Ana are medalie, americanii o vor „vâna“ până-n pânzele albe: cum au mai recuperat una, tot la gimnastică
0A 9-a medalie olimpică a României, cucerită la Jocurile Olimpice de la Paris, e și ultima care ajunge în țară, după o lungă și controversată bătălie care a depășit, din păcate, granițele unui concurs sportiv.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a anunțat că, vineri, de la ora 15.30, va avea loc evenimentul de înmânare a medaliei olimpice de bronz gimnastei Ana Maria Bărbosu (18 ani). Festivitatea va avea loc pe esplanda Casei Olimpice din București, Ana Maria urmând să primească medalia – alta decât cea cu care Jordan Chiles a plecat în SUA! – din partea lui Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic din partea României. La eveniment va fi prezent și Mihai Covaliu, șeful COSR.
Acțiunea de la București va „cicatriza“, în mare măsură, o „rană deschisă“ în ceea ce o privește pe Ana Maria Bărbosu. Din păcate, inclusiv după ceremonia de la Casa Olimpică, soarta acestei medalii va rămâne în aer. Pentru că partea americană a anunțat că va continua demersurile pentru recuperarea bronzului pierdut de Jordan Chiles, urmând să atace decizia TAS la Tribunalul Federal Elvețian și, în caz de nevoie, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).
Așadar, deși Ana Maria Bărbosu va trăi, vineri, un moment fericit, e posibil ca, peste ani – americanii estimează că va urma o luptă dură și lungă prin tribunale – ea să fie nevoită să returneze bronzul. Istoria Jocurilor Olimpice ne arată că, de-a lungul anilor, au existat astfel de decizii șocante.
Americancele au primit bronzul după 10 ani!
Desigur, cel mai cunoscut caz în urma căruia o gimnastă a pierdut medalia olimpică e cel în care Andreea Răducan a fost în prim-plan, în 2000, la Sydney.
La vremea respectivă, românca de doar 16 ani a fost deposedată de aurul olimpic pe care îl cucerise la individual-compus. Motivul? Testul antidoping care a ieșit pozitiv, la câteva zile după concurs, pentru că Andreea primise două pastile de Nurofen din partea medicului echipei pentru tratarea unei răceli. Medicamentul a conținut o substanță interzisă (pseudoefedrină) și, chiar dacă n-a îmbunătățit performanța sportivă a lui Răducan – concluzie la care a ajuns inclusiv TAS - aceasta nu și-a recuperat niciodată medalia. Drept urmare, un podium sută la sută românesc, într-o primă fază, a arătat așa după cazul Răducan: 1. Simona Amânar, 2. Maria Olaru, 3. Liu Xuan (China).
Tot de Jocurile Olimpice de la Sydney se leagă un alt caz ultramediatizat, cu gimnastica în prim-plan. Doar că aici răsturnarea de situație, cu schimbarea podiumului olimpic, s-a petrecut după... 10 ani!
La concursul pe echipe, inițial, podiumul a arătat așa: 1. România, 2. Rusia, 3. China. Peste ani, mai precis în 2008, s-a aflat că din echipa chinezilor a făcut parte Dong Fangxiao care și-a falsificat vârsta pentru a putea concura, la Sydney! Regulamentul spune că o gimnastă trebuie să aibă minimum 16 ani sau să împlinească 16 ani în anul în care concurează la Jocurile Olimpice. Faptul că Dong Fangxiao și-a falsificat vârsta a fost descoperit în momentul în care aceasta a încercat să se înscrie la Jocurile Olimpice din 2008, la Beijing, furnizând altă dată a nașterii! A urmat o investigație amănunțită și, în 2010, a venit verdictul: echipa Chinei de la JO 2000 a fost descalificată, iar bronzul olimpic la concursul pe echipe a fost trecut în contul americancelor!
„Să prețuiască acel moment de pe podiumul olimpic“
Din echipa Statelor Unite care a primit medalia olimpică de bronz, la zece ani distanță după Jocurile de la Sydney, a făcut parte și Dominique Dawes. Ajunsă acum la 47 de ani, Dawes, o gimnastă de culoare la fel ca Jordan Chiles, a comentat acest fiasco de la Paris în presa americană.
„Pentru Jordan, acest carusel al emoțiilor, cu răsturnări de situație, va fi o probă de caracter! Dar sunt sigură că, finalmente, ea ne va arăta tuturor că e o mare campioană. Jordan trebuie să țină cont de un amănunt important: mulți sportivi care primesc o medalie olimpică peste ani, din diferite motive, ei nu vor avea niciodată parte de acel moment special al urcării pe podium. Ei bine, Chiles a trăit această experiență. Și nu doar că a trăit-o, dar s-a ales și cu o fotografie emblematică. Mă refer la cea în care trei gimnaste de culoare au fost pe podiumul olimpic după concursul de sol. A fost o imagine unică în istoria sportului nostru. Jordan trebuie să rămână cu această imagine și să prețuiască acel moment pe care l-a avut pe podiumul olimpic“, a spus Dominique Dawes.