„Afemeiatul“ Kyle Lafferty, inamicul public nr. 1 pentru România. Povestea controversatului golgheter nord-irlandez
0Naţionala nord-irlandeză cu cel mai bun start din istorie, în preliminariile unui turneu final, se bazează, mai ales, pe forma unui atacant controversat, Kyle Lafferty (27 de ani), care a marcat în toate cele trei meciuri ale britanicilor de până acum. Kyle are lipici la gol, dar şi la sexul frumos.
Trei victorii din trei posibile, o premieră pentru Irlanda de Nord. Primul succes în deplasare, în septembrie, în Ungaria (2-1), după 18 meciuri şi patru ani de aşteptare, urmat apoi de încă o victorie pe teren străin, săptămâna aceasta, în Grecia (2-0). Două victorii „afară“, o performanţă pentru „verzi“ în ultimii 21 de ani!
Care e succesul metamorfozei unei naţionale care se bazează pe acelaşi lot, în mare parte, în ultimii ani, supervizat fără performanţe, până acum, de către Michael O'Neill? Un selecţioner care, în doi ani şi jumătate, bifase o singură victorie, până la triumful de la Budapesta, şi o echipă căreia Luxemburg i-a luar patru puncte din şase posibile, la ultimele preliminarii, pentru CM 2014...
A marcat în toate cele trei partide
În mare parte, răspunsul este Kyle Lafferty (27 de ani). Deşi nu e corect să evidenţiezi un singur jucător într-o echipă de 11 persoane, atacantul născut la Enniskillen, un orăşel de 14.000 de locuitori, cam cât Chitila, simbolizează cel mai bine „renaşterea“ nord-irlandezilor. Longilinul vârf (1,93 m) al lui Norwich (lider în liga a II-a engleză) a marcat câte-un gol în toate cele trei partide ale „verzilor“ din preliminariile pentru Euro 2016, cu Ungaria, Insulele Feroe şi Grecia, şi în fiecare a fost desemnat la final „omul meciului“. În ultima partidă, de la Pireu, viteza şi tehnica lui Lafferty au reprezentat un coşmar pentru defensiva elenă.
În tribunele arenei „Karaiskakis“ s-a aflat şi Aurel Ţicleanu, managerul departamentului de scouting al FRF, care a tras o concluzie clară, după ce i-a spionat pe nord-irlandezi. Ţicleanu n-a putut fi contactat joi, fiind în Spania, într-o acţiune a FRF, un trial la Madrid care vizează extinderea ariei de selecţie pentru loturile naţionale. Fostul internaţional al „Craiovei Maxima“ şi-a dezvăluit însă presei engleze, în urmă cu câteva zile, o parte dintre notiţele luate în Grecia.
„Tot jocul britanicilor e concentrat pe numărul 10 (n.r. – Lafferty). Numărul 10 e cel mai important fotbalist al lor“, a spus Ţicleanu, pentru BBC, despre jucătorul care, pe 14 noiembrie, va fi principalul pericol pentru defensiva tricoloră.
„Imposibil de controlat. Un irlandez fără reguli“
Caracterul lui Lafferty a făcut însă ca talentatul fotbalist să nu ajungă decât la 40 de selecţii, până acum, din 2006. Spre exemplu, victoria de la Budapesta a fost prima partidă după un an de absenţă pentru atacant, certat de selecţionerul O'Neill, în septembrie 2013, pentru o eliminare nesăbuită, la 13 minute după ce intrase pe teren cu Portugalia (2-4), în finalul preliminariilor pentru CM 2014. Iar ultimele două sezoane n-au fost prea bune la echipele de club, Sion şi Palermo.
La italieni, Lafferty şi-a făcut un veritabil renume de Casanova, fiind vândut în această vară, la Norwich, chiar dintr-un astfel de motiv. Cel puţin asta a susţinut Maurizio Zamparini, patronul lui Palermo. „De ce l-am dat pe Lafferty? Mi-a cerut-o antrenorul. Era imposibil de controlat. Un afemeiat. Dispărea o săptămână, luase un avion să se întâlnească cu o femeie la Milano. E un irlandez fără reguli“, a declarat Zamparini, de altfel şi el un patron deloc „uşă de biserică“.
Totul după ce, cu două luni înainte, în aprilie 2014, Lafferty se despărţise de soţia sa, Nicola Mimnagh, o fostă Miss Scoţia şi Marea Britanie, cu care era împreună de două ani. Motivul? Ar fi fost surprins în timp ce trimitea SMS-uri amoroase unei alte femei.
Cine sunt ceilalţi nord-irlandezi
O echipă cu un stil tipic britanic, căreia selecţionerul Michael O'Neill (45 de ani) i-a impregnat şi o disciplină tactică, Irlanda de Nord are în componenţă jucători care evoluează în primele trei divizii din Anglia, plus implanturi de la echipe scoţiene. Liderul de selecţii este fundaşul Aaron Hughes (34 de ani, 93 de meciuri, 1 gol), de la Brighton&Hove Albion (liga a II-a engleză), iar căpitanul e Steven Davies (29 de ani, 71 de selecţii, 5 goluri), coechipier cu Gardoş la Southampton.
Cel mai cunoscut nume este Jonny Evans (26 de ani, 38 de selecţii, 1 gol), fundaşul central al lui Manchester United fiind absent însă în „dubla“ cu Feroe şi Grecia, din cauza unei uşoare accidentări, iar între buturi se află veteranul Roy Carroll (37 de ani, 38 de selecţii), de la Notts County (liga a III-a engleză).
Kyle Lafferty (27 de ani), de la Norwich, are un start excelent în preliminariile pentru Euro 2016. A marcat trei goluri în trei meciuri. FOTO: AP
Clasament Grupa F:
1. Irlanda de Nord 9 p., 2. ROMÂNIA 7 p., 3. Finlanda 4 p., 4. Ungaria 4 p., Grecia 1 p., Insulele Feroe 0 p.
Următoarea etapă (14 noiembrie): România – Irlanda de Nord, Ungaria – Finlanda, Grecia – Insulele Feroe (toate de la ora 21.45)
Unde evoluează jucătorii nord-irlandezi. Cifrele unui succes istoric, 2-1 în Ungaria