A început weekendul campionilor: Olăroiu şi Rădoi au luat titlul în Emirate. Urmează Lucescu şi Raţ în Ucraina. „Adevărul“ prezintă topul celor mai bine plătiţi antrenori români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Olăroiu e la cel de al doilea titlu consecutiv cu Al-Ain
Cosmin Olăroiu e la cel de al doilea titlu consecutiv cu Al-Ain

Din ce în ce mai puţini jucători români ajung în străinătate, iar şi mai puţini reuşesc să se impună la cluburi puternice. În schimb, la capitolul de antrenori, românii sunt la mare căutare şi chiar şi-au îmbunătăţit cota.

Impresionant e faptul că aproape toţi românii care se află acum pe banca unor echipe din străinătate şi-au îndeplinit sau sunt pe cale să-şi îndeplinească obiectivele!

După ce, săptămâna trecută, Ion Marin şi Florin Motroc au devenit campioni în Kuweit, respectiv Iordania, în acest weekend, alţi doi români vor da şi ei lovitura.

Oli, numărul 1 pentru a doua oară la rând

În Emirate, meciul care a deschis, joi, etapa cu numărul 22, Al-Ain – Dubai, scor 3-0, a fost unul atipic pentru micuţul stat din zona Golfului Persic. Motivul? A fost sold-out! Într-un campionat în care foarte multe meciuri se joacă în faţa unor tribune goale, Al-Ain sau „Barcelona arabă“, cum au denumit echipa jurnaliştii locali, are cea mai mare medie de spectatori. 

Acum, elevii lui Oli au evoluat în faţa unor tribune arhipline, într-un meci care a făcut Al-Ain campioană pentru al doilea sezon consecutiv. Şi asta în condiţiile în care, până la venirea românilor în 2011, – la Al-Ain sunt şi Cătălin Necula şi Gabriel Caramarin (secunzi), Vasile Iordache (antrenor cu portari) şi Ion Buduga (maseur) – echipa nu mai câştigase un titlu din 2004! 

„Il Luce“, al patrulea titlu consecutiv

Mircea Lucescu e de nouă ani în Ucraina, la Şahtior Doneţk, şi a reuşit să pună monopolul pe un titlu care, până la venirea sa, era „antamat“, în fiecare sezon, de Dinamo Kiev. De altfel, toate cele şase campionate câştigate de Şahtior, de-a lungul istoriei, sunt cu „Il Luce“ pe bancă.

Duminică, Şahtior va întâlni Dnipro (locul 4), în deplasare. Dacă vor învinge, Raţ şi colegii săi vor fi campioni pentru a patra oară consecutiv, în condiţiile în care, cu cinci etape înainte de final, Metalist Harkov va rămâne cu 17 puncte în urma lor.

Top salarii antrenori români din străinătate

Nume Cât câştigă

1- Cosmin Olăroiu (Al-Ain) 4.000.000

2- Mircea Lucescu (Şahtior) 3.000.000 

3- Dan Petrescu (Dinamo Moscova) 2.500.000 

4- Răzvan Lucescu (El-Jaish) 800.000 

5- Ladislau Boloni (Al-Khor) 600.000 

6- Mircea Rednic (Standard Liege) 300.000 

*sumele sunt exprimate în euro

Lucescu şi Olăroiu, niciun an fără trofeu

Coincidenţa face ca, antrenorii români cu cele mai bune rezultate în ultimii ani, Mircea Lucescu şi Cosmin Olăroiu, să fie foarte aproape de a deveni campioni cu echipele lor în acelaşi weekend. „Il Luce“ şi Oli sunt singurii tehnicieni din România care se pot lăuda cu o performanţă impresionantă: au luat cel puţin un trofeu, în fiecare an, din 2008 până acum. Iată bilanţul lor:

An    Ce a câştigat Olăroiu        Ce a câştigat Lucescu*

2008    Titlul şi Cupa cu Al-Hilal    Titlul, Cupa şi Supercupa

2009    Cupa cu Al-Hilal        Cupa UEFA

2010    Cupa cu Al-Sadd        Titlul şi Supercupa

2011    Cupa cu Steaua        Titlul şi Cupa

2012    Titlul şi Supercupa cu Al-Ain        Titlul, Cupa şi Supercupa

2013    Titlul cu Al-Ain        E la un pas de a lua titlul

*toate trofeele le-a luat cu Şahtior Doneţk

„Munti“ şi „Şumi“ se luptă pentru evitarea retrogradării, „Puriul“ pentru titlu

„Adevărul“ prezintă situaţia tehnicienilor care se luptă pentru a atinge ţintele trasate de conducere în acest final de sezon.

Marius Şumudică – A rezistat miraculos la Al-Shaab (Emirate), după ce a câştigat un meci din primele 11! A învins însă în ultimele două etape de campionat şi s-a dus la trei puncte de locul 13, primul care retrogradează din prima ligă, cu cinci runde înainte de final.

Răzvan Lucescu – A terminat campionatul pe locul 3, după ce a luat deja Cupa Stelelor Qatar-ului. În Liga Campionilor Asiei, El-Jaish e pe poziţia a 2-a, care duce în următoarea fază, cu două etape înainte de terminarea meciurilor din grupe.

Ladislau Boloni – A pierdut doar trei meciuri din 14 în acest an. În campionat, a ajuns de pe penultimul loc, unde era la finalul turului, pe 7! În Cupa Cluburilor din Golful Persic, Al-Khor e deja calificată din grupe.

Dan Petrescu – După ce a preluat Dinamo Moscova de pe ultimul loc, acum se luptă pentru calificarea în Liga Europa, fiind la un punct de locurile care îndeplinesc acest obiectiv.

Dorinel Munteanu – Mordavia Saransk părea ca şi picată, în iarnă, când a venit „Munti“. Acum, când mai sunt şase etape, e la patru puncte de locul 14, care duce la barajul pentru evitarea retrogradării.

Mircea Rednic – A „aterizat“ la Liege când echipa era mai aproape de retrogradare, a ridicat Standard până pe locul 6 în timpul sezonului regulat, iar acum, în play-off, e la patru puncte de locul 1.

Ce locuri ocupă tehnicienii români în campionatele din străinătate

Nume Club Poziţia din clasament

Ion Marin Al-Kuwait 1 din 8*

Florin Motroc Shabab Al-Ordon 1 din 12*

Valeriu Tiţa Al-Faisaly 5 din 12 

Cosmin Olăroiu Al-Ain 1 din 14*

Marius Şumudică Al-Shaab 12 din 14

Răzvan Lucescu El-Jaish 3 din 12

Ladislau Boloni Al-Khor 7 din 12

Mircea Lucescu Şahtior Doneţk 1 din 16

Dan Petrescu Dinamo Moscova 6 din 16

Dorinel Munteanu Mordovia Saransk 15 din 16 

Mircea Rednic Standard Liege 2 din 6**

*Sunt deja campioni

**Campionatul a ajuns la faza play-off

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite