 goluri
Ad. Popa (Steaua) 5 goluri

Cei mai bine cotaţi mijlocaşi români
Bourceanu (Steaua) 4 milioane
Chipciu (Steaua) 2,8 milioane
Tănase (Steaua) 2,75 milioane
Sumele sunt exprimate în euro

Cei mai bine cotaţi mijlocaşi străini
Albin (Petrolul) 1,8 milioane
Caue (Vaslui) 1,8 milioane
Boudjema (Petrolul) 1,55 milioane
Sumele sunt exprimate în euro

Cei mai bine plătiţi mijlocaşi
Sânmărtean  (Vaslui) 350.000 euro/ an
Bourceanu (Steaua) 200.000 euro/an
Albin (Petrolul) 180.000 euro/an

Cele mai exotice prezenţe
Seto (Astra - Japonia)
Tahar (Gaz Metan – Algeria)
Cooper (Oţelul – Panama)
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite