Alin Stoica: „Mă simt belgian!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Stoica a îmbrăcat de opt ori tricoul  naţionalei noastre
Alin Stoica a îmbrăcat de opt ori tricoul naţionalei noastre

Alin Stoica, fiul fostului căpitan al Stelei, a mărturisit în presa din Belgia că regretă alegerea de a juca pentru România în dauna naţionalei „dracilor roşii“. Băiatul lui Tudorel Stoica a ajuns la Anderlecht înainte de vârsta majoratului, în 1996, după doar un singur meci în tricoul echipei mari a Stelei.

Alin Stoica era catalogat în urmă cu 15 ani una dintre marile speranţe ale fotbalului autohton.Totuşi, cariera lui a intrat pe o pantă descendentă odată cu plecarea de la galonata echipă belgiană şi, deşi a mai trecut pe la  Brugge, FC Naţional, Timişoara, Gent, Mouscron, Braşov sau Vojvodina, el s-a mai remarcat mai mult prin discotecile bucureştene decât pe terenul de fotbal.

„Aici am crescut şi am devenit bărbat"

Ajuns la 32 de ani şi fără echipă, Alin a mărturisit că cel mai mare regret al său este acela că a ales să evolueze pentru reprezentativa României, pentru care a bifat 13 selecţii, cu toate că obţinuse cetăţenia ţării adoptive în 2001.

„La acea vreme, încă nu jucasem pentru echipa României şi aş fi putut alege reprezentativa Belgiei. Câteva luni mai târziu, am optat pentru România, dar acum regret cu amărăciune. Mă simt mai mult belgian şi sunt sigur că ar fi fost mai bine pentru cariera mea dacă jucam pentru Belgia. Păcat... Am fost mereu respectat în Belgia, aici am crescut şi am devenit bărbat, lucruri care nu se uită", a spus Stoica în cotidianul „La Derniere Heure", care l-a poreclit „cel mai belgian dintre români".

Mizează pe adversari

Fiul fostului mare jucător al Stelei nu vede cu ochi buni naţionala lui Piţurcă. Alin Stoica este convins că partida amicală Belgia - România, care va avea loc mâine la Liege, va fi tranşată în favoarea gazdelor.

„Belgia e mai puternică decât România, dispune de multe talente, de jucători care evoluează la cluburi mari. Trebuie însă răbdare. Şi noi am avut jucători mari la naţională, precum Hagi, Popescu, Ilie Dumitrescu, care evoluau la cluburi mari. Acum nu prea mai sunt români la marile echipe, în afara lui Chivu, care însă s-a retras de la naţională.

Selecţionerul Victor Piţurcă acum caută cea mai bună formulă, dar nu poate face miracole. Sunt multe probleme în fotbalul românesc, cel belgian e mult mai bine organizat", a conchis fostul jucător al lui Anderlecht.

Max Nicu a ales România

De-a lungul timpului, în România au mai existat cazuri în care fotbaliştii au fost puşi să aleagă între două selecţionate pentru care ar putea să evolueze. Cel mai recent exemplu este cel al lui Max Nicu, care, deşi era neamţ în acte, şi-a luat cetăţenia română, însă a bifat doar o selecţie pentru tricolori. Marian Zeciu a ales Armenia ca ţară adoptivă, Vasile Miriuţă a evoluat pentru naţionala Ungariei, iar Nana Falemi a acceptat să joace pentru Camerun.

11 ani a jucat Alin Stoica în Belgia, 6 la Anderlecht, 2 la Brugge, 2 la Gent şi unul la Mouscron.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite