Violonistul David Grimal, convorbire la Ateneu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, de la 19.15, violonistul francez David Grimal va continua cea de-a doua ediţie a conversaţiilor din seria „Festivalul Ideilor“, la Sala mică a Ateneului Român. Discuţia despre muzică, identitate şi cultură, pe baza experienţelor personale, se va desfăşura cu prilejul evenimentului organizat de Institutul Aspen România, în colaborare cu Festivalul „Enescu“.

David Grimal (42 de ani) a urcat ieri, de la 16.30, pe scena Ateneului Român, împreună cu Orchestra „Les Dissonances“, pentru a interpreta lucrări de Debussy, Enescu şi Beethoven. Artistul francez cântă atât pe un Stradivarius „ex Roederer“, fabricat în 1710, cât şi pe un „Don Quijote“, o vioară realizată special pentru el de către lutierul francez Jacques Fustier.

Sub îndrumarea violonistului Régis Pasquier, Grimal a urmat Conservatoire National Supérieur de Musique din Paris, după care a studiat timp de un an la École des Science Politiques din capitala Franţei. În urma întâlnirii cu violonistul Philippe Hirshhorn, s-a reîntors la muzică.

 În ultimii 20 de ani, David Grimal a cântat împreună cu ansambluri precum Orchestra din Paris, Orchestra Naţională din Rusia, Orchestra de Cameră a Europei şi Orchestra Simfonică din Ierusalim. Dintre dirijorii cu care a colaborat fac parte Christoph Eschenbach, Michel Plasson, Michael Schønwandt, Péter Csaba, Heinrich Schiff, Lawrence Foster şi Andris Nelsons.

image

Alături de „Les Dissonances“, a înfiinţat seria de concerte „L’Autre Saison“, pentru şi împreună cu persoanele fără adăpost, la biserica Saint-Leu, situată în centrul Parisului.

 În 2008, a primit distincţia Chevalier des Arts et des Lettres, din partea ministrului francez al culturii, Christine Albanel şi în acelaşi an, a devenit Artist în Rezidenţă la Opera din Dijon. De asemenea, predă cursuri de vioară la Musikhochschule din Sarrebrück, Germania.

Mai mulţi compozitori i-au scris lucrări cu dedicaţie, iar printre ei se numără Marc-André Dalbavie, Brice Pauset, Thierry Escaich, Jean-François Zygel şi Alexander Gasparov.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite